Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Preţurile sunt imune la PPA

Publicat: 29 decembrie 2018 - 13:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pesta porcină africană (PPA), prezentă în 18 judeţe, într-un total de 1108 focare, potrivit datelor furnizate de ANSVSA, nu a influenţat preţul cărnii de porc, după cum reiese din statisticile publicate de Comisia pentru Evaluarea Carcaselor.

 

Tendinţa de scădere a preţului în ultimele săptămâni a avut loc şi în anii precedenţi, fiind motivată cel mai probabil de comportamentul alimentar al românilor în postul Crăciunului.

Carne_b

Preţ mai mic, ca în fiecare an
În săptămâna 45 (5 - 11 noiembrie 2018), preţul de piaţă în viu a fost de 515 lei/100 kg. Anul trecut, în acelaşi interval de timp, a fost ceva mai ridicat, 535 de lei/100 kg, iar în 2016 a fost de 550 de lei/100 kg. Graficul arată că în fiecare an, preţul a început să scadă începând din luna septembrie. Cea mai spectaculoasă scădere a fost în 2016: de la 660 lei/100 kg la 520 lei/100 kg în numai trei luni! În săptămâna 45 a acestui an, au fost sacrificaţi în abatoare 83.407 porci, din care 4546 au provenit din comerţul intracomunitar. Cei mai mulţi porci au provenit din tranzacţii comerciale între abatoare şi furnizori. Procentul mic, de 5,45%, reprezentat de numărul porcilor importaţi din spaţiul intracomunitar, demonstrează că ţările occidentale importante în creşterea suinelor nu şi-au sporit tranzacţiile comerciale în piaţa românească, aşa cum se panicaseră unii răspândaci de zvonuri (un fel de agitatori ai noilor vremuri), care au mers atât de departe, încât au susţinut că pesta porcină africană ar fi fost adusă şi propagată de ţări vestice ca să distrugă sectorul de creştere a suinelor din România, pentru a profita apoi de dezastru! Statisticile, iată, infirmă aceste acuzaţii care ţin de teoria conspiraţiei. Între timp, PPA a ocupat şi judeţul Olt, unde a fost confirmat un focar în comuna Rusăneşti. Este a 289-a localitate unde a ajuns epidemia. Numărul focarelor a ajuns la 1108, potrivit actualizării publicate de ANSVSA în data de 23 noiembrie 2018.

 

CARNEA DE VITĂ SE VINDE BINE
Dacă tot am intrat pe site-ul Comisiei de Evaluare a Carcaselor, www.ccceurop.ro, haideţi să aruncăm un ochi şi pe evoluţia preţurilor pe piaţa cărnii de vacă. În numai o săptămână, preţul mediu ponderat la intrarea în abator pentru carcase de tăuraşi a urcat în săptămâna 45 (5-11 noiembrie a.c.) de la 1320 lei/100 kg la 1370 de lei/100 kg, fără să revină însă la 1400 de lei/100 kg, cât a fost cu trei săptămâni în urmă. În schimb, preţul mediu ponderat la intrarea în abator pentru carcase de vaci a continuat să scadă 1081/100 kg. Vârful a fost atins în martie: 1230 lei/100 kg. De menţionat că preţurile din 2018 au fost mai mari decât în anii precedenţi, cel mai mic preţ fiind întregistrat în 2016, în luna octombrie: 810 lei/100 de kg. Să precizăm însă că rata inflaţiei a înregistrat anul acesta cea mai mare valoare din ultimii cinci ani: 5,41% în luna mai. De asemenea, a crescut vertiginos şi preţul motorinei, fapt care a dus la cheltuieli mai mari făcute de crescătorii de vaci de carne. Astfel încât, un preţ mai bun pentru carnea de vită faţă de anii anteriori nu înseamnă automat şi un profit mai mare, în condiţiile economice ale anului 2018. Cu toate acestea, creşterea vacilor de carne este o opţiune pentru tot mai mulţi fermieri. Am cunoscut crescători care au renunţat la vaca de lapte după 15 ani de activitate, relansându-şi afacerea cu vaca de carne. Un argument ar fi preţul scăzut al laptelui, dar nu este singurul. Şi lipsa forţei de muncă i-a determinat pe unii fermieri să opteze pentru vaca de carne, mai uşor de crescut.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/223 (ediţia 1-14 decembrie 2018)

 

Vizualizat: 233 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?