Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Preţuri şi proteste în UE

Publicat: 07 octombrie 2019 - 10:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În timp ce crescătorii de bovine de carne din România sunt nemulţumiţi că a scăzut SCZ-ul (fireşte că a scăzut, din cauză că a sporit numărul vitelor eligibile, suma de împărţit rămânând aceeaşi), undeva, la marginea continentului, mai precis în Irlanda, crescătorii de vaci nemulţumiţi de preţurile primite pentru animale au ieşit la protest.

 

Fermierii irlandezi au pichetat fabricile de procesare, ai căror patroni s-au văzut nevoiţi să stopeze activitatea şi să meargă cu văcarii în instanţă. Între timp, în Uniunea Europeană preţurile oferite pentru carnea de vită se schimbă de la o ţară la alta. În România, în luna august au fost înregistrate uşoare creşteri de preţuri, dar în Polonia scăderile sunt dramatice.

DSCF3073s219_b

Piaţa cărnii de bovine
Preţurile de piaţă ale bovinelor la intrarea în abator, în săptămâna 33 (12 - 18 august 2019) au fost, în România, următoarele: 710,6 lei/100 kg pentru tăuraşi; 701,7 lei/100 kg pentru tauri; 543,3/100 kg pentru vaci; 649,5/100 kg pentru viţele; 668,9/100 kg pentru tineret bovin; 683,8/100 kg pentru viţei. Toate aceste preţuri au înregistrat creşteri faţă de anii precedenţi, cu excepţia categoriei tauri, care a cunoscut o scădere uşoară, de 0,52%.
În schimb, pe piaţa italiană, faţă de săptămâna 33 a anului trecut, a existat o scădere cu 27,88% a preţului vacilor, la poarta abatorului, vacile din Italia ajungând în august anul acesta mai ieftine decât cele din România cu vreo 6 euro. Tăuraşii italieni rămân, în schimb, cei mai scumpi din Uniunea Europeană: 403,92 euro/100 kg. La fel şi viţelele: 441,85 euro/100 kg, chiar dacă s-au ieftinit cu două procente faţă de anul trecut, în acelaşi interval de timp.
Tăuraşii şi viţelele din Marea Britanie s-au ieftinit cu peste 11% (332,93 euro/100 kg, respectiv 356,64 euro/100 kg, în săptămâna 12 - 18 august), dar, în ciuda acestor scăderi, rămân mai scumpe decât pe piaţa românească: 298,18 euro/100 kg, respectiv 289,26 euro/100 kg.
Scăderi dramatice de preţuri, faţă de acelaşi interval de timp din 2018, au fost înregistrate pe piaţa bovinelor din Polonia. Tăuraşii s-au ieftinit cu 14,35%, vacile cu 11,67%, iar viţelele cu 6,21%. Creşteri semnificative de preţuri, faţă de aceeaşi săptămână a anului 2018, au fost consemnate pe piaţa olandeză: vacile s-au scumpit cu 12,9%, iar tăuraşii cu 5,37%.


VĂCARI CU BALACLAVA
Numărul fabricilor din industria cărnii care şi-au suspendat activitatea în Irlanda şi au trimis angajaţii în şomaj a crescut la 14, în timp ce tentativa guvernului de a normaliza relaţiile dintre fermieri şi procesatori a eşuat, a notat The Sunday Times în ediţia electronică. Reprezentanţi ai industriei cărnii au declarat că sunt gata să poarte discuţii cu fermierii, numai dacă aceştia încetează să picheteze poarta fabricilor de procesare, după ce protestele au fost declarate ilegale prin sentinţe judecătoreşti. Totodată, reprezentanţii procesatorilor au reclamat faptul că nu au cu cine să negocieze, fiindcă fermierii care blochează accesul în fabrică nu au lideri care să participe la discuţii. The Sunday Times a scris că reprezentanţii patronatului au confirmat că unul dintre protestatari a purtat balaclava, o mască neagră care acoperă tot capul, mai puţin ochii şi gura. Un alt protestatar ar fi lovit cu un tractor cu lamă zidul de incintă al unei fabrici pichetate. Protestatarii purtau veste galbene, întocmai ca manifestanţii din Paris. Între timp, comercianţii irlandezi au căutat surse externe pentru aprovizionarea cu carne de vită a pieţei naţionale.
Văcarii irlandezi protestează de la începutul lunii august faţă de scăderea preţurilor de achiziţie oferite de abatoare şi fabricile de procesare. Asociaţiile agricole au semnalat că fermierii nu mai reuşesc să acopere costurile de producţie.

Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 654 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?