Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Preţul laptelui nu acoperă costurile de producţie

Publicat: 25 mai 2017 - 17:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În conformitate cu ultimul studiu al costurilor de producţie publicat de Oficiul german pentru agricultură şi sociologie agricolă (Büro für Agrarsoziologie & Landwirtschaft, BAL), în ianuarie 2017 preţul mediu de 33,76 cenţi pentru un kilogram de lapte a acoperit doar 77% din costul de producţie.

GERMANIA. Studiul, comandat de European Milk Board - EMB, calculează costurile producţiei de lapte din Germania şi le publică trimestrial. Costul de producţie calculat a fost de 43,74 eurocenţi/kg lapte. În ultimele luni, situaţia costurilor din Germania s-a modificat foarte puţin iar preţul laptelui în întreaga Europă a crescut uşor.
Reamintim că, în iulie anul trecut preţul laptelui (la poarta fermei) în Germania era încă sub 25 cenţi/kg iar în alte ţări situaţia era la fel de drastică. Astfel, în Lituania preţul laptelui a scăzut chiar sub 17 cenţi iar în Belgia era de aproximativ 22 cenţi. Este puţin probabil ca recuperarea actuală de până la 30 şi, respectiv, 34 de cenţi, de la începutul anului 2017, să mai poată fi susţinută mult timp. Există deja semne că, în curând, preţurile se vor întoarce la un declin pe termen mai lung, deşi creşterea preţurilor este esenţială pentru supravieţuirea fermierilor.

OLANDA. Preţul laptelui organic, garantat
În Olanda, preţul garantat de către compania FrieslandCampina pentru laptele crud organic în luna mai (2017) este de 49 euro/100 kg. Faţă de luna aprilie, preţul pentru laptele organic este în creştere cu 1 euro/100 kg şi mai include o corecţie de 1 Euro pentru compensarea preţurilor la lapte ale companiilor de referinţă, care au fost estimate prea lent în ultimele luni.
În Olanda, în luna mai, prima plătită pentru conţinutul de proteine este de 799,87 euro, pentru grăsime 399,93 euro, iar preţul pentru lactoză 79,99 euro/100 kg.
Preţul garantat în 2017 pentru laptele organic se aplică la 100 kg lapte cu un conţinut de 3,47% proteine, 4,41% grăsime şi 4,51% lactoză şi nu include TVA. Sumele indicate se aplică pentru o cantitate medie de 600.000 de kilograme de lapte anual/fermă.

Mai multe vaci în Ungaria
Potrivit biroului naţional de statistică, efectivul de vaci de lapte din Ungaria a crescut cu 138 mii capete din 2010 iar numărul de ovine cu 69 mii capete (efectiv matcă).
În luna decembrie 2016, efectivul total de bovine era de 838 mii capete, cu 17 mii mai multe decât în decembrie 2015. Raortat la aceeaşi perioadă, efectivul de vaci de lapte a crescut cu 12 mii capete, fiind de 379 mii capete în decembrie 2016.
La finalul anului trecut efectivul de porci era de 2,9 milioane capete, cu 237 mii mai puţin decât în anul precedent. Numărul de scroafe matcă a fost în scădere cu 20 mii în decembrie 2016, comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent.
Efectivul de păsări era de 32 milioane, cu aproximativ 436 mii mai puţin decât în anul precedent. Dintre acestea, 11,4 milioane erau găini ouătoare, cu 971 mii mai puţin decât în decembrie 2015.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

Vizualizat: 781 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?