Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Premiera de la SCDCB Dancu - gestaţii certe prin fertilizare “in vitro”

Publicat: 25 iulie 2018 - 15:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Dancu, judeţul Iaşi, a marcat o reuşită deosebită în domeniul reproducţiei la animalele de fermă, şi anume confirmarea a două gestaţii obţinute prin tehnica fertilizării “in vitro” a gameţilor recoltaţi de la vacile donatoare, folosind material seminal provenit de la tauri testaţi.

Rezultatele aplicării acestei biotehnici de fertilizare “in vitro” s-au concretizat într-o rată de dezvoltare a ovocitelor de 61,2% până la stadiile de 8-16 celule şi a zigoţilor de 16,9% până la stadiul de blastocişti eclozaţi, din ovocitele segmentate. Embrionii rezultaţi prin fertilizare “in vitro” au fost implantaţi la zece viţele receptoare, fiind diagnosticate pentru început două gestaţii certe. ”Îmbunătăţirea indicatorilor de reproducţie la animalele de fermă prin utilizarea biotehnologiilor specifice, cu referire la biotehnica de recoltare de ovocite de la vaci de rasă Bălţată cu Negru Românească (BNR) înalt productive, în vederea obţinerii de embrioni prin fertilizare «in vitro» utilizând material seminal sexat şi nesexat, a fost principalul obiectiv al acestui proiect în valoare de 792.850 lei, printr-un contract de cercetare cu Ministerul Agriculturii. Toate acestea fac parte din preocupările din ultimul timp de a dezvolta, prin investiţii majore în cadrul SCDCB Dancu, atât dotarea tehnică a unităţii, cât şi direcţiile de cercetare”, preciza Şteofil Creangă, directorul SCDCB Dancu.

Premiera de la SCDCB Dancu - gestaţii certe prin fertilizare in vitro_b

Cea mai dificilă etapă a proiectului a fost depăşită
Activităţile proiectului s-au desfăşurat etapizat, în perioada anilor 2015 - 2018. Acestea au vizat identificarea fermelor potenţial beneficiare, care sunt membre ale Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din judeţul Iaşi, crearea unei baze de date tehnice în ceea ce priveşte biotehnica de fertilizare ”in vitro” (FIV) la specia bovină, precum şi dotarea laboratorului de embriologie din cadrul SCDCB Dancu cu logistica necesară. ”De asemenea, am realizat aplicarea tehnicii de recoltare a gameţilor la specia bovină din ovarele provenite de la animale vii prin metoda OPU (Ovum Pick Up) şi de la vaci abatorizate”, detalia directorul SCDCB Dancu, Iaşi.

Premiera de la SCDCB Dancu - gestaţii certe prin fertilizare in vitro_b
Aflat în coordonarea medicului veterinar CS III Silviu Ionuţ Borş, contractul ADER nr. 7.2.1./03.11.2015 (2015-2018), proiectul are denumirea “Îmbunătăţirea potenţialului productiv în fermele de vaci pentru lapte din nord-estul României prin producerea de embrioni «in vitro», folosind donatoare de ovocite înalt productive şi material seminal (sexat şi nesexat) provenit de la tauri testaţi”.
“Am întâmpinat şi greutăţi pe parcursul desfăşurării acestui proiect. Cel mai dificil pas a fost să obţinem primul zigot. De multe ori, pe parcursul cultivării lor, celulele se opreau în evoluţie în diferite stadii şi, în ziua de inoculare a zigotului, nu reuşeam să dispunem de un zigot viabil şi capabil să evolueze într-o gestaţie normală. În acest moment, vorbim despre depăşirea momentului de obţinere a zigotului şi trecerea către obţinerea doritei gestaţii”, explica directorul de proiect Silviu Ionuţ Borş.

Premiera de la SCDCB Dancu - gestaţii certe prin fertilizare in vitro_b

Rata de reuşită în gestaţie a fost de 20%
După inocularea, de la începutul acestui an, a zigoţilor obţinuţi “in vitro”, rata de reuşită în gestaţie este de 20%. A mai existat o inoculare, la data de 02.08.2017, iar vaca a fătat la data de 08.05.2018 două viţele (8292 si 8293), însă au fost trimise probe în Germania, pentru a verifica autenticitatea sursei gestaţiei. ”Numărul embrionilor a fost cu mult mai mare, am mai avut încercări şi anul trecut. Dar anul acesta am realizat inocularea pe zece juninci pregătite ca receptoare, dintre care, în luna martie 2018, am identificat două juninci gestante cert din embriotransferul zigoţilor produşi prin fertilizarea «in vitro» la specia Bos taurus, rasa BNR, tulpina Holstein-Friza. Rata de dezvoltare a zigoţilor până la stadiul de blastocist expandat, moment în care noi puteam să îi inovulăm receptoarelor, a fost de 10,4%. Practic, din 100 de ovocite implicate în procesul de fertilizare «in vitro», selectate de către noi pentru a fi cultivate «in vitro», am reuşit să obţinem aproximativ 10 blastocişti expandaţi (zigoţi transferabili). Dintre aceştia, doi, adică 20%, au avut capacitatea de a evolua într-o gestaţie normală. Sigur, rezultatele certe vor fi cele de la finalul celor 9 luni şi jumătate de gestaţie a vacilor. Deoarece pe noi ne interesează mai mult obţinerea de produşi”, ne declara cercetătorul în vârstă de 33 de ani, Ionuţ Borş.
Rezultatul muncii echipei de tineri cercetători de la SCDCB Dancu este meritoriu, cu atât mai mult cu cât recompensarea muncii performante a rămas sub un anumit nivel de atractivitate faţă de activitatea de cercetare.

O biobază zootehnică valoroasă şi generoasă
Ferma zootehnică a SCDCB Dancu este constituită predominant din taurine din rasa Bălţată cu Negru Românească (BNR), având la origine un nucleu de 420 juninci Holstein - Friză, importat din Danemarca în anul 1965. În anul 1983, nucleul de taurine de la Dancu a fost omologat ca rasă Balţată cu Negru Românească, având însuşiri deosebite pentru producţia de lapte şi o bună adaptabilitate la factorii de mediu din ţara noastră, efectiv de animale care, de la înfiinţare şi până în prezent constituie biobaza de studiu pentru cercetările ştiinţifice din domeniul zootehnic.
În prezent, ferma zootehnică a SCDCB Dancu are un efectiv total de 791 taurine, (407 vaci şi 81 juninci), dintre care 647 taurine din rasa BNR, 92 Fleckvieh Simmenthal şi 52 Sură de Stepă în conservare de fond genetic.
Sistemul de întreţinere la vaci este de stabulaţie liberă la grajd, cu 200 locuri, pe întreaga perioadă a anului, cu alee centrală pentru furajare. Ferma vegetală dispune de o suprafaţă de 525,9124 ha de teren arabil, care asigură nutreţurile necesare fermei zootehnice.

Steofil Creanga_b
Şteofil Creangă: “Deja avem colaborări şi parteneriate demarate, cu atât mai mult cu cât vorbim despre o activitate care, la nivel european, se practică, dar la preţuri mult mai mari. Dacă, inclusiv la nivel naţional, biotehnologiile de reproducţie cu import de embrioni au preţuri de 1000-1500 euro/embrion, prin aplicarea în ţară a obţinerii de embrioni, preţurile ar putea scădea la cel mult 300-400 euro/embrion”.

Ionut Bors_b

Silviu Ionuţ Borş: “Trebuie să fim echilibraţi în informaţii şi să precizăm faptul că nu suntem singurii din România care, la specia Bos taurus, au produs embrioni prin fertilizare «in vitro», dar noi suntem, cred, primii din ţară care vizăm obţinerea primilor viţei prin tehnica fertilizării «in vitro»”.


O REUŞITĂ ACCESIBILĂ FERMELOR COMERCIALE
Cât priveşte transferul biotehnologiilor de reproducţie la bovine către fermele comerciale din arealul de influenţă al SCDCB Dancu, pentru a se asigura reuşita, este absolut obligatoriu ca şi respectivele ferme să beneficieze de un nivel ridicat de organizare, de tehnologie şi de furajare. Doar în aceste condiţii, potenţialul genetic al efectivelor de animale va putea fi exprimat la maxim, performanţele în producţie atingându-se într-un timp mult mai scurt decât prin aplicarea tehnologiei clasice.
“Acest nou pas ştiinţific pe care l-am făcut ne oferă încrederea că, în continuare, beneficiind de aportul tinerilor şi entuziaştilor noştri cercetători, vom reuşi să producem embrioni cu valoare genetică ridicată, fiind selectat materialul genetic, respectiv ovocite, şi materialul de fertilizare, adică paietele de spermatozoizi, de la animale cu valoare genetică foarte ridicată. Astfel, progresul genetic din ferme va fi realizat într-un timp mai scurt şi se va concretiza prin performanţe înalte în ceea ce priveşte producţiile de lapte şi de carne. Vizăm difuzarea acestei biotehnici într-un teritoriu cu mult mai larg, respectiv către fermele comerciale din judeţul Iaşi şi din întreaga zonă în care ne desfăşurăm activitatea”, a anunţat Şteofil Creangă.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/215 (ediţia 1-14 iunie 2018)

 

Vizualizat: 205 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?