Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PREGĂTIŢI de IERNARE? Iată cum să ÎNSILOZAŢI CORECT FURAJELE!

Publicat: 09 septembrie 2017 - 15:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CONSERVĂ FURAJUL ÎN CONDIŢII EXCELENTE! Fermierii îşi pregătesc furajele pentru perioada de stabulaţie, printre care şi nutreţurile însilozate. Iată cum trebuie să pregătiţi astfel de furaje!

Pentru un siloz de calitate, alături de materia primă, decisiv este şi modul în care acesta este preparat. Prepararea furajelor prin însilozare se poate realiza pe tot parcursul perioadei de vegetaţie şi are avantajul că se face cu cheltuieli minime, în condiţii de mecanizare totală.

Pentru reuşita procesului de însilozare trebuie să se ţină cont de factorii care influenţează calitatea şi valoarea nutritivă a silozurilor, şi anume:
Conţinutul în glucide fermentescibile - nivelul de asigurare a glucidelor fermentescibile, sub denumirea de minim glucidic, reprezintă cantitatea de glucide necesară formării acizilor în siloz pentru a-i asigura un pH de 4-4,2. În funcţie de acest conţinut, plantele au fost împărţite în trei grupe :
- furaje uşor însilozabile: conţinutul real de glucide este mai mare decât minimul glucidic; din această categorie fac parte plantele din familia gramineelor;
- furaje greu însilozabile: au un conţinut în glucide apropiat minimului glucidic. Din această categorie fac parte leguminoasele precum lucerna, trifoiul etc.

siloz_b

Pentru însilozarea acestor furaje este necesară corectarea conţinutului în glucide prin adăugarea de surse de glucide, melasă (2-4%), uruieli de cereale 3-5% sau prin însămânţarea cu diverse preparate pe bază de bacterii lactice;
- furaje neînsilozabile: conţinutul real în glucide este foarte redus: soia, urzica etc.
Fermierii ar trebui să ţină cont de această clasificare în momentul în care iau o hotărîre referitoare la tipul silozului pe care urmează să îl producă.
• Conţinutul în apă. Fermentaţiile optime se realizează la un conţinut de 65-75% apă. Peste această valoare sunt favorizate fermentaţia acetică şi mai ales cea butirică.
• Gradul de mărunţire. O mărunţire sub 1 cm favorizează eliberarea sucului celular bogat în glucide fermentescibile, dar şi asigurarea mai rapidă a condiţiilor de anaerobioză, favorabile înmulţirii bacteriilor lactice.
• Tasarea furajului supus însilozării se realizează de regulă cu tractoare cu şenile şi are drept scop asigurarea condiţiilor de anaerobioză, având ca efect oprirea proceselor biochimice determinate de respiraţia plantelor (reducerea pierderilor de substanţe nutritive) şi distrugerea microflorei spontane aerobe. De asemenea, se previne formarea mucegaiurilor şi se asigură dezvoltarea bacteriilor de fermentaţie lactică.

În funcţie de tehnologia de însilozare, respectiv de modul cum se realizează tasarea, temperatura în masa însilozată poate să ajungă la 55-60 grade C la murarea la cald sau de 25-30 grade C la murarea la rece.
- În cazul însilozării la cald, furajul se depune în celulele de însilozare în straturi cu o grosime de 1,5-2 m şi se lasă afânat 1-2 zile după care se realizează tasarea. La acest tip de însilozare se înregistrează pierderi însemnate de glucide, proteine şi vitamine.
- La însilozarea la rece după descărcarea materialului supus însilozării se realizează o tasare puternică, caz în care temperatura nu depăşeşte 25-30 grade C şi se obţine un siloz cu pierderi reduse în substanţe nutritive şi cu caracteristici organoleptice superioare.

Despre cum să faceţi controlul calităţii furajului murat citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 septembrie 2017!

Vizualizat: 2079 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?