Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PREGĂTIRI pentru CAMPANIA de MONTĂ la OI!

Publicat: 03 august 2017 - 09:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ÎMBUNĂTĂŢIREA EFICIENŢEI REPRODUCTIVE. Activitatea de reproducere a oilor se desfăşoară ca un proces biologic extrem de complex, dependent puternic de condiţiile de mediu. 

Obiectivul major al crescătorului de oi este ca la 100 oi matcă, pregătite pentru reproducere să obţină un număr maxim posibil de miei înţărcaţi în loturi uniforme în momentul când piaţa internă şi externă solicită mai mulţi miei şi la cele mai avantajoase preţuri. Pentru a realiza acest obiectiv final, crescătorii de oi trebuie să organizeze campania de montă astfel încât majotritatea oilor să manifeste călduri (95-100%), să rămână gestante la prima montă, să ducă gestaţia până la fătare, să obţină cât mai multe fătări gemelare şi să înregistreze un procent cât mai scăzut de pierderi până la înţărcare sau livrare.
De ani buni, mieii s-au vândut cel mai bine la export cu 7 până 15 zile înaintea Sărbătorilor de Paşte. În anul 2018 Sărbătoarea de Paşte v-a fi foarte devreme, la 1 aprilie pentru credincioşii catolici, şi la 8 aprilie pentru cei ortodocşi. Pentru a avea miei de 17-22 kg între 20-30 martie 2018, crescătorii de oi trebuie să planifice grosul fătărilor între 20 ianuarie şi 15 februarie 2018. Prin urmare, campania de montă în acest an trebuie să înceapă între 20 august şi 5 septembrie 2017.

Oaie Bălă_b

Creşterea ratei de fertilitate în turmă este posibilă, când aceasta este sub nivelul optim. Pentru început, este necesară o planificare riguroasă. Există doi factori cheie: îngrijirea oilor mame, acordând o atenţie sporită nutriţiei acestora, şi numărul de berbeci fertili din turmă pe tot parcursul sezonului de reproducţie. Implementarea acestor strategii pot asigura o rată a fertilităţii optimă în turmă (peste 95%).

Pentru aceasta, cu 4-6 săptămâni înainte de debutul sezonului de montă, crescătorul trebuie să ia în calcul o serie de factori legaţi de animal (vârsta oilor, data ultimei fătări, producţia de lapte a oilor), condiţiile de furajare (condiţia corporală a oilor) şi starea de sănătate a turmei (paraziţi gastrointestinali, planul de vaccinări).

Cu 2-3 săptămâni înainte de montă sau inseminare, oile care au o condiţie corporală sub optim (scorul 2,75-3,25 la rasele pentru lapte; 3,00-3,50 la rasele de carne din 5 puncte) trebuie să fie supuse unei nutriţii de tip flushing, făcându-se suplimentarea raţiei cu furaje concentrate (300-500 g/zi).

Un alt aspect important în creşterea fertilităţii turmei este pregătirea berbecilor pentru campania de montă. Izolarea berbecilor de oi cu 4-6 săptămâni înainte de începerea sezonului de montă şi suplimentarea raţiei cu furaje concentrate complexe asigură un răspuns favorabil la “efectul berbecului”. În special dacă raportul oi/berbec este unul optim în turmă (1:20-30).

Fiecare turmă este expusă unor factori diferiţi de risc care pot să cauzeze o rată scăzută de fertilitate. Identificarea principalelor riscuri joacă un rol esenţial în elaborarea de strategii pentru reducerea acestora, şi prin urmare, îmbunătăţirea ratelor de fertilitate din fermă. Înregistrarea fertilităţii şi identificarea cauzelor de sterilitate, alături de îmbunătăţirea activităţii reproductive pot avea ca rezultat creşterea semnificativă a eficienţei reproductive.
De aceste principii fundamentale depinde activitatea de reproducere a oilor, şi în final eficienţa economică a unei exploataţii de ovine.

Autori: Pădeanu Ioan, Gavojdian Dinu

Vizualizat: 2774 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?