Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pregătirea ovinelor pentru perioada de stabulaţie

Publicat: 26 noiembrie 2009 - 15:00
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Din totalul cheltuielilor înregistrate de un fermier pe parcursul unui an în activitatea de creştere a ovinelor, cele mai multe se regăsesc în perioada de stabulaţie.

Click pe poza pentru galerie!

De buna pregătire a oilor pentru iernat şi de gestionarea cumpătată a cheltuielilor efectuate în această perioadă depind în mare măsură producţiile, veniturile şi profitabilitatea din anul următor.


Refacerea grăsimii corporale a oilor

De la începutul lunii august şi până la mijlocul lunii octombrie, adică mai bine de două luni şi jumătate, în vestul ţării vremea a fost potrivinică, cu temperaturi ridicate şi climă excesiv de secetoasă.

Oierii din zona de vest, cei cu ani mulţi de păstorit în spate, spun că o secetă atât de lungă, în perioada de toamnă, nu au mai întâilnit până acum.

Faţă de anii anteriori, când oile aveau în luna octombrie o condiţie corporală foarte bună, în acest an acestea sunt slab pregătite pentru iernat. Totuşi, mai avem ceva timp la disşpoziţie pentru refacerea grăsimii corporale a animalelor.

În condiţii normale, iernarea oilor se face cu costuri mai mici dacă animalele sunt grase, adică la intrarea în stabulaţie au 6-10 kg grăsime corporală.

Pe de altă parte, rasele rustice (Ţurcană, Ţigaie etc.), în special, dar şi celelalte, toamna au instinctul de a consuma mai multe furaje. Oierii profesionişti ştiu că oile se recondiţionează cel mai bine prin păşunatul lor în perioada de toamnă pe mirişti de porumb şi pe mirişti înverzite de cereale sau pe păşuni/fâneţe otăvite.


Tratamente antiscabioase şi vaccinuri

Înainte de intrarea în stabulaţie, dacă vremea este bună, cu temperaturi de peste 15oC, oile se îmbăiază de două ori la un interval de 8-10 zile, folosind substanţe antiparazitare (Dazinol, Neo-taxan, Romparatox P., Romparasect, Scabizol), în apă încălzită la temperatura de 30-35oC, în butoaie sau în bazine metalice, respectând indicaţiile fiecărui produs.

O altă variantă ar fi inocularea unei soluţii injectabile (Dectomax, Ivomec plus - pentru râie şi fascioloză), efectuând tot două intervenţii la 8-10 zile.

În această perioadă se recomandă vaccinuri împotriva anaerobiozei, iar la oilor gestante în luna a treia şi a patra, împotriva avortului salmonelic.


Pregătirea saivanelor

Oile sunt rezistente la frig, dar preferă aerul curat şi spaţiile largi, prin urmare oierii trebuie să le asigure întreţinerea în condiţii bune.

Dezinfecţia. Înainte de intrarea oilor în stabulaţie, saivanele se curăţă de gunoi, apoi se dezinfectează: pereţii cu lapte de var şi pardoseala cu soluţie caldă (38-40oC) de sodă caustică 3%, mai ales dacă în anii anteriori au existat avorturi. Obligatorie este dezinfecţia cu var nestins sub formă de praf (200-300 g/mp), cu câteva zile înainte de intrarea în stabulaţie.

Pardoseala. Ulterior dezinfecţiei, suprafaţa pardoselii se acoperă cu un strat gros de paie. Este recomandabil ca pardoseala să fie din argilă bătută acoperită cu un strat de nisip (10-15 cm), care se înlocuieşte anual, odată cu scoaterea gunoiului.

Acoperişul saivanului trebuie să fie bine izolat, în caz contrar se formează condens, îndeosebi în saivanele aglomerate, în care oile stau înăuntru tot timpul. Picăturile de condens de pe acoperiş ajung în cojocul oilor şi îl menţin umed, fapt ce favorizează pneumopatiile şi împâslirea lânii.

Padocul trebuie să aibă o suprafaţă dublă faţă de cea a saivanului şi să fie împrejmuit cu un gard de circa 1,2 m înălţime, confecţionat din plasă de sârmă, lăteţi, bare, nuiele etc.). Incinta padocului poate fi betonată, sau acoperită cu un strat gros de beţe de floarea soarelui, de coceni de porumb etc.

În aceste condiţii, oile vor avea acces liber din saivan în padoc sau sub copertină şi vor fi mai vioaie, mai rezistente, vor consuma mai bine furajele de volum şi vor avea lâna mai curată, comparativ cu cele care sunt ţinute numai în saivan.

În perioadele cu ploi reci, cu ninsori abundente sau cu viscole, este bine ca oile, mai ales cele cu lâna fină, să fie închise în saivan, pentru a nu se uda până la piele, apărând riscul instalării pneumopatiilor.


Condiţii de furajare şi adăparea

Furajarea oilor se face în iesle (grătar prevăzut cu jgheaburi pentru colectarea florii de fân) sau în jgheaburi de furajare universale, confecţionate din tablă zincată sau din lemn, care sunt mai economice.

Asigurarea apei în perioada de stabulaţie se realizează fie prin racordări la reţeaua de apă, fie prin amenajări de puţuri de apă. Cele mai adecvate sunt instalaţiile cu bazin central de 75 litri, cu plutitor legat prin conducte de adăpătorile cu nivel constant, speciale pentru oi, dar şi jgheaburile cu capacitatea de 35 litri şi lungimea de un metru.

În sistem gospodăresc, adăparea se face de 2-3 ori pe zi, la surse de adâncime (fântâni, puţuri) sau de suprafaţă (pâraie sau râuri cu apă potabilă). Dacă sursele de suprafaţă îngheaţă, se prevede posibilitatea alimentării cu apă folosind o cisternă.


DIAGNOSTICUL DE GESTAŢIE

Iernarea în aceeaşi turmă a oilor sterpe şia acelor gestante cu un miel sau cu doi miei este total ineficientă. La intrarea în stabulaţie, dacă monta s-a efectuat la începutul toamnei, în funcţie de zonă, oile se găsesc în luna a doua, până în luna a patra de gestaţie.

În saivan oile sterpe, fiind mai vioaie, consumă, de regulă, mai multe furaje comparativ cu oile gestante cu un miel şi, mai cu seamă, decât cele gestante cu doi miei, situaţie inversă cu nevoile lor fiziologice.
În ţările vest-europene diagnosticul de gestaţie se face la intrarea în stabulaţie când oile sunt gestante în luna a doua şi a treia, după care acestea se clasează în oi sterpe, gestante cu un miel şi gestante cu doi miei.
Vizualizat: 7080 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
Cum as putea sa fac in asa fel ca oile mele sa fete numai miei breji sau o buna parte sa fie breji |?
|
03. 22, 2015. Sunday 21:13
Ami plac tare oile desii eu nu am decat de 3 ani aceste animale in inprejurmiile casei , acum am 20 si un berbec si as vrea ca pe la anu sa bag un berbec breaz intre ele si sa scoata miei asemanatori cu el , indiferent de ce e nevoie as vrea sa aud niste sfaturi .
3.
asternut
|
01. 30, 2013. Wednesday 17:40
Se poate folosi rumegus sau talaj ca asternut la oi?
2.
sterpe
|
02. 04, 2011. Friday 10:34
E foarte bine ca sunt sterpe, inseamna ca sunt oi tinere de un an si ceva sau in cazul in care sunt oi mai mari si nu sau marlit e o problema; o sa fie sterpe un an, apoi daca baga berbeci in ele revine la normal!
1.
Intrebare!
|
04. 20, 2010. Tuesday 21:26
Socrul meu a luat 100 de oi ... Pe incredere, ajungand cu ele acasa a vazut ca sunt sterpe! Persoana de la care le-a luat nu mai e de gasit. Se mai poate face ceva cu acele oi? Isi mai revin? Are sa mai de lapte vre-o data? Multumesc!
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!