Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pregătirea adăpostului pentru populare

Publicat: 24 iunie 2010 - 12:00
6 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Înaintea populării halei cu pui, trebuie să fiţi siguri că spaţiile de creştere au fost bine decontaminate, utilajele de creştere şi de exploatare existente în hala de producţie funcţionează la parametri normali şi asigură factorii optimi de microclimat, de furajare şi de adăpare.

Click pe poza pentru galerie!

Decontaminarea halei de creştere este o etapă deosebit de importantă pentru realizarea unui mediu de întreţinere cât mai curat. De executarea corectă a acestor lucrări depinde în mare măsură sănătatea puilor introduşi în aceste spaţii. Randamentul de siguranţă microbiologică a puilor poate ajunge la un procent de 80 la sută dacă se respectă întocmai măsurile sanitar-veterinare de prevenire şi de combatere a bolilor la pui.

În momentul efectuării curăţeniei şi decontaminării trebuie să verificaţi cu atenţie tubulatura instalaţiilor de admisie şi de evacuare a aerului din hală, pereţii şi tavanul halei, instalaţiile de adăpare şi, acolo unde există bazine de rupere a presiunii, antecamera adăpostului, perimetrul din exteriorul halei, podeaua, precum şi să efectuaţi controlul insectelor.

Decontaminarea adăposturilor de pui se face pe durata a trei săptămâni: în prima se efectuează decontaminarea şi în ultimele două urmează perioada de „odihnă” a halei de producţie.

După finalizarea decontaminării se prelevează probe de pe suprafeţele halei şi se trimit la laborator pentru analiza eficienţei decontaminării.

Nerespectarea etapelor de decontaminare sau efectuarea unei operaţii de decontaminare superficiale conduc la un risc mărit din punct de vedere epidemiologic cu repercursiuni grave din punct de vedere economic.

 

Dotări funcţionale şi utilităţi

Apa este un element esenţial în creşterea şi exploatarea puilor de carne, având în vedere că 70% din organismul păsărilor este apă.

În primele zece zile de viaţă, puii consumă în fiecare zi o cantitate de apă mult mai mare decât greutatea lor corporală. Astfel, un obiectiv prioritar este asigurarea necesarului de apă atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ.

La analiza apei trebuie urmărite două direcţii: caracterele chimice, pentru care analizele trebuie efectuate la fiecare început de serie şi în mod obligatoriu la deschiderea unei noi surse de apă; caracterele microbiologice trebuie analizate atât la ieşirea din sursă, cât şi la nivelul adăpătorilor din halele de producţie.

Lumina are un rol deosebit în stimularea organismului puilor de carne. Pentru a realiza un iluminat corect adăpătorile şi hrănitorile trebuie să fie iluminate foarte bine, iar fluxul luminos se distribuie uniform la nivelul întregului adăpost.

Aşternutul are un rol deosebit de important, deoarece nu permite contactul direct al puiului cu pardoseala, menţine o temperatură constantă şi absoarbe umiditatea provenită din dejecţii.

Din punct de vedere calitativ, acesta trebuie să fie curat, să nu conţină germeni patogeni. Pentru a asigura o bună protecţie termică, stratul trebuie să fie de minimum 10 cm grosime. Indiferent de materialul folosit, rumeguş, paie, coji de floarea soarelui etc., acesta se împrăştie uniform şi nu trebuie să fie mărunt, pentru a nu fi ingerat de pui.

 

Adăpostul în momentul populării

Temperatura din hală trebuie să fie de 26-28ºC, iar în zona de creştere, de 32-34ºC. Pe timp de iarnă, temperatura va fi asigurată cu 36-48 de ore înainte de populare, iar pe timp de vară, în prealabil cu 24 de ore.

Popularea se face astfel:

În prima zi, se asigură 40 de pui/mp, astfel unui areal de 4,5 m în diametru îi va corespunde o sursă de încălzire de minim 2500 Kcal.
În ziua a patra vor fi 35 de pui/ mp.
În a şaptea zi vor fi 30 de pui/mp.
În zilele 10-12, puii vor fi lăsaţi pe toată suprafaţa halei, adică 15-16 vietăţi/mp.

După aceea, hrănitorile şi adăpătorile vor fi redistribuite pe toată suprafaţa halei de creştere şi se va avea grijă ca instalaţiile de încălzit să asigure o temperatură constantă pe tot perimetrul de creştere. Neasigurarea confortului termic în primele zece zile conduce automat la compromiterea efectivului de pui.

Aşadar, acest factor trebuie să fie foarte bine controlat.
Furajul şi apa trebuie să fie în cantitatea necesară, iar dispozitivele de hrănire şi de adăpare vor asigura frontul pentru tot efectivul de pui.


ETAPELE DECONTAMINĂRII

La decontaminare, lucrările se execută în ordinea următoare:

- evacuarea mecanică a aşternutului existent şi a părţii grosiere a aşternutului;
- finisarea şi eliminarea tuturor rămăşiţelor din perimetrul halei;
- flambarea tuturor suprafeţelor din hala de producţie;
- spălarea halei: tavanul, utilajele, pardoseala, buncărele de furajare, ventilatoarele, aleile de deservire;

- aspersia cu soluţie decontaminantă, apoi văruirea;
- termonebulizare I, apoi introducerea aşternutului în adăpost;
- din nou apersia cu soluţie decontaminantă;
- reglaje hală şi izolaţie termică;
- termonebulizare II.

Vizualizat: 1100 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   
6.
nu
|
01. 03, 2013. Thursday 15:24
5.
mplasarea-fermelor-avicole-distantele-minime-impuse-sunt-nejustificate-tehnic
|
12. 14, 2012. Friday 09:39
urmareste adresa de mai jos http://www.revista-ferma.ro/autori-leonard-constantin-stafie/amplasarea-fermelor-avicole-distantele-minime-impuse-sunt-nejustificate-tehnic.html Leonard Stafie
4.
liviu
|
12. 13, 2012. Thursday 19:08
clar este o distanta obligatorie pina la case sau nu ???
3.
Amplasare ferma
|
04. 03, 2012. Tuesday 09:19
buna ziua, acum depinde exact la ce distanta sunt casele, daca se realizeaza un studiu de impact asupra mediului si asupra sanatatii populatiei nu este nici o problema, o zi buna dr ing Leonard Constantin STAFIE
2.
Alex
|
03. 20, 2012. Tuesday 01:16
Sunt din Galați,,,in urma cu doi ani am cumpărat un Grajd ,mă gândeam sâni fac o micro ferma cu gaini outoare,,,,problema e ca ,gradul se afla între case,,oare îmi permite legea sa fac aceasta micro ferma legea?
1.
vaccinul
|
07. 06, 2010. Tuesday 16:30
noroc cu masinile alea de vaccinat altfel degeaba se
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?