Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Precizie în creșterea vacilor de lapte

Publicat: 04 martie 2013 - 17:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Creșterea dimensiunii fermelor, a producției individuale de lapte, a valorii economice a vacilor, sporirea cheltuielilor, în special cu furajarea, precum și progresul socio-economic reprezintă tot atâtea determinante ale dezvoltării tehnologice în creșterea vacilor de lapte

Click pe poza pentru galerie!

Dezvoltarea tehnologică modernă trece dincolo de mecanizare și se transpune în utilizarea de senzori care furnizează informații despre operațiunile tehnologice din fermă, ducând la îmbunătățirea procesului de luare a deciziilor la nivel de fermă.

Progresul tehnologic din zilele noastre face posibilă dezvoltarea și utilizarea unei palete foarte largi de senzori, care pot furniza date detaliate în timp real despre fiecare individ, indiferent cât de mare este numărul de animale din fermă. Aceste date, printr-o indexare și interpretare fiziologică adecvată, sunt traduse în informații care pot sprijini procesul de luare a deciziilor până la nivel de individ.

 

Controlul mijloacelor de producție în cele mai mici detalii

Precizia în creșterea vacilor de lapte poate fi definită ca posibilitatea de a coordona mijloacele de producție până la cea mai mică unitate, la nivel individual dacă este posibil, pentru a le permite vacilor să-și exprime potențialul genetic în raport cu obiectivul economic al fermei și pentru a le asigura bunăstarea.

Această abordare de conducere a proceselor tehnologice dintr-o fermă de vaci de lapte va avea ca rezultat îmbunătățirea stării de sănătate și bunăstării animalelor, precum și creșterea profitabilității exploatației. Cea mai mică unitate de producție poate fi reprezentată de fermă, un grup de animale sau un animal individual. Mărimea unității este determinată de către senzorii și echipamentele utilizate, precum și de disponibilitatea automatizării.

Sistemele de precizie în creșterea vacilor de lapte pot fi împărțite în două categorii: de diagnostic și de management. Același senzor poate fi utilizat atât pentru alarmare, cât și pentru rezolvarea unui eveniment sau unei stări fiziologice care îmbunătățește luarea deciziilor. De exemplu, scăderea producției de lapte poate indica existența unei probleme de sănătate, dar și o problemă de furajare.

Un sistem de precizie în creșterea vacilor de lapte este format din următoarele componente: un senzor care generează date, un model care realizează interpretarea fiziologică a datelor, un proces de luare a deciziilor și, în final, o unitate de executare a deciziilor.

Majoritatea dispozitivelor de precizie sunt de diagnostic al stării de sănătate și activității de reproducție. Scopul dezvoltării acestor dispozitive este acela de a înlocui simțurile omului, precum și pentru a face economii în fermă.

 

Performanța echipamentelor de pe platforma de muls

Cel mai vechi senzor în creșterea vacilor de lapte a fost borcanul, prin care se măsura cantitatea de lapte produsă de fiecare vacă în parte. Dar acesta trebuia operat manual. Milkmetrele electronice au apărut numai atunci când a devenit posibilă identificarea electronică a vacilor. S-a trecut astfel la înregistrarea on-line, în timp real, a performanței productive.

O adevărată revoluție s-a produs atunci când în fermele de creștere a vacilor de lapte au pătruns computerele. În acel moment, identificarea, prelucrarea și depozitarea datelor au făcut posibile noi realizări în domeniul sporirii preciziei în creșterea vacilor de lapte.

Un exemplu excelent despre cum e posibil ca puterea tehnologică și computerul să transforme tehnologia deja existentă în fermă într-un senzor îl reprezintă echipamentele care se găsesc pe platforma de muls.

Acestea se pot transforma în „senzori” ai platformei de muls și ai performanței mulsului prin adăugarea de temporizatoare fiecărui dispozitiv: închiderea porții, eliberarea vacilor, atașarea și detașarea paharelor, milkmetru. Astfel se poate determina performanța platformei de muls și a fiecărei echipe de mulgători.

 

Determinarea masei corporale

Greutatea vacilor se poate determina cu ajutorul cântarelor amplasate pe aleea de retur a vacilor. Primele astfel de cântare au apărut în anul 1979 în Marea Britanie. Apoi, în Israel au fost puse la punct cântare mai performante, care au fost integrate cu codul de identificare al vacilor și cu un software care prelucrează datele în timp real și algoritmi speciali. Cântarul este amplasat pe aleea de retur a vacilor de pe platforma de muls, permițând astfel cântărirea vacilor fără a mai utiliza forța de muncă umană.

Cântărirea zilnică a vacilor, chiar de 2-3 ori pe zi, la aceeași oră, a permis calcularea de medii zilnice sau săptămânale ale masei corporale, eliminând astfel eroarea introdusă de o singură cântărire. Mai mult, prin integrarea datelor despre masa corporală cu datele de furajare și producția zilnică de lapte s-a reușit, prin intermediul unor programe speciale, să se determine starea fiziologică a fiecărei vaci în mod individual.

Importanța cunoașterii masei corporale a vacilor, ca unealtă de management al fermei, rezultă din multitudinea de cercetări publicate în revistele de specialitate în ultimii ani. Astfel, masa corporală a vacilor a fost asociată cu ureea din lapte, cu indicii de reproducție, cu numărul de celule somatice din lapte.

La fel de importantă este și corelația masei corporale cu producția de lapte și caracteristicile acestei relații pe parcursul unui ciclu de producție, modificările masei corporale în relație cu starea de sănătate, cu problemele la fătare și cu alimentația. Pentru realizarea acestor cercetări a fost nevoie de un sistem de cântărire automat, care reprezintă astăzi, probabil, cel mai economic senzor dintr-o fermă.

 

Masa corporală și nutriția vacilor

Pentru a putea lua decizii de furajare, mai ales în cazul în care furajele concentrate se administrează la nivel individual, este foarte important să se cunoască masa corporală a vacilor. Consumul individual de substanță uscată a unei vaci se poate calcula folosind masa corporală și producția de lapte. Unele sisteme mai sofisticate pot calcula consumul individual zilnic folosind și alte informații, cum ar fi procentul de grăsime al laptelui și numărul de zile de la fătare.

 

Masa corporală și reproducția

Prin cântărirea frecventă a animalelor s-a determinat că masa corporală se schimbă la vacile în călduri. Mai mult, prin cântărire s-a putut stabili momentul optim de însămânțare a vacilor după fătare. Durata repausului uterin se reduce semnificativ, iar rata de gestație crește atunci când se utilizează masa corporală pentru determinarea momentului de însămânțare. S-a constatat că momentul optim este atunci când masa corporală a crescut cu cel puțin 0,1% față de masa corporală la fătare.

 

Masa corporală și starea de sănătate

Pierderea poftei de mâncare din cauza problemelor de sănătate sau a disconfortului se reflectă imediat prin scăderea masei corporale, care apare cel mai adesea înaintea scăderii producției de lapte sau chiar înainte de schimbarea conductivității laptelui în cazul mastitei.

 

Compoziția chimică a laptelui

Determinarea compoziției chimice a laptelui pe fluxul de lapte în timpul mulgerii s-a introdus relativ recent, în anul 2009, în Israel. Atât cantitatea, cât și calitatea laptelui fluctuează pe parcursul unei mulsori, de la o mulsoare la alta, de la o zi la alta, precum și pe parcursul unei lactații.

Surprinderea acestor modificări în mod sistematic, la fiecare mulsoare, poate conduce la luarea unor decizii manageriale mai corecte și mai rapide comparativ cu controlul clasic al performanței productive, care se realizează lunar.

 

Analizarea compoziției laptelui și furajarea

Pentru a lua decizii frecvente privind furajarea vacilor, compoziția lunară a laptelui este nesatisfăcătoare, mai ales în prima parte a lactației, când producția și compoziția laptelui se modifică dramatic chiar de la o zi la alta.

Cercetările efectuate până în prezent au arătat că datele de compoziție chimică zilnice au îmbunătățit deciziile de administrare computerizată a furajului concentrat, prin încurajarea consumului la vacile care au avut o compoziție chimică dorită a laptelui și prin descurajarea consumului la vacile al căror lapte a avut o valoare economică redusă.

 

Senzorii de comportament

Un animal își exprimă emoțiile și sentimentele prin comportament. De aceea, orice stare fiziologică sau influență a mediului înconjurător va fi exprimată prin comportament. Este datoria noastră să descifrăm mesajele trimise de animale prin intermediul comportamentului, pentru a le putea transforma în informații utile pentru luarea deciziilor manageriale.

La vacile de lapte s-au pus la punct senzori pentru depistarea căldurilor prin înregistrarea numărului de pași sau a mișcărilor gâtului, iar mai recent s-a observat o modificare a duratei odihnei în timpul căldurilor.

Înregistrarea comportamentului vacilor de lapte are mai multe aplicații, dintre care mai importante sunt evaluarea la nivel de animal a bunăstării animale și măsurarea anumitor indicatori de diagnostic prin care se îmbunătățește starea de sănătate a animalelor, se ameliorează managementul fermei și crește profitabilitatea.

Recent s-a dat în folosință un senzor de comportament care poate măsura numărul de pași, durata totală a odihnei și numărul de reprize de odihnă în fiecare zi, în mod individual pentru fiecare vacă.

Cu ajutorul acestui senzor s-a reușit depistarea momentului fătării vacii cu 24 de ore înainte, performanța senzorului fiind mai ridicată în cazul în care s-au utilizat și datele înregistrate pe timp de noapte.
Un alt senzor, care măsoară durata rumegării, a fost recent pus pe piață. Cunoașterea duratei rumegării are importanță pentru managementul hrănirii și pentru determinarea nivelului de bunăstare a vacilor.

În acest articol am încercat să descriu pe scurt cele mai noi cuceriri ale tehnicii și științei aplicate în creșterea vacilor de lapte. Pentru a putea crește profitabilitatea fermelor de vaci de lapte, în condițiile în care inputurile se scumpesc din ce în ce mai mult, este necesară utilizarea informațiilor care provin în mod individual de la animal, pentru a personaliza și adapta necesităților fiecărui animal întregul sistem de creștere. Aceasta înseamnă zootehnia de precizie, în cazul de față aplicată în fermele de vaci de lapte.

Vizualizat: 1538 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
determinarea masei corporale
|
07. 10, 2013. Wednesday 13:04
cum se determina masa corporala la bovine cu ajutorul masurarilor zootehnice(inaltimea grabanului s.a.
1.
ceva nedefinit
|
03. 05, 2013. Tuesday 15:03
e bun poate prntru necunoscatori poti sa ai foarte multi senzori dar sa nu sti sa interpretezi datele. ferma inseamna management si foarte multi au echipamente performante de care isi bat joc pentru ca nu stiu sa le foloseasca
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?