Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PPA scumpeşte purceii

Publicat: 16 februarie 2020 - 18:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Este clar: purceii pentru îngrăşat s-au scumpit semnificativ în Uniunea Europeană, în cursul anului 2019. În 2018, preţul mediu pentru un purceluş era 40,23 euro, în 2019, valoarea a urcat la 64,58 de euro, în 16 decembrie, potrivit datelor publicate pe site-ul Comisiei Europene.

În unele state, însă, creşterea preţurilor a fost de-a dreptul spectaculoasă. În Danemarca, de exemplu, una dintre ţările care livrează purcei pentru ferme de îngrăşare din ţări unde exploataţiile de reproducţie sunt puţine şi nu fac faţă cererii, cum este România, preţul a urcat de la 39,24 de euro la 72,80 de euro. Un salt de 33,56 de euro într-un singur an, potrivit datelor CE analizate de site-ul lantulalimentar.ro.

Porci_b

Salturi mari ale preţurilor

În Germania, de asemenea o ţară furnizoare, preţul a sărit de la 40 de euro la 75,30 de euro. În Belgia, de la 35 de euro la 66,50 de euro. Purceii olandezi s-au scumpit de la 27 de euro la 63,75 de euro. În Spania, preţul a sărit de la 40,52 la 64,73 de euro. Lipsesc datele despre preţul purceilor pentru îngrăşat din România, Bulgaria, Grecia, Lituania, Austria, Irlanda, Letonia, Slovenia şi Cipru, dar aceste ţări sunt irelevante pe piaţa purceilor pentru îngrăşat.
O explicaţie a acestui salt al preţurilor poate fi creşterea cererii de carne de porc pentru piaţa chineză. Pesta Porcină Africană face ravagii în China, iar câteva state europene sunt furnizoare principale de carne de porc. Cel mai probabil, fermierii din acele state păstrează purceii ca să-i îngraşe pentru chinezi, iar beneficiarilor din spaţiul comunitar îi vând cu un preţ mai mare.

Ce se întâmplă pe piaţa românească?

Scumpirea purceilor din ţările furnizoare va avea efect atât asupra fermelor din România, care vor vinde purcei din producţia proprie sau vor tranzacţiona purcei cumpăraţi din ţările furnizoare, cât şi asupra buzunarului gospodarului român. Un proiect de Ordin al preşedintelui ANSVSA, făcut public în noiembrie 2019, când preşedinte era Geronimo Brănescu, obligă sătenii să cumpere purcei numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar: ”g) suinele deţinute exclusiv pentru consumul familial trebuie să provină din exploataţiile autorizate/înregistrate sanitar veterinar; toate suinele de sex masculin din exploataţie trebuie să fie obligatoriu sterilizate”. Prin urmare, proprietarii fermelor non-comerciale, micii crescători de suine, vor cumpăra şi vor îngrăşa numai purcei vânduţi de ferme care îi cumpără la rândul lor din ţări unde preţul acestora este mai mare decât în anii anteriori şi ar putea să mai crească. Vor fi avantajate, desigur, şi fermele de reproducţie care există în România, fiindcă piaţa capătă dimensiuni noi. Această decizie, dar şi altele din Ordinul respectiv, vizează combaterea PPA în România, dar şi prevenirea apariţiei altor focare. Dacă măsurile luate vor avea efectul scontat, rămâne să vedem la timpul potrivit.


EFECTE DIRECTE ASUPRA PIEŢEI DIN ROMÂNIA
Creşterea preţului purceilor pentru îngrăşare în statele furnizoare are efecte directe asupra pieţei din România, ţară afectată la rândul ei de PPA, fiind sacrificaţi până acum, din cauza acestei epidemii, peste 300.000 de porci, majoritatea din gospodăriile ţărăneşti. Preţul porcilor la abator şi cel al carcaselor la ieşirea din abator au atins valori istorice spre finalul anului 2019, peste 800 lei/100 kg, respectiv peste 1000 de lei/100 de kg, clasele E şi S. Una dintre cauzele scumpirii vertiginoase a porcilor în România poate fi creşterea preţului purceilor începând cu jumătatea lunii aprilie. La 1 mai, diferenţa de preţ 2019 faţă de 2018 era deja de aproape 10 euro!


Articol publicat în revista Ferma nr. 1/250 (ediţia 1-31 ianuarie 2020)

 

Vizualizat: 1714 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?