Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PPA în zodia... porcului

Publicat: 18 octombrie 2019 - 16:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Se spune că anul Porcului, în care am intrat pe 5 ianuarie 2019, încheie un ciclu de 12 ani din zodiacul chinezesc, ceea ce înseamnă că “se pot rezolva numeroase probleme şi conflicte care au marcat ultima perioadă”. Cel puţin aşa ne este prezentat de către pricepuţii domeniului. Având în vedere criza profundă în care se află producţia cărnii de porc autohtonă, în acest an al porcului am ajuns să facem haz de necaz, întrucât speranţele de a scăpa de spectrul pestei porcine africane (PPA) par să fie din ce în ce mai... greu de îndeplinit.

Dar să vedem ce ne spun astrologii despre ce ar trebui să se întâmple în zodia Porcului şi să vedem cum se potrivesc previziunile astrologilor (preluate de pe www.eastrolog.ro) cu situaţia reală.
Se spune că anul porcului aduce “adesea aplanarea unor conflicte care trenează de mult timp”. Din păcate, deocamdată, acest lucru nu s-a întâmplat în domeniul prevenirii şi combaterii PPA, în ciuda faptului că fermierii şi specialiştii Uniunii Europene solicită neîntrerupt autorităţilor - din 2017 - să se implice activ în stoparea răspândirii acestui virus, care ameninţă cu dispariţia sectorului comercial autohton de producţie a cărnii de porc.

Porc_b

Posibil, însă puţin probabil să scăpăm de pestă!
Astrologii mai spun că anul porcului poate “să favorizeze afirmarea unor noi personalitaţi în plan politic (…), care reuşesc să adune în jurul lor oameni de valoare”. Constatăm însă că nici această predicţie nu s-a concretizat încă, dovada fiind că aceiaşi oameni care au făcut puţin - spre deloc - pentru fermierii ce aduc carnea de porc în galantare continuă să se regăsească în faţa “butoanelor de decizie”, dar pe care refuză cu obstinaţie să le folosească în interesul unei ţări în care importul de carne de porc a crescut cu peste 50.000 de tone doar în ultimul an.
Aceiaşi astrologi ne mai spun că “în ceea ce priveşte ştiinţa şi tehnologia, anul Porcului favorizează descoperirile ştiinţifice şi progresele tehnlogice, în special în domeniul medical şi în alte domenii care au impact social, de exemplu prin realizarea şi comercializarea unor produse noi, inovative, care ne fac viaţa mai uşoară şi mai plăcută”. Să însemne toate acestea că ar trebui să ne aşteptăm ca în acest an să se descopere mult aşteptatul vaccin eficient pentru stârpirea acestui virus nenorocit? Posibil, însă puţin probabil!
Deci iată că, deşi plin de optimism şi de măreţe eventuale împliniri, anul Porcului nu a adus încă nimic bun fermierilor. Focarele de pestă porcină africană apar ca ciupercile după ploaie, fără ca cei îndreptăţiţi prin lege să ia decizii radicale pentru stoparea acestui virus devastator!
Rămânem însă cu o singură consolare: mai sunt câteva luni până la încheierea anului Porcului. Timp în care mai putem spera că toate aceste predicţii se vor împlini. Evident, doar dacă şi credem în astrologie!

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 676 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?