Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PPA a declanşat războiul declaraţiilor politice

Publicat: 28 septembrie 2018 - 15:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Izbucnirea epidemiei de Pestă Porcină Africană (PPA) în România, o adevărată calamitate nu numai pentru sectorul zootehnic, dar şi în plan social (mii de angajaţi trimişi în şomaj) şi comercial (pot creşte importurile, cu consecinţe asupra balanţei de mărfuri şi aşa dezechilibrată), a stârnit în paralel un război al declaraţiilor la nivel politic. Ba mai mult, liberalii şi cei din Partidul Mişcarea Populară au cerut înfiinţarea unei comisii de anchetă, dar propunerea a fost respinsă de plenul Camerei Deputaţilor.

 

Uniunea ”Salvaţi România” a cerut în 29 august a.c. demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea, acuzându-l de ”felul iresponsabil şi scandalos în care a gestionat criza pestei porcine africane”.

Porcine_b

Opoziţia bate la altă uşă
Numai că responsabilitatea cea mai mare în această criză o are ANSVSA, agenţie care nu se află în subordinea MADR. Instituţia condusă în prezent de Geronimo Brănescu este subordonată Guvernului României, preşedintele având rang de secretar de stat. USR s-a grăbit şi a comis, în opinia mea, o eroare şi din punct de vedere politic, nu numai al înţelegerii atribuţiilor instituţionale: ministrul Petre Daea încă se mai bucură de simpatie pentru mulţi fermieri, fiind perceput ca un ministru care ”a făcut ceva” pentru ei. Dovadă şi sprijinul de care s-a bucurat după ce a făcut gafa aceea prin care a comparat uciderea porcilor în focarele de PPA cu exterminarea evreilor în lagărele naziste. ”E ca la Auschwitz”, a exclamat Daea, punându-şi imediat în cap o mare parte a opiniei publice, dar şi reprezentanţi ai comunităţilor evreieşti, chiar Ambasada Statului Israel la Bucureşti exprimându-şi ”consternarea” şi ”dezamăgirea” faţă de vorbele ministrului. Ce-i drept, ulterior, Daea şi-a cerut scuze, iar ambasadorul Israelului a declarat că ”ministrul ne-a rugat să înţelegem, iar cazul este închis”. Sprijinul de care vorbeam anterior a venit din partea mai multor asociaţii de fermieri, printre care şi Asociaţia Producătorilor de Telemea Sibiu, care a comunicat că "susţine şi apreciază activitatea domnului ministru Petre Daea şi consideră nedreaptă denigrarea la care este supus în spaţiul public ca urmare a unei declaraţii neinspirate". De asemenea, Federaţia Oierilor de Munte a transmis printr-un comunicat aceeaşi susţinere pentru ministru.
Suntem la jumătatea lunii septembrie şi Petre Daea e la locul lui în scaunul ministerial, de unde nu-l poate coborî decât o decizie a şefilor săi politici în cadrul unei remanieri guvernamentale.

Porcine_b

Palatul Cotroceni vs. Palatul Victoria
Preşedintele României Klaus Iohannis, într-o declaraţie făcută în 29 august, a acuzat Guvernul că ”este incapabil să gestioneze situaţia pestei porcine africane” şi drept consecinţă ”i-a împins pe producătorii autohtoni în pragul falimentului”. Mai departe, preşedintele a spus apăsat: ”Prinsă în lupta cu Justiţia, pentru a obţine subordonarea acesteia, guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană, cel mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească până în prezent”. Răspunsul guvernului la acuzaţiile lansate de la Cotroceni a venit chiar a doua zi: ”Guvernul României a luat şi va continua să ia toate măsurile necesare, din punct de vedere instituţional şi financiar, pentru controlul şi combaterea eficientă a răspândirii pestei porcine africane şi face apel la preşedintele României, Klaus Iohannis, să înceteze să exploateze politic această situaţie cu consecinţe importante din perspectivă economică şi socială”. Mai mult, executivul condus de Viorica Dăncilă l-a acuzat pe preşedinte că ”a întârziat nepermis de mult convocarea CSAT pentru avizarea rectificării bugetare, deşi cunoştea faptul că acest proiect are prevăzute inclusiv fonduri necesare acţiunilor de control şi combatere a răspândirii pestei porcine africane”. Amintim că în cele din urmă, CSAT s-a întrunit, dar şedinţa a fost suspendată, apoi guvernul a decis rectificarea bugetară fără avizul CSAT! Potrivit unui comunicat al ANSVSA din 5 septembrie a.c., suma prevăzută în rectificarea bugetară pentru despăgubirea fermierilor ale căror exploataţii au fost afectate de PPA ar fi de 222,217 milioane de lei.
Revenind la războiul declaraţiilor dintre preşedinţie şi guvern, precizez că meciul a avut şi o consecinţă practică: în 7 septembrie a.c., a fost depus la Administraţia Prezidenţială un document cu privire la ”Apariţia şi evoluţia pestei porcine africane în România”, documentul fiind redactat în comun de MADR, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din MAE şi ANSVSA. O observaţie aş avea de făcut: dacă nu sunt acolo informaţii cu caracter secret, documentul cu pricina ar fi trebuit făcut public ca să-l citim cu toţii, fiindcă pe toţi ne interesează epizootia de PPA.

Daea vs. Cioloş
Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură şi fost premier al României, iniţiator în 2018 al unui proiect politic, a formulat la rândul său acuzaţii la adresa actualului guvern, dar şi faţă de preşedintele ANSVSA, care şi-ar fi găsit să întreprindă o vizită în China tocmai când PPA scosese capul în Delta Dunării. Cioloş a susţinut într-o luare de poziţie publicată la începutul lunii august pe facebook că răspândirea bolii ar fi fost evitată dacă ”prim-ministrul Dăncilă înfiinţa o celulă de criză atunci când a apărut prima suspiciune de pestă porcină în Delta Dunării”, dacă ”cei responsabili ar fi pus în aplicare de îndată măsurile preventive prevăzute în HG 830/2016”, dacă ”Guvernul României ar fi solicitat la timp DG Agri şi DG Sante din cadrul Comisiei Europene sumele necesare pentru măsurile de prevenţie şi eradicare a bolii” etc.
Dacian Cioloş a revenit cu acuzaţiile la începutul lunii septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă: ”Este o criză care se datorează, din punctul meu de vedere, în primul rând incompetenţei Guvernului PSD-ALDE”. Replica a venit chiar a doua zi, din partea ministrului Petre Daea: „Îmi pare rău că trebuie să consum timp pentru a răspunde unor acuzaţii formulate de un fost ministru al Agriculturii care nu a lăsat nimic în urma sa, nici măcar un program, iar în exerciţiul de comisar în Europa pesta porcină africană era prezentă în patru ţări, Polonia, Letonia, Estonia, Lituania şi ştia sau trebuia să ştie cât de periculoasă era această boală”.

Parlamentul refuză să acheteze Guvernul
Liberalii şi colegii lor de opoziţie din Partidul Mişcarea Populară n-au stat nici ei cu mâinile în sân când au văzut că molima este în expansiune şi guvernul nu prea găseşte soluţii să o stopeze. Anterior-numiţii politicieni au depus la Camera Deputaţilor o iniţiativă pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă pe tema apariţiei şi răspândirii pestei porcine africane în România. Propunerea a fost însă respinsă de plenul Camerei Deputaţilor, în 5 septembrie a.c., cu 137 de voturi ”împotrivă”, 122 de voturi ”pentru” şi două abţineri. Iniţiatorii acestui proiect de lege şi-au motivat astfel demersul: ”Apreciem că Guvernul României nu a acţionat corespunzător în vederea combaterii acestui flagel. Fiind evident faptul că autorităţile române direct implicate în prevenirea şi combaterea pestei porcine africane au fost depăşite de situaţie şi, de asemenea, ţinând cont de faptul că este posibil ca instituţii ale statului să fie implicate în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare şi, mai grav, să fi instigat Guvernul României la acte şi măsuri contrare legii...”
Între timp, PPA a mai cucerit un judeţ, Giurgiu, şi pare să nu se oprească aici.


CU PPA LA PARCHET
Dacă deputaţii au refuzat să ancheteze responsabilitatea guvernului, procurorii, în schimb, au deschis un dosar penal, cercetându-se, deocamdată, numai faptele, nu şi persoanele: ”La Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost constituit un dosar penal privind epidemia de pestă porcină, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de răspândirea bolilor la animale sau plante, prevăzută de art. 355 din Codul Penal, şi neglijenţă în serviciu, prev. de art. 298 din Codul Penal. Lucrarea a fost înregistrată la Secţia de urmărire penală şi criminalistică la data de 03.09.2018, ca urmare a sesizării din oficiu şi a formulării unui denunţ”.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 16/221 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 238 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?