Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Poveste de învingător. Teodor Candrea a muncit de la 6-7 ani pentru ferma sa de vaci

Publicat: 08 octombrie 2021 - 18:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Teodor Sebastian Candrea, nea' Didi, cum îi spun prietenii, are o poveste de viaţă plină de amărăciune, dar cu toate astea nu s-a lăsat până nu şi-a văzut visul împlinit: să aibă propria lui fermă. Neaoşul ardelean îmi povesteşte zâmbind despre bucurii şi tristeţi deopotrivă...

În ferma sa acum, caii putere sunt... la putere, iar cele două cabaline din ferma lui Teodor Candrea se bucură în sfârşit de puţin răgaz. Fermierul din Alba şi-a luat tractor nou în 2020, printr-un proiect AFIR.

"Înainte de a-mi lua tractorul, mă chinuiam să urc baloţii în pod cu trei oameni, cu doi cai şi căruţa. Acu mă joc, imediat descarc un tir cu lucernă!", spune cu sinceritate Teodor Candrea, fermier din Poiana Vadului, judeţul Alba.

candrea 1 (1)_b 

 

S-a născut în grajd, la propriu!


Pasionat de mic de creşterea vacilor, fermierul spune că el, practic, s-a născut în grajd şi crede sincer că de aici a pornit visul lui: "Aveam vreo 6-7 ani, măturam grajdul şi tata îmi spunea: tot ce-i aici îţi dau ţie! Pe mine nu asta mă interesa, mie-mi plăcea să muncesc la animale şi visam să am ferma mea de vaci într-o bună zi".

 

Primele lui animale


candrea 2 (1)_b

Viaţa l-a încercat, şi cu bune, dar şi cu rele. Rămas orfan de tată la vârsta de 13 ani, a învăţat şi a muncit pe brânci pentru a-şi împlini visul lui cel mare. Îşi aminteşte cum mergea la şcoală, mai mult trimis de mama cu forţa de acasă şi cum fugea de la ore înapoi la animalele lui. Până prin clasa a X-a îşi cumpărase doi viţei şi un mânz. Apoi şi-a spus că, totuşi, e bine să termine liceul, că poate ajută în viaţă, aşa că a rezistat şi la liceu... primele două săptămâni! "Nu mă încadram în programul liceului. Eu aveam în cap vacă, porc, cal, pădure. Am venit acasă din nou, am început lucrul la pădure. Când am plecat în armată, am lăsat acasă doi viţei, o vacă, o junincă şi doi mânji", îşi aminteşte nea' Didi. Când s-a întors acasă din cătănie mai avea o junincă stearpă... mama vânduse celelalte animale, pentru că avea două fete de ţinut la liceul agricol din Ciumbrud.

A trecut tânărul viitor fermier şi peste asta. "Eram tânăr, la o adică trăgeam o maşină de lemne singur. M-am ambiţionat şi nici eu nu ştiu cum, dar într-un an am avut 18 animale ale mele în grajd", spune Teodor Candrea. Se întâmpla în 2003.

 

Ferma de vaci, vis împlinit!


Anii au trecut şi... a reuşit! La 48 de ani are tot ce şi-a dorit: casă, nevastă, trei copii şi 50 de vaci în grajd, din care 30 în lactaţie. A cumpărat terenul pe care se află ferma astăzi, a renovat casa, a făcut grajd, platformă pentru dejecţii, tot ce mai era nevoie.

Are vreo 70 de hectare de păşune luate în arendă şi mai lucrează 10 hectare, pe care are fânaţ, cartofi şi o cultură de zmeură din care soţia face dulceaţă şi sirop pentru a spori veniturile familiei.

Marele of al fermierului e lipsa infrastructurii: "La noi e zonă de dealuri, avem nevoie de drumuri, dar şi de bani să mai iau ceva pământ. Porumbul şi grâul le cumpărăm, că nu se fac la noi. De asta nici nu facem procesare. Izlazurile unde păşunează vacile sunt la deal, soţia urcă cu caii o oră dus, o oră întors".

candrea 4 (1)_b 

 

Laptele e certificat ecologic


În 2011, fermierul din Poiana Vadului a început conversia spre ferma ecologică. Acum are certificare ecologică pe animale, păşune şi lapte şi, mai mult decât atât, a instalat în fermă un punct de colectare a laptelui ecologic de la fermierii din zonă, pe care îl livrează la Napolact.

Centrul de colectare deserveşte 12-14 fermieri din zonă, toţi certificaţi ecologic. Este lăudabilă iniţiativa lui nea' Didi, deoarece preţul obţinut pe litrul de lapte ecologic este peste medie, în condiţiile în care constrângerile de mediu şi relief se reflectă într-o producţie de maxim 12-15 kg de lapte pe vacă, la zi.

candrea 3 (1)_b

ALTĂ VIAŢĂ CU NOUL TRACTOR!

Datorită unui proiect de modernizare a exploataţiei, în valoare de 46 de mii de euro, Teodor Candrea a reuşit să-şi cumpere un tractor nou de 50 CP cu încărcător frontal, o remorcă şi o cositoare pe discuri. "Am avut un 650 cu troliu pe aer, săracul la deal îl duceau mai mult caii. Acum, cu noul tractor e altă viaţă. Dar nu îl forţez, am grijă de el, ca să mă ţină mult şi bine!", spune mândrul fermier.

 

un articol de

NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 10674 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?