Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Porcul scoate râtul la raft

Publicat: 24 februarie 2018 - 00:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dacă tot se spune că porcul ar fi cea mai bună legumă, asta probabil ca o aroganţă la adresa vegetarienilor, comunitatea crescătorilor de suine din România a lansat, la INDAGRA, campania „Porc Crescut Româneşte”, adresată cu precădere consumatorilor români. 

Iniţiativa aparţine fermierilor şi reprezentanţilor din industrie, care au dorit astfel să redea cărnii de porc românesc supremaţia pe mesele românilor. Un demers curajos, dar extrem de necesar, în condiţiile în care, se pare, producătorii noştri sunt din ce în ce mai afectaţi de importurile ieftine şi, de cele mai multe ori, de o calitate inferioară. Şi pentru că trăim în era globalizării, comerţul cu carne de porc este dictat de pieţele mari, iar România nu are nici un cuvânt de spus în această privinţă. Mai mult decât atât, aşa cum remarca şi Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, situaţia la nivel naţional este una destul de îngrijorătoare. Numai în ultimii opt ani, efectivul de porcine din România s-a redus cu peste 300.000 de capete! Iar în 2017 tendinţa rămâne aceeaşi, din cauza faptului că a scăzut cererea de pe pieţele asiatice. Asta ar putea antrena un scenariu deloc optimist. În opinia lui Ladoşi, creşterea stocurilor din Europa şi din celelalte state mari exportatoare de carne de porc anunţă o prăbuşire a preţurilor. Ceea ce nu ar fi deloc bine pentru crescători.

Larisa Ene si Daniel Botanoiu_b

Jumătate din carnea de porc consumată de români este de import
Valorificarea rămâne o mare provocare pentru fermierii români. „Trăim un paradox - 50% din carnea de porc consumată în România provine din import, în condiţiile în care Uniunea Europeană este net exportatoare!”, ne amintea Ioan Ladoşi. Aşadar, dacă luăm în calcul o creştere a importurilor şi un consum nu foarte susţinut, rezultă pierderi în rândul producătorilor români. Iată, de fapt, motivul pentru care a fost lansată această campanie naţională. Pentru că, printre solicitările formulate de iniţiatorii săi, se doreşte înfiinţarea „raftului cu carne de porc românesc” în lanţul de retail şi dezvoltarea de mecanisme şi acţiuni pentru combaterea etichetării greşite la raft şi a fraudării consumatorului!
Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerului Agriculturii, s-a lăsat aşteptat vreme de mai bine de două ore, dar în cele din urmă ş-a făcut şi el apariţia în Sala Eminescu, pentru a le promite fermierilor că se va merge mai departe cu Măsura 14 - bunăstarea animalelor, chiar dacă fermierii nu şi-au primit încă o parte din sumele promise pentru 2016. „Măsura 14 va fi introdusă în noua alocare financiară. Am anunţat informal Comisia Europeană şi suntem în situaţia de a depune documentele, astfel încât de la 1 ianuarie să o putem aplica. Am reuşit să identificăm sursele financiare, sunt 400 de milioane de euro”, a declarat Botănoiu.
Din păcate, reprezentanţii retailerilor au lipsit cu desăvârşire de la acest eveniment, deşi cu siguranţă s-au numărat printre invitaţi.

Ioan Ladosi Tribuna
Ioan Ladoşi: „Nu cred că acea carne importată poate să fie mai bună şi mai proaspătă decât cea pe care noi o producem în România!”


DOI ANI DE PIERDERI!
„Avem infrastructură, avem ferme moderne, dar în schimb fermierii noştri mor de foame. În ultimii doi ani am lucrat în pierdere. Muncim şi abia reuşim să ne acoperim datoriile. Vrem politici economice corecte. Vrem subvenţii şi nu neapărat plăţi compensatorii, care să fie concrete şi nu de pe o zi pe alta. Preţul este extrem de mic, iar toată carnea din import este prezentă în galantare. Nu am văzut o micşorare a preţului în magazine când am vândut carnea de porc cu 3,5 lei kilogramul. Ne dorim ca atunci când consumatorul intră în magazin să fie pe deplin informat şi să poată să ceară o carne de porc românească. Pentru că este o carne proaspătă, de calitate, produsă cu furaje, care oferă o siguranţă consumatorului şi asigură supravieţuirea fermierului”, a punctat Larisa Ene, preşedintele Asociaţiei Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/203 (editia 15-30 noiembrie)

Vizualizat: 525 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?