Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Porcii vietnamezi, între succes şi... ruină

Publicat: 24 septembrie 2020 - 16:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Au lăsat confortul de la oraş, ca să crească porci vietnamezi. Poveştile fermierilor sunt pline de speranţă pentru sezonul profitabil al Crăciunului, dar şi de vise spulberate.

În ultimul timp, tot mai mulţi fermieri s-au apucat de crescut porci vietnamezi: o afacere de nişă cu costuri de întreţinere extrem de reduse faţă de porcul tradiţional, iar investiţiile se recuperează repede.

porci vietnamezi 01_b
Sursa foto : en.wikipedia.org 

 

 

LABORATOR MAI CEVA CA LA NASA

 

Sorin Abrudean din Ineu, judeţul Arad, a avut o fermă cu 40 de porci vietnamezi. A renunţat la ea în favoarea creşterii caprelor: are cinci cu lapte şi şase ieduţe pentru reproducţie. O piedică majoră a continuării afacerii a fost pesta porcină africană, o alta - legislaţia. „La noi, cum vrei să faci ceva, trebuie să îndeplineşti multe cerinţe, în afară de acte peste acte, îţi trebuie laborator mai ceva ca la NASA! Dacă vrei să faci ceva legal, te bate Dumnezeu; te dai cu capul de pereţi. În Ungaria amenajezi un mic spaţiu şi faci tranşare! În Polonia, eşti sprijinit de stat”, şi-a vărsat nemulţumirile Sorin Abrudean.
Afacerea de familie mergea bine; fermierul îşi crease un nucleu de clienţi fideli, sacrifica tot timpul anului exemplarele ajunse la maturitate (80 kg) şi vindea purceluşii cu 200 lei.

 

PPA I-A RUINAT AFACEREA

 

La sfârşitul anului trecut, în judeţul Galaţi, mai bine de o sută de animale au fost sacrificate din pricina pestei porcine africane. Virusul a fost depistat în ferma lui Tudorache Roman, de la marginea comunei Scânteieşti. Şapte porci vietnamezi s-au îmbolnăvit şi au murit, iar autorităţile sanitar-veterinare gălăţene au decis eutanasierea preventivă a celor 120 de animale.
Fermierul şi-a dezvoltat afacerea din 2010, crescând porci vietnamezi pe care îi sacrifica în timpul sărbătorilor de iarnă. Întreaga lui muncă a fost ruinată!

porci vietnamezi 02_b 

 

ORĂŞEAN CU FERMĂ

 

Ion Gheorghiţă Popovici este un tânăr fermier din Caraş-Severin care iubeşte animalele. Chiar dacă e originar din oraşul Moldova Nouă, în urmă cu câţiva ani şi-a amenajat o fermă la ieşirea din localitate. Este printre puţinii crescători de porci vietnamezi din zonă. Mai are câteva căpriţe şi o bucată de pământ pe care-o cultivă an de an.
„Am avut un efectiv mai mare de porci, dar acum sunt puţini. Nu m-am confruntat cu probleme deosebite de creştere. Iarna, la fătare, dacă nu sunt condiţii optime, mortalitatea e mare la purcei. În rest, se înmulţesc foarte repede”, ne-a declarat fermierul.
La un moment dat, montele au fost scăpate de sub control şi animalele s-au înmulţit extrem de mult. Atunci a trebuit să taie din ele şi să valorifice carnea. „În fiecare an sacrificam şase-şapte porci, în greutate de până la 40 kg, iar cei mici îi vindeam. Îmi făcusem o clientelă sigură şi stabilă”, a continuat Ion Gheorghiţă Popovici.
Povestea cu creşterea porcilor vietnamezi a început în urmă cu vreo cinci-şase ani. Fermierul ne-a relatat: „am primit cadou o pereche de purcei de la cineva care pleca în străinătate şi nu avea ce să facă cu ei. Noi aveam câteva capre şi ni s-a spus că atunci când făceam brânza, puteam hrăni porcii cu zer. Într-adevăr, zerul şi celelalte vegetale sunt combinaţia perfectă!”

 

PRIZONIER, ÎN CARANTINĂ

 

De câţiva ani, Ion Gheorghiţă Popovici a luat drumul străinătăţii împreună cu familia, pentru a-şi asigura un trai mai bun. Acum s-a întors pentru o scurtă perioadă de timp, din Bologna - Italia, şi a stat în... carantină. „Eu locuiesc în Bologna, la etajul 3 al unui bloc. Am stat în carantină aproape trei luni, închis între patru pereţi. M-am simţit prizonier în Italia. Am venit în România şi am prins nebunia de la Vama Nădlac”, ne-a declarat fermierul, care cunoaşte şi citeşte frecvent revista Ferma.
În ultimul timp, treburile fermei au căzut pe umerii tatălui său, dar tânărul afirmă că se va stabili în Moldova Nouă şi va dezvolta ferma, căci apreciază libertatea şi hrana sănătoasă.

porci vietnamezi 03_b Sursa foto: pinterest.com

 

„PĂCAT CĂ NU AVEM ASOCIAŢIE!”

 

Marinel Moldoveanu a părăsit Bucureştiul pentru plaiurile natale din Tâmboieşti, judeţul Vrancea, unde a înfiinţat o microfermă de porci vietnamezi. Era visul pe care dorea să-l împlinească la retragerea din activitate.
Deşi e de profesie inginer constructor, s-a adapat rapid la noua meserie de fermier. Cu ambiţie, dar cu şi mai mult sârg şi pasiune, creşte peste 40 de porci; e o afacere destul de profitabilă. Zi de zi îşi împarte sarcinile împreună cu soţia, Iudit Moldoveanu: asigură curăţenia, mâncarea şi apa proaspătă. „Am avut de gând să desfiinţez ferma, dar s-a opus soţia. Chiar îi place! Până prin septembrie a fost un sezon mort în ceea ce priveşte vânzarea cărnii. Purceluşii îi valorificăm în decembrie, de sărbători. Nu avem legătură cu alţi crescători de porci vietnamezi, nici din zonă, nici din ţară. Este păcat că nu avem asociaţie de profil!”, a susţinut Marinel Moldoveanu.

În concluzie, odată cu apariţia pestei porcine africane, creşterea porcilor vietnamezi cunoaşte un recul. Este un gen de activitate presărată cu destule renunţări, ruinări, dar şi cu poveşti de succes.

Cu porcii vietnamezi am avut o grămadă de piedici. Mi-a fost teamă de pesta porcină africană. Eram îngrijorat că se apropiau focarele de zona noastră. Boala o aduc mistreţii care migrează liberi şi nestingheriţi
SORIN ABRUDEAN
Fermier din Arad


PROFIT DIN AL DOILEA AN
Cu vreo patru-cinci scrofiţe şi un vier a început povestea creşterii porcilor vietnamezi pentru mulţi fermieri. În primul an nu e vreun câştig, căci animalele trebuie să crească până la 9-10 luni, apoi sunt date la împerechere. Profitul vine în următorul an, prin sacrificarea sau comercializarea animalelor.


RASE, CONDIŢII DE CREŞTERE, PROFITABILITATE
Te-ai gândit să creşti porci? De ce nu porci vietnamezi? S-au dovedit a fi o alegere profitabilă şi pentru crescătorii din România. Scanează codul QR şi află totul despre creşterea şi exploatarea acestei rase!

un articol de
MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 1987 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?