Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Porc vietnamez: rase, condiţii de creştere, profitabilitate

Publicat: 27 mai 2020 - 17:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Te-ai gândit să creşti porci? Porc vietnamez îţi spune ceva? Ei bine, s-a dovedit a fi o alegere profitabilă şi pentru crescătorii din România. Iată de ce!

 

Ce veţi găsi în articol?

 1. Porcul vietnamez: istoric şi caracteristici
 2. Rasele de porci vietnamezi
 3. Condiţii de creştere şi îngrăşare a porcilor vietnamezi
 4. Perioada de reproducere la porcul vietnamez pitic
 5. Cât investeşti în creşterea porcului vietnamez?
 6. De ce să cresc porc vietnamez
 7. Boli la porcul vietnamez
 8. Porc vietnamez vs. porc românesc
 9. Porcul vietnamez - un animal de companie special
 10. Carnea de porc vietnamez – delicatesă culinară

 

Porc vietnamez: istoric şi caracteristici

 

Porcul vietnamez este originar din Vietnam şi Asia de Sud-Est, este în general de culoare neagră, are imunitate ridicată, fiind rezistent la boli.

Porcii vietnamezi sunt animale relativ mici, cu picioare scurte, urechi mici şi drepte, coadă subţire şi dreapta. Scroafă vietnameză se distinge prin talia joasă şi corpolentă.

Există mai multe rase de porci vietnamezi, fiecare rasă având caracteristicile ei, respectiv pielea mai mult sau mai puţin zbârcită, părul mai lung sau mai scurt, abdomenul mare, greutatea la maturitate între 35 şi 120 kg (în 2-3 ani). Toate rasele prezintă aceeaşi caracteristică comună: colesterolul aşa-zis "rău" (LDL) al porcului vietnamez este de şapte ori mai scăzut că cel al porcului autohton.

Ținând cont de faptul că gustul cărnii este foarte asemănător cu cea a porcului comun, face din această carne un produs ideal pentru cei care suferă de diverse afecţiuni, cei care ţin cure de slăbire sau cei care vor să trăiască mai sănătos. La noi în ţară deja există astfel de ferme, însă suntem doar la început. Un porc vietnamez este mult mai mic decât un porc comun, ajunge maximum la 120 de kg, iar carnea unui astfel de porc se vinde cu aprox. 10 euro/kg carne porc viu sau un purcel de 2 luni în jur de 80-100 euro. Porcul vietnamez este mult mai uşor de întreţinut şi consumă  mult mai puţin decât porcul comun. 

 porc vietnamez 1_b

Pe o piaţă care se îndreaptă tot mai mult către sănătate şi produse naturale, acest produs poate deveni unul foarte căutat şi celui care investeşte îi poate aduce profituri consistente.

Rasele de porci vietnamezi

 

 • Rasa “CO”

Crește în centrul Vietnamului, este foarte mic cu o greutate de doar 45 kg la maturitate, această rasă este numită ,,miniatură”. Trăiește la munte sau la mare. Porcii sunt de culoare neagră și trăiesc în libertate. Se hrănesc cu ce găsesc prin pădure. Rasa CO este rezistentă la bolile care afectează alte rase de porci

 • Rasa “I”

Această rasă este din nordul Vietnamului. Este cea mai comună rasă în Vietnam și în lume sub denumirea de porc pitic. În Vietnam există aproximativ 2.5 milioane de porci din această rasă. Este de culoare neagră iar la maturitate ajunge la greutatea de 100 kg. Masculii sunt mai mici decât femelele, botul scurt, fruntea ingustă, pielea zbârcită și abdomenul mare.
Este notabilă precocitatea lor sexuală. Femela are 10 sfârcuri în medie. Fată în jur de 8-10 purcei, au aproximativ 450 g la fătare iar la doua luni au 4.4-5kg. Adultii ajung la 100 kg la trei ani. Au o creștere lentă, la opt luni au o greutate de 40% din greutetea lor finală

 • Rasa “Mong Cai”

Este tot o rasă din nordul Vietnamului (Red River Delta și din nordul munților). Este o rasă mai limitată în comparație cu rasa “I’’, sunt aproximativ 500 000 de porci. Este rasa cu dimensiunile cele mai mari dintre cele patru rase descriese, 100-120 kg. Au culoarea negru cu pete albe, și păr mai mult decât alte rase

 • Rasa “Heo Ede” sau “SOC”

Trăiește în nordul Vietnamului, are părul negru, picioarele scurte și albe, iar greutatea de aproximativ 40 kg. Cunoscuți ca și porci ecologici, porcii vietnamezi aflați la maturitate cântăresc până la 120 de kilograme. 

prc vietnamez 4_b

Condiţii de creştere şi îngrăşare a porcilor vietnamezi

 

Spre deosebire de porcul “clasic”, care este omnivor, porcul vietnamez este cu adevarat vegetarian, consumand doar cereale, iarba, buruieni (adora urzicile), legume si fructe, deci este relativ usor de intretinut. Iarna consuma cu placere lucerna uscata (sau trifoi).

Este mai rentabil sa crestem vietnamezi decat alte rase, deoarece se pretează la păşunat, deci nu trebuie sa avem grija sa le dăm 2-3 mese pe zi ca celor clasici. În funcţie de posibilităţi, le putem oferi seara un supliment de porumb, triticale, grâu, resturi vegetale, etc. Pot fi ţinuţi şi în coteţ, fără probleme.

În vederea sacrificării, este indicat să-i suplimentezi hrana cu cereale. Atenţie însă: un aport mare de porumb va determina creăterea exagerată a cantităţii de grăsime! De aceea, în faza de finisare (înainte de sacrificare cu cca. 1-2 luni), este indicat să-i scazi aportul de porumb şi să-l creşti pe cel de orz/orzoaică, triticale, grâu, tărâţe. Unui porc vietnamez adult ii ajunge 1 kg de cereale pe zi, care costă cca.1 leu!

Randament bun la tăiere!

Porcii vietnamezi au un foarte bun randament la tăiere (peste 80%, fata de cca. 70% la porcii autohtoni).

La amplasarea fermei se va ţine cont în primul rând de criteriile sanitar-veterinare referitoare la izolarea crescătoriei de porci faţă de zonele locuite, asigurând  un cordon sanitar nepopulat împrejurul fermei de 1500 m.

În al doilea rând se va ţine cont de căile de acces pentru aprovizionarea cu furaje şi alte materiale

În final  se ţine cont de impactul asupra mediului în funcţie de colectarea şi deversarea dejecţiilor.

În conformitate cu Ordinul nr. 171/13.09.2000 pentru aprobarea normelor sanitar-veterinare privind protecţia porcilor materialele folosite pentru construcţiile grajdurilor precum şi echipamentele cu care porcii intră în contact trebuie să nu fie dăunătoare acestora, să poată fi uşor curăţate, spălate şi dezinfectate. 

Circuitele electrice şi echipamentele trebuie să fie instalate în concordanţă cu regulile naţionale de aplicare a măsurilor de protecţia muncii, şi PSI pentru a se preveni accidentele.

Adăposturile

Porcii nu trebuie să fie ţinuţi permenent în întuneric şi trebuie luate măsuri care să permită o iluminare artificială sau naturală, corespunzătoare cerinţelor fiziologice şi de comportament.

Pardoseala trebuie să fie netedă nealunecoasă astfel încât să nu cauzeze accidente, răniri sau suferinţe.

Adăposturile pentru porci trebuie construite în aşa fel încât să permită fiecărui porc: să stea întins, să se odihnească şi să stea în picioare fără dificultate; să aibă un loc curat unde să se poată odihni; să vadă alţi porci.

În conformitate cu Odinul nr. 171/2000 suprafeţele minime de pardoseală pentru fiecare porc sunt următoarele: 0,15 m² pentru porcii în greutate medie de până la 10 kg; 0,20 m² pentru porcii în greutate medie între 10 şi 20 kg; 0,30 m² pentru porcii în greutate medie între 20 şi 30 kg; 0,40 m² pentru porcii în greutate medie între 30 şi 50 kg; 0,55 m² pentru porcii în greutate medie între 50 şi 85 kg; 0,65 m² pentru porcii în greutate medie între 85 şi 110 kg; 1 m² pentru porcii în greutate medie peste 110 kg.

Pentru realizarea parametrilor de microclimat se vor utiliza surse de încălzire numai în sectorul de maternitate şi în sectorul de tineret pentru vârstele mici.

Ventilaţia va fi naturală prin coşuri de ventilaţie sau panouri rabatabile la ferestre.

Elementele de construcţie a halelor, cele mai recomandate, sunt cărămida şi panourile de lemn cu izolaţie.

In compartimentul de asteptare, scrofiţele şi scroafele pot fi întreţinute în grup, în boxe comune, asigurându-se o suprafaţă de 1,3-1,5 m2 pe cap de animal.

Cu 3-4 zile înainte de fătare, scroafele trebuie izolate, după o prealabilă spălare şi dezinfecţie, în boxe individuale de fătare.

Există mai multe tipuri de astfel de boxe însă ca o caracteristică generală, aceste boxe asigură o restricţionare a mişcărilor scroafei, permiţând astfel manoperele privind asistenţa la fătare şi prevenind accidentele prin strivirea purceilor.

Datorită faptului că în aceste boxe, scroafa şi purcei rămân pe toată perioada lactaţiei, trebuie prevăzute cu hrănitori pentru scroafă şi separat pentru purcei, sistem de adăpare separat pentru scroafă şi purcei

Spaţiul destinat purceilor să poată fi încălzit prin diferite sisteme (plăci încălzitoare, becuri cu infraroşii) şi sistem de evacuare a dejecţiilor.

Tineretul este întreţinut în boxe comune cu spaţiu de odihnă plin şi spaţiu cu grătare pentru evacuarea dejecţiilor.

Halele de tineret ca şi cele de maternitate, fiind spaţii încălzite, este necesar să aibă plafon şi sistem de ventilaţie reglabil.

Preluarea tineretului se face la greutatea de 35-40 kg, din sectoarele proprii de creşă, iar la popularea cu tineret se va ţine cont de asemenea de criteriile de lotizare în funcţie de sex şi greutate şi se va continua cu lotizări prin extracţie pe toată durata îngrăşării.

Colectare deşeuri

Colectarea dejectiilor ( fecala, urina, apa tehnologica ) se face prin canalele cu perna de apa din boxe.

Canalele pentru dejectii sunt prevazute cu preaplin, sub forma de sifon, care preia o parte din suspensiile din canal si le dirijeaza in canalele colectoare.

Pentru prevenirea poluarii mediului la nivelul fermei se vor utiliza pentru curatenia mecanica pompe de mare presiune (30 – 50 atm.) cu mare randament iar pentru dezinfectie se vor utiliza dezinfectanti cu spectru larg de actiune care sa inlocuiasca soda caustica si care sa nu se acumuleze in solul irigat cu ape reziduale provenite din adaposturile dezinfectate (in prezent exista o gama larga de dezinfectanti autohtoni si de import de tipul Septorom, Fordet, Cloroet, etc.care pot fi utilizati in functie de indicatiile specialistilor si de posibilitatile financiare).

Accesul personalului in zona exploatatiei cu hale de animale se face numai in echipament de protectie si prin filtrul sanitar. Pentru aceasta filtrul sanitar trebuie sa fie o cladire amplasata la intrarea in zona de exploatatie si sa fie prevazuta cu sala de echipare-dezechipare pentru hainele de strada si cu sala pentru echipamentul de lucru de interior,aceste incaperi fiind separate intre ele de o sala de dusuri .

 porc vietnamez 2_b

Porc vietnamez: Perioada de reproducere

 

Câte luni durează perioada de gestaţie şi la câte luni este în călduri femela porcului vietnamez pitic? Când sunt şanse de reuşită a montei? Află mai multe despre perioada de reproducere a porcului vietnamez pitic!

Maturitatea sexuală apare mai devreme la această rase decât la porcii de carne, dar înainte de 8-10 luni nu este indicat să fie lăsată la monta pentru că naşte foarte mulţi pui (chiar şi 15 purcei la prima naştere). O astfel de naştere poate afecta grav scroafa.

Când e recomandată împerecherea?

Perioada de gestaţie şi frecvenţa stării de "călduri" este aceeaşi cu a porcilor domestici: 115, respectiv 21 de zile. La a două perioada de "călduri" este recomandată împerecherea. După 12-16 ore, adică a două zi dimineaţă, după momentul în care s-a dezvoltat aşa numitul " reflex de acceptat" (adică acceptă că masculul să se urce pe ea), putem spune că a venit timpul împerecherii.

Crescătorii noi trebuie să aibă grijă: scroafă este violentă şi muscă în apărarea purceluşilor, nu doar face gălăgie, precum porcul domestic.

Cât investeşţi în creşterea porcului vietnamez?

 

Aceşti porci se hrănesc doar cu plante, aşadar fac parte din categoria animalelor erbivore. Tărâţele, merele, varză, furajele de origine vegetală sau chiar iarbă sunt alimentele de baza ale acestui porcuşor

Cunoscuţi că şi porci ecologici, porcii vietnamezi aflaţi la maturitate cântăresc până la 120 de kilograme. Sunt nişte animale inteligente, dar uneori îşi arată excesiv afecţiunea faţă de scormonitul în nisip sau pământ şi pot să se manifeste ceva mai agresiv în preajma câinilor sau dacă nu sunt hrăniţi corespunzător. Speranţa de viaţă a unui astfel de porc vietnamez este de circa 12-15 ani, în cazul în care proprietarii doresc bineînţeles să-l păstreze pe post de animal de casă.

PREŢURI PORCI VIETNAMEZI:

2 LUNI = 150 EURO

3 LUNI = 200 EURO

4 LUNI = 250 EURO

5 LUNI = 300 EURO

6 LUNI = 350 EURO

 

De ce să cresc porc vietnamez?

 

“Dece să cumpăr porci vietnamezi?” Dacă răspunsul nu ţi-e încă foarte clar, iată câteva informaţîi suplimentare referitoare la vânzări porci vietnamezi. În primul rând, porcii vietnamezi ating circa 40 de centimetri înaltine, circa 1 metru lungime şi pot avea până la 110-120 de kilograme la maturitate. La preţurile de mai sus un calcul simplu arată că pentru reproducţie sunt extrem de rentabili, comparativ cu porcul comun. 

Cu toate acestea, nu ar trebuie să nu cazi în capcana de a cumpără corcituri, la preţuri mult mai mici, dar care nu păstrează aceleaşi calităţi ale cărnii.

 

Boli la porcul vietnamez

 

În primul rând, trebuie să ştii că porcii vietnamezi sunt o rasă exotică de porci, aşa că găsirea unui veterinar care să ştie totul despre rasă şi bolile lor caracteristice, cât şi variantele de tratament poate fi o sarcina destul de dificilă. Cu toate acestea, există informaţii suficiente referitoare la această rasă de porci vietnamezi, aşa că un veterinar respectabil şi în care poţi să ai încredere va fi dispus să se informeze cât mai mult şi să îşi ofere serviciile medicale de câte ori ai nevoie.

În cazul în care aceşti porci fără colesterol se îmbolnăvesc grav şi necesită o intervenţie mai complicată, cel mai recomandat anestezic este izofluranul. E bine să reţii acest aspect deosebit de important atunci când eşti nevoit să mergi la veterinar. Iată acum principalele boli şi probleme de sănătate cu care s-ar putea confruntă porcii vietnamezi:

Pneumonia

Lipsa poftei de mâncare indică prezenţa unei probleme de sănătate, cum ar fi pneumonia contactată în timpul iernii că urmare a frigului, caz în care trebuie contactat de urgent un veterinar. În plus, un porc bolnav se va comportă diferit, părul îi va stă ridicat pe spate că şi când i-ar fi frig, îşi va ţine spatele cocoşat şi piciorele îndoite sub el. Totuşi, un porc bolnav de pneumonie nu va tuşi, doar va înceta să mănânce. Dacă observi unul sau toate aceste semne şi schimbări de comportament la porcii vietnamezi pe care îi creşţi, trebuie să ceri de urgent ajutor specializat. Luarea temperaturii pe cale rectală va determina dacă porcul are sau nu febra; temperatura medie considerată normală este de circa 37 de grade Celsius.

Constipaţia

Constipaţia este una din problemele principale ale porcilor, în special în timpul iernii când plimbarea nu prea le este la îndemână. Tendinţa acestor porci de a mânca mult şi lipsa de mişcare pot conduce la constipaţie, dar din fericire există suficiente medicamente şi tratamente care să-i ajute în acest sens. Un remediu bun este adăugarea unei linguriţe de ulei de măsline în hrană zilnică, sau hrănirea lor cu dovlecel sau prune.

Alte boli şi probleme de sănătate specifice porcilor vietnamezi, această sursă grozavă de carne fără colesterol se referă la otrăvirea cu anumite plante pe care le-ar putea mânca, dureri de stomac, blocaj intestinal care poate deveni extrem de periculos dacă nu este tratat corespunzător şi din timp, hernii sau probleme ale tractului urinar.

 porc vietnamez 5_b

Porc vietnamez vs. porc românesc

 

“Vietnamezii” au un preţ destul de mic la cumpărare, iar când ajung la maturitate se pot vinde la preţuri şi de patru ori mai mari, investiţia fiind recuperată chiar din primul an. Aceste animale sunt considerate "ecologice" şi mănâncă doar produse vegetale. La cumpărare, preţul însă este de aproape trei ori mai mare decât porcul românesc. Cei care ţin totuşi la tradiţie, pot cumpără Marele Alb, crescut în bătătura ţăranilor cu porumb, uruială şi verdeaţă.

“Carnea de porc vietnamez este altfel decât cea românească. În primul rând nu re colesterol, iar în al doilea rând animalele sunt mai uşor de întreţinut. Mănâncă aproape orice. Le dau uruială cu grâu, cu soia şi floarea soarelui”, susţine Costel Rizescu, crescător de porci vietnamezi.

 

Porcul vietnamez - un animal de companie special

 

Porcul pitic vietnamez este deja un animal  de companie cu acte în regulă prin ţările occidentale. Deşi la noi s-a făcut remarcat mai întâi în industria alimentară, acest purceluş simpatic are toate şansele să ajungă şi un companion apreciat de către români. 

Porcul  miniatural se aseamănă mult cu câinele, când vine vorba de inteligenţă, loialitate şi iubire faţă de stăpân. Este un animal de turmă, sociabil, care se simte bine în prezenţa familiei lui (în acest caz stăpânii).

Inteligent, dar sensibil

Este un animal foarte curat, care spre deosebire de porcul obişnuit, de fermă, nu posedă mirosul specific. Datorită inteligenţei deosebite ( a 4-a din regnul animal, imediat după câine), poate fi educat să folosească litieră sau să se ceară afară. Pentru cineva foarte pasionat de dresaj, este uşor să înveţi purcelul pitic să facă diverse trucuri amuzante sau să execute comenzi simple precum “stai”, “şezi” sau “culcat”. Îşi poate învaţă şi numele.

Porcii au simţul văzului slab dezvoltat. Ei se ghidează în lumea înconjurătoare în special după miros. La origine fiind pradă, şi nu prădător (cum este câinele şi pisica), porcul vietnamez se poate speria foarte uşor şi poate riposta agresiv. În acelaşi context, aceşti porci nu se simt bine când sunt apucaţi şi luaţi în braţe. Niciodată nu încercaţi să abordaţi animalul brusc, fără a va anunţă prezenţa şi intenţiile.

 porc vietnamez 3_b

Fiind din neamul porcinelor, vietnamezul nostru  adoră să rame. Pentru el râtul reprezintă mâinile. În  mediulnatural, porcii scurmă după hrană şi delicatesuri (rădăcini, fructe, insecte etc).

Porcul ţinut în apartament va fi lăsat să rame când este scos la plimbare. Pentru porcul lăsat liber prin curte şi grădina, nu e nevoie să va faceţi multe griji. Dacă totuşi nu doriţi să sape toată grădina, amenajati un loc special pentru ramat.

Atenţie la copii!

Familiile cu copii mici ar trebui să se gândească de două ori înainte de a lua un porc pitic. Spre deosebire de câini, porcii nu au atât de multă răbdare cu copii. Nu le place să fie călăriţi (le oferă senzaţia că ar fi vânaţi), traşi de urechi şi coadă, împinşi, agasaţi etc. Instinctul de conservare îi va impulsiona să riposteze agresiv. Iar muşcătura de porc este destul de puternică şi dureroasă.

Porcul vietnamez este curat şi suficient de mic cât să poată fi ţinut în interior. Chiar dacă se poate adapta şi la apartament, cel mai bine este să fie ţinut la curte. În acest mod poate fi lăsat afară să facă mişcare, să îşi facă necesităţile şi să rame. Ținut în apartament va trebuie să îi acordaţi mult din timpul vostru pentru a-i satiface aceste nevoi.

Părul vietnamezului este rar şi foarte aspru. Pielea lui nu miroase urat în mod natural. Năpârleşte o dată pe an. Periodic părul va fi periat cu o perie moale, de cauciuc. Băile se fac doar atunci când e imperios necesar. 

Porcul vietnamez e tot…porc. Ar mânca în neştire. De aceea sunt predispuşi la obezitate, situaţie ce le pune sănătatea în pericol. Preponderent vegetarian, vietnamezul mănâncă orice. Evitaţi: hrană pentru câini, resturile de la masă noastră, grăsimile şi alte alimente cu un indice caloric ridicat (unele cereale). 

 

Carnea de porc vietnamez – delicatesă culinară

 

Carne fragedă, cu un conţinut scăzut de grăsimi şi lipsă de vene. Conţinutul scăzut de colesterol din produs oferă posibilitatea de a-l utiliza în alimente pentru persoanele cu boli ale vaselor de sânge;

Prea puţini ştiu despre carnea fără colesterol a porcului vietnamez, numai că în ultimul timp această carne a început să fie folosită de tot mai multe persoane. Fie cu afecţiuni hepatice, diabet, cardio-vasculare şi de către cei care doresc să mănânce sănătos.

Ce trebuie reţinut este că “fără colesterol” nu înseamnă fără grăsime. Atât carnea porcului vietnamez, cât şi grăsimea conţin colesterol într-un procent foarte mic (0,005%). Acest lucru se ştie din studiile făcute în ultimi ani. Colesterolul aproape inexistent face că această carne să fie mai scumpă decât cea a porcului autohton. În schimb, gustul este puţin mai deosebit şi când spun asta o spun în sensul bun al cuvântului şi în cunoştinţă de cauza. Aş putea să o numesc “delicatesă”.

La începutul acestui an, Ministerul Agriculturii a instituit o seri de REGULI mai ASPRE pentru CREŞTEREA PORCILOR !

Bibliografie: 

Vizualizat: 9989 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?