Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pododermatitele la vaci

Publicat: 08 iunie 2019 - 13:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sănătatea onglonului este o temă foarte actuală, deoarece o vacă din zece este sacrificată prematur din cauza afecţiunilor podale! Motivul este suficient pentru ca fermierii să se concentreze pentru a obţine o diagnoză şi pentru a lua măsurile necesare. Din păcate, în realitate, circa trei sferturi dintre crescătorii de vaci subestimează această problemă.

Centrul de Cercetare pentru Agrozootehnie – Grub, din Bavaria, a prezentat cele mai noi măsuri pentru menţinerea sănătăţii onglonului vacii de lapte.
Timp de un an au fost examinate animalele din patru ferme, precum şi cele din ferma experimentală Grub, urmărind legătura dintre comportament, productivitate şi sănătatea ongloanelor. S-a început cu analiza “în trei puncte” a gradului de locomoţie:
• Animalul cu mers neregulat şi asimetric este schiop.
• În cazul animalelor cu mişcare simetrică şi regulată, s-a cercetat curbura spinării, mişcarea capului şi ţinuta animalului. Dacă spinarea este curbată, animalul efectuează mişcări de cap în mers sau nu se sprjină în timpul deplasării pe toate cele patru membre, probabil şchiopătează.
• Dacă nu se întâlneşte nici una dintre aceste caracteristici, vaca este sănătoasă.
Aprecierea ţinutei animalului în timpul mersului ajută la depistarea din timp a afecţiunilor podale. Producţia de lapte nu scade de la început, ci după o lungă perioadă de boală. De aceea, producţia de lapte nu poate fi o referinţă pentru starea de bine a vacii!
Măsuri de prevenţie a afecţiunilor podale:
- Inspectarea şi curăţarea regulată a ongloanelor de către profesionişti;
- Păstrarea curăţeniei în grajd;
- Hrănirea corectă şi îndestulată a animalelor;
- Adăparea cu apă proaspătă şi curată;
- Optimizarea aleilor de deplasare şi a suprafeţelor de odihnă;
- Diminuarea gradului de stres al animalului.

Vaci pe aleiClick pe poza pentru galerie!

Alei de mişcare şi suprafeţe de odihnă optimizate
Zonele de odihnă trebuie să fie moi şi suficient de încăpătoare pentru animal. Suprafeţele de deplasare nu trebuie să fie alunecoase, dar nici dure, ci suficient de moi pentru ca onglonul animalului să se afunde precum pe pajiştile naturale, cu toată suprafaţa sa, iar tensiunile create sa fie cât mai mici.
O soluţie eficientă este pardosirea acestor suprafeţe cu cauciuc. În acest sens, profitaţi de experienţa de peste 50 de ani în acest domeniu a firmei KRAIBURG!

Simona EHMANN


Articol publicat în revista Ferma nr. 9/236 (ediţia 15-31 mai 2019)

 

Vizualizat: 167 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?