Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Planificarea fermei

Publicat: 18 decembrie 2019 - 09:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Momentul deschiderii unei afaceri în sectorul creşterii caprelor trebuie ales cu grijă, pentru a nu face foarte multe investiţii într-o perioadă în care nu vor exista şi vânzări care să aducă venit.

Planificarea înfiinţării unei ferme vizează orientarea activităţii în direcţia care să permită atingerea scopului şi a obiectivelor. Operaţiunea are nevoie de „planuri tactice” pe termen scurt, ca de exemplu înţărcarea şi vânzarea iezilor, dar şi pe termen lung, cum ar fi investiţii în instalaţii de muls şi procesarea laptelui, terenuri sau creşterea numerică a efectivului de animale.

Capre_b

Toate aceste planuri trebuie să conecteze aspectele de producţie, comercializare şi financiare ale activităţii fermei. Toţi cei implicaţi în activitatea fermei ar trebui să fie incluşi în procesul de planificare. Făcând acest lucru, obiectivele fiecărei persoane pot fi evaluate pentru a vedea dacă şi cum se încadrează în obiectivele generale ale fermei şi dacă pot fi realizate.
Înaintea înfiinţării unei ferme de capre trebuie verificate reglementările locale privind zonarea. Este posibil ca Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) să nu permită acest lucru, mai ales dacă locuiţi într-o zonă urbană.
La achiziţionarea caprelor trebuie avută în vedere vârsta acestora, pentru a putea planifica producţia. Ieduţele după înţărcare sunt mai ieftine, dar necesită îngrijire de aproximativ doi ani până obţinem producţie de lapte sau până le putem vinde ca adulte.
Caprele în vârstă sunt, de asemenea, mai ieftine, dar au o producţie de lapte mai scăzută şi este posibil să fie cu probleme de reproducţie şi să nu mai putem obţine iezi de la ele.
Caprele în producţie achiziţionate de la un alt fermier sunt mai scumpe, dar trebuie alese cu grijă, (după starea de sănătate şi cantitatea de lapte produsă), pentru că unii fermieri încearcă să scape de caprele bolnăvicioase sau cu producţiile cele mai mici.
Nu uitaţi de raportul ţapi/capre, care este de 1/30 la monta naturală liberă, 1/40 (50) la monta în harem sau 2/100 la însămânţări artificiale (ajunge 1/100, dar ne asigurăm că avem unul de rezervă).

Capre_b

Evaluarea costurilor şi a rentabilităţii
Încercaţi să discutaţi cu mai mulţi fermieri de caprine, pentru a obţine o estimare bună a costurilor următoare. Dacă estimarea rezultată depăşeşte bugetul dvs., puteţi decide să cumpăraţi mai puţine capre sau o rasă la un cost mai mic. Reţineţi că este posibil ca o fermă de caprine să nu fie rentabilă timp de doi ani sau mai mult, mai ales dacă femelele sunt foarte tinere.
Dacă aveţi capre pentru lapte, vedeţi cât lapte produce o capră? Cu cât puteţi vinde acest lapte şi în ce cantitate?
Dacă aveţi capre pentru carne, aflaţi care ar fi greutatea optimă la sacrificare? Cu ce preţ se vinde în anumite perioade ale anului? Este bine să vindem cât mai mult de sărbătorile Pascale sau nu?
Câţi bani aveţi la dispoziţie pentru costuri neaşteptate, cum ar fi repararea gardurilor sau procedurile veterinare? Dacă una sau mai multe capre mor, veţi avea dificultăţi financiare?
Sunt doar câteva dintre întrebările la care un viitor fermier care doreşte să exploateze capre ar trebui să-şi răspundă. De aceea le-am şi expus în această sinteză.


PAŞI DE URMAT
• Identificarea obiectivelor fermei (ceea ce doriţi să realizaţi);
• Identificarea inventarului şi resurselor fermei (cu ce trebuie să lucraţi);
Acestea includ resursele fizice şi naturale, inclusiv personal, animale, adăposturi, furaje, surse de apă, instalaţii, hambare, garduri, tipuri de sol, suprafeţe de teren şi regimul de precipitaţii. Resursele financiare trebuie să fie suficiente pentru a permite deschiderea şi susţinerea activităţii fermei.
• Evaluarea afacerii şi mediul în care funcţionează (unde te afli şi unde doreşti să ajungi). Trebuie identificate punctele tari, vulnerabilităţile, oportunităţile şi eventualele ameninţări pentru a preîntâmpina orice problemă.
• Proiectarea structurii fermei, dacă este o operaţiune mai mare cu mai mulţi angajaţi, compensaţia angajaţilor, alocarea profiturilor etc;
• Analizarea performanţelor fermei prin comparaţie cu istoricul unei ferme care a funcţionat pe profit;
• Decizia asupra unui curs de acţiune (ce veţi face);
• Implementarea strategiilor (cum o veţi face;
• Evaluarea planului fermei (dacă funcţionează).

Articol publicat în revista Ferma nr. 19/246 (ediţia 1-14 noiembrie 2019)

 

Vizualizat: 394 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?