Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PLÂNGERE la CE: SACRIFICAREA MIEILOR direct LA FERMĂ este ILEGALĂ!

Publicat: 06 aprilie 2020 - 18:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SE CERE ANULAREA DEROGĂRII dată de ANSVSA! Animals International şi Animals Angels avertizează ANSVSA că derogarea prin care permit în acest an sacrificarea ovinelor şi caprinelor de Paşte direct la fermă pentru comercializare este ilegală. 

Potrivit comunicatului de presă primit pe adresa redacţiei, cele două organizaţii internationale pentru protecţia animalelor au depus astăzi o plângere la Comisia Europeană pentru anularea acestei derogări.

Iată cum argumentează solicitarea!
“Fermele nu au lucrători echipaţi şi instruiţi pentru ucidere. ANSVSA a legalizat o barbarie demnă de epoca de piatră, încălcându-şi menirea pentru care îşi desfăşoară activitatea, protecţia animalelor”, acuză Gabriel Păun, directorul UE al Animals International.

Decizia ANSVSA vine ca soluţie la pandemia Covid-19, dar reprezintă o încălcare a regulamentului CE 1099/2009 privind protecţia animalelor în timpul sacrificării. “Mieii vor îndura o suferinţă inutilă din cauza lipsei echipamentelor necesare şi de instruire a lucrătorilor. Nu există echipamente de asomare şi de retenţie a animalelor la ferme. Îi vor lega cu frânghii şi le vor tăia beragata pe viu. Nimeni nu îi va verifica deoarece nu există suficientă capacitate de control.”, avertizează Păun.

“Ne exprimăm dezacordul faţă de ordinul ANSVSA. Am denunţat ani la rând încălcarea legislaţiei în lipsa acestei derogări. Am documentat abuzuri la manipularea animalelor, lipsa echipamentelor de retenţie, asomare defectuoasă, durata mare de timp între asomare şi tăiere, tranşarea animalului când încă era viu, lipsa de instruire chiar şi la veterinarii aflaţi în control, dar şi a măcelarilor. Acum că au lăsat chiar şi fermierii să ucidă mieii pe loc ne confruntăm cu un masacru legalizat”, a spus Silvia Meriggi, project manager al Animals Angels.

În opinia celor 2 organizaţii, starea de urgenţă cauzată e Covid-19 nu justifică derogarea ANSVSA de la Reg CE 1099/2009. Legislaţia europeană permite sacrificarea animalelor pentru carne se poate face doar în locuri autorizate (abatoare) şi de către persoane instruite, obligaţii care nu pot fi asigurate la ferme. Problema distanţelor mari de la ferme la abatoare invocată de ANSVSA este una veche în România, iar derogarea nu o va rezolva ci va încuraja doar regulile de igienă şi de bunăstare animală.

“Sacrificarea la ferme nu va preveni oamenii să interacţioneze direct. Din contră, îii va expune la Coronavirus. Pentru a reduce riscurile, fermierii ar putea duce mieii la abatoarele autorizate şi apoi să vândă carnea prin mijloace autorizate unde oamenii poartă mască, mănuşi, păstrează distanţa, iar poliţia patruleză”,a adăugat Meriggi.

Animals International şi Animals Angels cer:

  • Comisiei Europene să anuleze derogarea ANSVSA şi să ancheteze respectarea Regulamentului EC 1099/2009 în România pe durata sărbătorilor de Paşte la sacrificarea mielilor
  • ANSVSA să comunice public rezultatele controalelor la nivel naţional din perioada 30.03.2020 - 18.04.2020 care vizează verificarea respectării legislaţiei pentru bunăstarea animalelor şi sănătăţii publice în timpul transportului, sacrificării şi comercializării mielului de Paşte

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) a anunţat, la finalul lunii martie, că, în contextul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus COVID-19, va permite anul acesta crescătorilor de ovine să sacrifice mieii pentru Paşte şi în ferme, dar în anumite condiţii stricte.

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo 


Vizualizat: 2585 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?