Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PIAŢA CĂRNII de OAIE. Aprecierea CONDIŢIEI CORPORALE a ANIMALELOR

Publicat: 14 aprilie 2019 - 10:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Începând cu mijlocul lunii aprilie şi până a sfârşitul anului, crescătorii de ovine români livrează miei şi oi reformă în viu, cu un preţ corelat cu rasa/hibridul, cu stadiul de îngrăşare şi de dezvoltare a musculaturii şi cu cerinţele de pe piaţa externă.

În perioada actuală, a crescut numărul importatorilor din vestul Europei care vin în România cu intenţia de a prospecta piaţa, urmând ca apoi să cumpere miei. Mai mulţi oieri, de regulă tineri, întâmpină dificultăţi atunci când sunt întrebaţi - destul de frecvent - care este nota pentru condiţia corporală („body scoring condition”, în limba engleză) a ovinelor disponibile pentru vânzare.

În ţările din vestul Europei, dar şi la noi, în ultimii 20 de ani, producţia de carne a deţinut ponderea în structura veniturilor anuale la ovine. După o perioadă dificilă, în a doua jumătate a anului 2018, iată că în acest an o notă optimistă vine să mai lumineze sufletele oierilor români. Mai precis, în luna ianuarie a.c., Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, după lungi negocieri, a reuşit să definitiveze cu Organizaţia Veterinară a Iranului certificatul de export a ovinelor în viu.
Pentru acest an se prevede livrarea în Iran a peste 800.000 de ovine în viu, activitate care a debutat deja la începutul lunii februarie.
Odată cu încetarea conflictelor din Siria, foarte probabil în scurt timp, se estimează că va începe exportul în viu şi spre această ţară mare importatoare de ovine din România cu câţiva ani în urmă. Se aşteaptă o creştere a cererii de ovine şi pe pieţele din Iordania şi Arabia Saudită. Mai mult, dacă Marea Britanie, care deţine cele mai mari efective de ovine din UE, se retrage din Uniunea Europeană, România are mari şanse să intre pe piaţa vest-europeană mai cu seamă cu miei grei (35-45 kg), hibrizi între rasele autohtone şi cele specializate pentru producţia de carne. În perioada actuală, a crescut numărul importatorilor din vestul Europei care vin in România cu intenţia de a prospecta piaţa urmând ca apoi să cumpere miei.

Evaluarea gradului de îngrăşare şi a dezvoltării musculaturii
În România, aprecierea condiţiei corporale şi a gradului de îngrăşare se face subiectiv, prin palparea unor regiuni corporale.
• Gradul de dezvoltare a musculaturii se apreciază evaluând următoarele regiuni corporale:
- Regiunea jigoului: se stabileşte mărimea şi convexitatea spaţiului dintre cele două membre posterioare, precum şi gradul de dezvoltare şi descindere a masei musculare din regiunea crupei, fesei şi a coapsei.
- Regiunea pieptului: se apreciază spaţiul dintre membrele anterioare şi convexitatea musculaturii.
- Regiunea spetei: se analizează proeminenţa şi rotunjimea musculaturii.
• Cantitatea de grăsime depusă este diferită în funcţie de sexul animalului; astfel, la femele se depune o cantitate mai mare în regiunea şalelor şi a spinării, iar la berbeci în regiunea pieptului. Depozitele de grăsime tari şi elastice sunt apreciate şi asociate cu o calitate superioară a grăsimii.
În majoritatea ţărilor din vestul Europei, dar şi în SUA şi în Australia, aprecierea, în ansamblu, a gradului de îngrăşare şi a dezvoltării musculaturii se poate face prin acordarea unei note care reflectă condiţia corporală la un moment dat.

Notarea specifică sistemului BCS
Această apreciere („body scoring condition” sau BCS) presupune acordarea unor note cuprinse între 1 şi 5 (vezi figuri). Procesul se bazează pe estimarea depozitelor musculare şi de grăsime din regiunea şalelor. Coloana vertebrală prezintă în plan vertical excrescenţe osoase numite apofize spinoase şi scurte proeminenţe în plan orizontal de fiecare parte, numite procese transverse. Aceste raze osoase pot fi simţite la palpare în funcţie de acoperirea lor cu muşchi şi grăsime. Pe baza acestei aprecieri se acordă nota.
Acurateţea estimării depinde foarte mult de experienţa celui care o efectuează. Când animalul este hrănit numai la nivelul necesarului pentru întreţinere, alimentaţia este condusă astfel încât condiţia corporală să nu scadă sub nota 2. Sub această notă, producţia de lână este afectată, iar fibrele sunt foarte fragile. La nota 1 sau sub aceasta, producţiile obţinute sunt afectate o perioadă lungă de timp. Pentru oile şi caprele în creştere este necesară o notă mai aproape de 3.
Nota acordată pentru condiţia corpului nu este influenţată de mărimea corpului. Indiferent de dimensiunile corporale, se apreciază doar cantitatea de ţesut moale (carne şi grăsime) ce acoperă oasele animalului.
Animalul trebuie să stea într-o poziţie relaxată. Dacă este agitat, nu se poate simţi foarte bine la palpare regiunea apofizelor şi, în consecinţă, nota acordată nu este cea reală. Se va localiza ultima coastă (a treisprezecea). Degetul mare se poziţionează pe apofizele spinoase, iar cu celelalte degete se încearcă să se găsească capătul apofizei transverse imediat înapoia ultimei coaste. Totodată, se va aprecia dezvoltarea musculară şi acoperirea cu grăsime a apofizelor spinoase şi transverse. De asemenea, se simte, mai mult sau mai puţin, plenitudinea (volumul) ochiului de muşchi.
Importatorii din vestul Europei preferă şi plătesc mai bine ovinele îngrăşate cu o condiţie corporală apreciate prin sistemul BCS cu notele între 3 şi 4, cu apofizele transversale foarte bine îmbrăcate în muşchi, cu stratul de grăsime subţire spre moderat şi ochiul de muşchi plin - 4. Dacă asta este cerinţa importatorilor vestici atunci, stimaţi oieri, să ne conformăm întocmai!

Ioan PĂDEANU
Sorin-Octavian VOIA
USAMVB Timişoara

NOTAREA CONDIŢIEI CORPORALE A OVINELOR

Ovine---Padeanu---Apr12_b

Nota 1 : Apofize spinoase ascuţite şi proeminente, ochiul de muşchi este puţin adânc fără grăsime de acoperire. Procese transverse ascuţite. Degetul intră uşor sub ele. Se simt oasele individual la palpare.

Ovine---Padeanu---Apr12-2_b

Nota 2: Apofize spinoase proeminente. Ochiul de muşchi este acoperit cu un strat subţire de grăsime. Procesele transverse sunt uşor rotunjite. Prin presare, degetul intră destul de uşor sub acestea.

Ovine---Padeanu---Apr12-3_b


Nota 3: Apofizele spinoase sunt rotunde şi pot fi simţite fiecare în parte numai prin presare. Procesele transverse sunt bine acoperite, netede şi capătul lor poate fi simţit prin presare fermă. Ochiul de muşchi e acoperit cu un strat moderat de grăsime, gros de 3-5 mm.

Ovine---Padeanu---Apr12-4_b
Nota 4: Apofizele spinoase se simt prin presare fermă. Procesele transverse nu se simt. Ochiul de muşchi este „plin” la palpare, acoperit cu un strat de grăsime gros de 6-8 mm.

Ovine---Padeanu---Apr13-5_b

Nota 5: Apofizele spinoase nu pot fi detectate. Deasupra lor stratul de grăsime formează o concavitate. Procesele transverse nu se simt la palpare, ochiul de muşchi e dezvoltat şi acoperit cu un strat de grăsime gros de aproximativ 10 mm. Sub procesele transverse stratul de grosime ajunge până la 25 mm.

 

Vizualizat: 771 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?