Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PESTA PORCINĂ lasă TÂRGURILE şi EXPOZIŢIILE agricole FĂRĂ ANIMALE!

Publicat: 13 septembrie 2018 - 00:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EVENIMENTE ZOOTEHNICE ANULATE. Bovinele şi ovinele, interzise în expoziţiile agricole, pentru a evita răspândirea pestei porcine africane (PPA).

Este decizia autorităţilor veterinare, care au închis, încă din luna iulie, pe perioadă nedeterminată, târgurile de vânzare a animalelor din toată ţara, ca să reducă riscul de propagare a PPA.

Acum sunt interzise şi expoziţiile zootehnice. La AGROMALIM - cel mai mare eveniment agricol din vestul ţării, care se desfăşoară în perioada 13-16 septembrie 2018 la Expo Arad, vor fi totuşi animale, însă doar vaci de lapte şi taurine de carne, cai şi păsări, şi numai din judeţul Arad. Asta, deşi organizatorii se pregăteau pentru o ediţie cu mult mai multe animale decât în anii trecuţi, pe un spaţiu dedicat expoziției de animale de rasă cu 65% mai mare faţă de 2017. Detalii AICI: Ce să NU RATAŢI la AGROMALIM 2018!

Totuşi, teama de a răspândi PPA şi interdicţiile impuse de DSV au redus semnificativ numărul de animale care vor fi prezentate în expoziţie.

O situaţie similară a fost în 2014, când la Agromalim nu au fost expuse animale, din cauza epidemiei de Bluetongue (boala limbii albastre), care evolua atunci pe teritoriul României.

Expoziţii de BOVINE şi OVINE ANULATE din cauza PESTEI PORCINE AFRICANE!

Tot din cauza interdicţiilor impuse de autorităţile sanitar veterinare de teama răspândirii PPA a fost anulat şi Târgul de berbeci de la Haţeg, care trebuia să aibă loc pe 5 septembrie 2018.

Nici expoziţia anuală de Bălţată Românească de la Băcia, jud. Hunedoara, ajunsă la a optsprezecea ediţie, nu va mai avea loc în 2018, tot ca măsură preventivă în cazul epidemiei de pestă porcină africană.

În judeţele Arad şi Hunedoara NU au fost confirmate până în prezent focare de PPA.

Potrivit datelor comunicate de ANSVSA, pe 6 septembrie erau confirmate 826 de focare de PPA la porci domestici (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) în 190 de localități din 11 judeţe (Satu-Mare, Sălaj, Bihor - în zona de N-V a României, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov și Buzău - în zona de S-E a României) și 46 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 159.645 de porci afectați de boală.

Pe 8 septembrie, PPA evolua, oficial, în 12 judeţe, după ce a fost confirmată prezența virusului şi într-o gospodărie din localitatea Brăniştari, comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu.

Vizualizat: 2124 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?