Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pesta Porcină Africană, după 3 ani de pandemie

Publicat: 25 august 2020 - 10:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Bilanţul celor trei ani de pandemie de la apariţia primului focar de PPA în România depăşeşte şi cele mai sumbre scenarii: 612.226 de animale moarte şi pagube de 700 milioane de euro.

De curând s-au împlinit trei ani de la apariţia primului focar de Pesta Porcină Africană (PPA) în România şi, din păcate, spre deosebire de optimismul autorităţilor care proclamă menţinerea sub control a bolii, fermierii au trăit zilnic cumplita realitate: situaţia s-a deteriorat constant din cauza lipsei unor acţiuni eficiente din partea celor care au puterea şi datoria să stopeze boala.

Cifrele dezastrului

Bilanţul acestor 3 ani depăşeşte şi cele mai sumbre scenarii pe care ni le-am fi putut imagina, fapt dovedit chiar de cifrele oficiale publice: peste 3200 de focare, 612.226 animale moarte sau eutanasiate, din care 526.158 în fermele comerciale, adică 86% din acest total macabru. La finalul lunii aprilie, oficialii recunoşteau că 58 de ferme comerciale au fost infectate - adică aproape 25% din capacitatea de producţie a ţării - impunându-se eutanasierea tuturor animalelor şi îngroparea acestora pe cheltuiala fermierilor.

Însă şi mai şocant este faptul că, în continuare, autorităţile nu au nici cea mai vagă idee câţi porci sunt în România. Dovada o constituie comunicarea venită recent la solicitarea Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc (APCPR), prin care suntem informaţi că în baza de date există 875.623 scroafe şi scrofiţe de reproducţie, cifră ce frizează absurdul întrucât, dacă ar fi reală, România ar produce anual peste 15 milioane de porci, adică dublu faţă de cea mai optimistă realitate!

Din estimările asociaţiei rezultă că pagubele provocate de acest cumplit flagel au depăşit cu mult suma de 700 de milioane de euro şi, din păcate, datorită intereselor electorale meschine, tăvălugul pestei porcine africane este departe de a putea fi oprit.

actualitate ppa_b

sursa foto: www.canva.com

Mesaj pentru autorităţi: „NU ne mai încurcaţi!”

În ciuda nenumăratelor interpelări şi solicitări de a fi demarate acţiuni concrete şi radicale pentru oprirea răspândirii acestui virus criminal, autorităţile - indiferent de culoarea lor politică - nu au oferit în ultimii trei ani decât promisiuni că vor face şi vor drege cândva, în viitor. Însă acest viitor devine din ce în ce mai îndepărtat şi mai improbabil.

Cu toate acestea şi contrar toturor piedicilor cărora fermierii sunt nevoiţi să le facă faţă - inclusiv efectele pandemiei Covid 19 - carnea de porc va fi în continuare preferata românilor, iar fermierii sunt cei care o vor aduce pe masa acestora. Chiar dacă nu pe toată, aşa cum ar fi logic şi normal, într-o ţară care exportă masiv cereale şi, implicit, subvenţiile la hectar! De aceea, azi, nu avem decât un singur mesaj de adresat autorităţilor: dacă nu vreţi sau nu puteţi să ne ajutaţi, măcar încetaţi să ne mai încurcaţi!

Cât timp va mai accepta Uniunea Europeană să finanţeze despăgubirile acordate fermierilor români, având în vedere că autorităţile noastre nu au reuşit să implementeze nicio reglementare solicitată ca urmare a auditării situaţiei catastrofale în care continuăm să fim împotmoliţi?
IOAN LADOŞI
Preşedinte APCPR


un articol de
IOAN LADOŞI

Vizualizat: 919 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?