Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Pericolul PPA persistă

Publicat: 24 februarie 2018 - 01:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vestea bună este că în România nu au apărut focare noi de pestă porcină africană (PPA). Vestea rea e că în apropierea ţării noastre, mai exact în Ucraina şi Polonia, au fost raportate şi alte focare, menţinând în stare de maximă vigilenţă ANSVSA şi direcţiile subordonate, mai ales în judeţele de graniţă din partea de nord a ţării. 

Tranzacţionarea suinelor nu este interzisă, dar este supusă unui control sever, exercitat, prin lege, de către medicii veterinari concesionari, sprijiniţi de poliţişti.

Purcel_b
Confirmarea în data de 31 iulie a.c. a prezenţei pestei porcine africane în România, mai exact într-o gospodărie situată la periferia municipiului Satu Mare, a alertat autorităţile române, care deja trăiau cu frica în sân că boala va lovi şi pe meleagurile noastre, după ce făcuse deja ravagii în fermele din partea de răsărit a continentului, cu precădere în Rusia şi Ucraina, dar şi în Polonia. În iulie, aşadar, n-am scăpat de ceea ce ne era teamă, fiind înregistrată moartea unui porc bolnav, iar alte trei exemplare suspectate de virusare au fost incinerate. ANSVSA s-a mobilizat cu toate forţele, pentru a stinge focarul, dar mai ales pentru a preveni apariţia altor cazuri.

Veşti bune de pe frontul românesc anti-pestă porcină africană
Urmărind rapoartele Organizaţiei Internaţionale a Epizootiilor (OIE) pe site-ul oie.com, observăm că, într-adevăr, nu au apărut focare noi. Raportul transmis în 9 octombrie de ANSVSA către OIE nu face referire la un alt caz de îmbolnăvire sau la descoperirea unor exemplare bolnave în vechiul focar. Aşadar, veşti bune de pe frontul românesc anti-pestă porcină africană.
În Ucraina, Polonia, dar şi în Rusia, au apărut noi cazuri. Astfel, în Ucraina a fost raportată izbucnirea unui focar în 18 octombrie, în satul Vasylivka, raionul Berezansky, situat în sudul ţării, în apropierea Odesei. A fost înregistrată moartea a trei exemplare, iar 27 de exemplare susceptibile de îmbolnăvire au fost ucise. Focare noi au apărut şi în Polonia, unde au fost depistate, numai în luna octombrie, în 18 cazuri, 19 exemplare de mistreţi ucişi de pesta porcină africană. Rusia a înregistrat, de asemenea, noi îmbolnăviri, cu zece exemplare suine moarte.

Fără aglomerări în târguri
Cum spuneam anterior, ANSVSA s-a mobilizat ferm pentru stingerea focarului apărut în luna iulie în Satu Mare, dar şi pentru prevenirea apariţiei unor noi focare. Una dintre cele mai importante măsuri a vizat târgurile de animale. Directorul executiv al DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuţa, mi-a declarat la telefon că în judeţ există un singur târg autorizat, cel de la Beltiug: ”Nu este interzisă mişcarea şi comercializarea suinelor, dar am dispus să fie evitate aglomerările de animale din această specie. Nu mai avem virus de pestă porcină africană în Satu Mare!” În judeţ au mai funcţionat două târguri, cel de la Tăşnad şi Livadia, dar nu au mai primit autorizare, potrivit reglementărilor în vigoare. Administratorul unui târg autorizat trebuie să aibă, printre altele, un cod de exploataţie, să încheie contract cu un medic veterinar de liberă practică, să deţină un spaţiu cu acces la internet pentru ca medicul veterinar să poată face verificări în Sistemul Naţional de Identificare a Animalelor. ”Restricţiile au fost ridicate, dar suntem vigilenţi. Vă daţi seama, avem 20 km de graniţă cu Ucraina. Ţin legătura cu colegii mei din judeţele limitrofe. I-am convocat şi pe liderii cultelor religioase din judeţ şi i-am rugat să le comunice crescătorilor de suine măsurile pe care le-am dispus pentru a preveni apariţia altor focare. Avem încă emoţii mari privind evoluţia acestei boli în apropierea graniţelor noastre. Facem examene de laborator cu sutele”, mi-a mai comunicat directorul DSVSA Satu Mare. Potrivit site-ului OIE, autorităţile nu ştiu cum s-au îmbolnăvit porcii din gospodăria sătmăreană, adică nu au aflat încă sursa focarului din 31 iulie.

Acces interzis
Măsurile luate de DSVSA Botoşani sunt mai drastice decât la Satu Mare. Directorul executiv al instituţiei, Minodora Vasiliu, mi-a spus că ”porcii nu sunt vânduţi în târguri, iar tranzacţionarea lor din gospodăria proprie se face numai în prezenţa medicului veterinar concesionar”. În judeţ sunt autorizate numai două târguri, la Botoşani şi la Dorohoi. ”Orice alt târg de animale organizat în judeţ este ilegal!”, m-a asigurat Minodora Vasiliu.
Autorităţile botoşănene sunt în alertă maximă: ”Sunt mortalităţi pe care le tratăm ca suspiciuni. Am cerut populaţiei să raporteze orice simptom”, a adăugat directorul DSVSA Botoşani.

 

PPA ŞI PIAŢA PORCULUI DE CRĂCIUN
Măsurile dispuse de autorităţi diferă de la un judeţ la altul. Unele DSVSA-uri permit comercializarea suinelor în târguri, altele nu permit, iar tranzacţionarea suinelor în gospodării trebuie efectuată în prezenţa medicului veterinar concesionar. Aşadar, medicul va avea de lucru din plin în preajma Crăciunului, când toţi crescătorii de suine îşi vor scoate grăsunii la mezat, mai ales că preţul cărnii de porc a crescut în ultimul an şi, se pare, va avea în iarna asta un nivel mai ridicat decât iarna trecută. Să fim mulţumiţi că nu au fost raportate cazuri noi de PPA pe teritoriul României. Chiar dacă unele târguri sunt supuse unor măsuri mai severe decât altele, estimez că gospodarii nu vor întâmpina mari dificultăţi în a-şi vinde animalele. Alta va fi situaţia dacă, Doamne fereşte, vor izbucni noi focare.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

 

Vizualizat: 470 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?