Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pericolele indigestiei la caprele gestante

Publicat: 05 ianuarie 2021 - 12:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În stabulaţie, creşterea raţională a concentratelor e esenţială pentru caprele gestante, căci ea asigură funcţiile vitale şi creşterea iedului, evitându-se bolile metabolice.

un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara

Perioada de gestaţie târzie se suprapune cu cea de stabulaţie, când caprele sunt întreţinute în adăpost şi sunt hrănite cu furaje din stoc. Ceea ce le daţi să mănânce, cât le daţi şi cum o faceţi - toate trebuie bine cunoscute, altfel puteţi provoca boli metabolice care vor duce la avort şi, în cel mai rău caz, la moartea caprelor. Dintre cele mai frecvente şi mai cunoscute boli metabolice putem enumera indigestia (acidoza lactică), toxiemia de gestaţie (cetoza), hipocalcemia, urolitiaza şi deficienţa de iod.

 

Perioada critică de apariţie a bolilor metabolice

 

În luna a IV-a spre a V-a de gestaţie, când creşterea fetusului şi acumularea de grăsime intraabdominală duce la scăderea capacităţii de ingestie (cât mănâncă) a caprelor gestante, se impune scoaterea din raţie a grosierelor şi a suculentelor şi creşterea ponderii concentratelor, care, într-un volum mic, asigură o densitate nutritivă mare.
Creşterea ponderii concentratelor în structura raţiei se va face treptat, pe parcursul unei săptămâni. Dacă administrăm toate concentratele din raţia zilnică odată, fără a le da fân înainte, caprele vor face indigestie, boală metabolică întâlnită frecvent la bovine. Cu alte cuvinte, se blochează rumenul. Este important să înţelegem care este procesul şi cum se manifestă.

capre gestante 1_b 

 

Cum apare indigestia?

 

Caprele şi celelalte rumegătoare au un apetit crescut pentru concentrate. După ingerare, concentratele, care conţin mulţi carbohidraţi, sunt fermentate rapid în rumen, cu eliberare de acid lactic. Acesta este unul dintre numeroasele produse finale de descompunere, generat de bacteriile care fermentează zahărul şi amidonul. În mod normal, în rumen se găsesc şi bacterii care transformă acidul lactic, dar în situaţia când se formează în exces, creşte aciditatea foarte mult la un pH ruminal sub 6. Mediul acid din rumen omoară bacteriile şi protozoarele (simbionţii ruminali) benefice, care asigură o digestie normală. Lipsa acestora face ca ceea ce ajunge în rumen să nu mai fie digerat şi acesta să se blocheze.

 

Forme de manifestare

 

Boala se poate manifesta acut, cu evoluţie rapidă, sau cronic, cu evoluţie lentă. Semnele bolii pot include depresie, lipsa poftei de mâncare, balonare, lipsă de rumegare, diaree sau constipaţie, zvâcniri musculare şi scrâşniri din dinţi. Pot fi inflamate şi încheieturile membrelor şi capra se deplasează greu.
În evoluţie cronică, se descuamează cornul copitei. Acidoza severă a rumenului poate fi însoţită şi de acidoză sistemică (în sânge), adesea fatală. În cazurile severe se produce stres respirator, şoc, colaps cardiovascular, comă, convulsii urmate de moartea caprelor.

capre gestante 21_b 

Intervenţie în 4 paşi

 

  1. În primă fază se poate interveni cu 60-80 g bicarbonat de sodiu pentru a neutraliza acidul din rumen. În acelaşi scop, pot fi utilizate hidroxidul şi oxidul de magneziu.
  2. Scoateţi din raţie concentratele şi încurajaţi consumul de fân şi apă.
  3. Se mai pot administra antiinflamatoare şi vitamina B1 (tiamina) pentru a reduce toxicitatea. În cazuri severe se administrează şi antibiotice care vor preveni înmulţirea bacteriilor nedorite.
  4. Tot ce am afirmat a fost doar spre cunoştinţa fermierului, dar nu faceţi tratamentul singur! La primele semne ale bolii, care poate fi suspicionată în urma consumului unei cantităţi mari de concentrate, chemaţi medicul veterinar care decide un tratament adecvat, deoarece boala este una gravă şi pot să apară complicaţii.

 

4 măsuri de prevenire

 

Boala poate fi prevenită prin măsuri care sunt la îndemâna crescătorului.

  1. Nu daţi multe concentrate la un tain! Caprele dominante consumă cât vor ele şi vor fi afectate.
  2. Introduceţi cerealele treptat, pe parcursul câtorva zile, în cantităţi crescânde. Dacă distribuiţi multe concentrate, împărţiţi cantitatea în trei tainuri (părţi) pe parcursul unei zile. Da, e mai mult de lucru, dar paza bună trece primejdia rea. Ce cantităţi distribuiţi? Începeţi cu 300 g/zi şi creşteţi până asiguraţi necesarul zilnic.
  3. Fânul nu trebuie să lipsească şi se va distribui întotdeauna înaintea concentratelor, astfel încât rumenul să nu fie gol.
  4. Cerealele se vor măcina grosier sau se vor distribui întregi. Nu le măcinaţi fin. Nu se dau cereale ude, ci doar uscate. Împiedicaţi accesul caprelor la locul de depozitare a cerealelor.

Aplicarea măsurilor de prevenţie este foarte importantă deoarece vine să limiteze sau chiar să împiedice apariţia şi manifestarea acestei boli metabolice grave.

CAPRELE CU GESTAŢIE MULTIPLĂ
Această categorie de capre are nevoie de mai multe substanţe nutritive şi e mai sensibilă la schimbarea raţiei, motiv pentru care este bine să facem un diagnostic de gestaţie cu ecograful şi să le întreţinem în turme separate.
Citiţi mai multe despre îngrijirea caprelor gestante AICI!

Vizualizat: 1775 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?