Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Performanţa reproductivă

Publicat: 03 noiembrie 2017 - 17:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Efectivul naţional de ovine (peste 11 milioane de capete) depăşeşte numeric multe ţări vest-europene, ocupând locul III după Regatul Unit al Marii Britanii şi Spania. Însă performanţele reproductive şi productive ale şeptelului naţional de ovine sunt mai scăzute comparativ cu cele din Vest. 

Obţinerea unui număr mai mare de miei per oaie matcă şi per an este limitată de durata gestaţiei (146-155 zile), de durata anestrului după fătare (cel puţin 28 zile), de durata perioadei de montă şi, mai pregnant, de maximizarea indicilor de reproducere. În ultima perioadă, tot mai mulţi crescători sunt interesaţi de aplicarea unor proceduri de îmbunătăţire a ratei de reproducere a oilor, a bazei producţiei de lapte şi de carne şi implicit a eficienţei economice din fermă.

Ovine_b

Greşeală majoră în perioada de montă a ovinelor
Frecvent, crescătorii mă întreabă dacă în perioada montei trebuie limitat accesul oilor la sursele de sare (bulgări, găleţi cu sare etc), motivând că oierii care au dat sare la discreţie în această perioadă au avut un procent ridicat de oi sterpe şi prea puţine oi cu fătare gemelară. Analizând în profunzime aceste situaţii, am ajuns la concluzia că aceşti oieri au asigurat sarea prin bulgări de lins numai în perioada de montă iar oile disperate după sare au consumat-o în exces, efectul fiind apariţia de intoxicaţii cu sare (lipsa poftei de mâncare, diaree, decubit) cu efecte nefavorabile asupra sănătăţii şi capacităţii de reproducere la multe oi.
Sarea bulgări de culoare închisă conţine, pe lângă natriu (Na) şi clor (Cl), şi alte substanţe minerale absolut necesare în alimentaţia raţională a ovinelor pentru desfăşurarea normală a întregului complex de procese metabolice, inclusiv a funcţiei de reproducere. Deci sarea trebuie să fie la dispoziţia oilor pe tot parcursul anului, consumul zilnic fiind, în funcţie de greutatea corporală şi de categoria de ovine, între 8 şi 12 g/zi şi 3,5 kg necesar per an/oaie, ce se asigură prin bulgării de sare şi, ocazional, prin furajele combinate. Sarea de masă cristalizată şi bulgării de sare de culoare albă conţin aproape numai natriu şi clor. Bulgării de sare de culoare închisă, cu zone de diferite culori, conţin şi alte substanţe minerale, precum magneziu, cupru, zinc, seleniu, iod, cobalt etc. în proporţii diferite.
În organismul oilor, în medie, macroelementele (calciu, natriu, clor, fosfor, potasiu, magneziu, sulf) se găsesc în proporţie de 3,75%, iar microelementele (fier, cupru, zinc, iod, fluor, cobalt, seleniu, molibden, crom etc.) în proporţie de numai 0,15% din substanţa uscată, dar au un rol foarte important în desfăşurarea normală a metabolismului.
Crescătorii de oi din vestul Europei, pe lângă bulgării de sare în perioada de pregătire pentru montă şi la montă, pun la dispoziţia oilor şi găleţi cu sare cu adaos de macro şi microelemente şi chiar vitamine. În ultimul timp s-au obţinut rezultate de reproducţie mai bune prin utilizarea unor soluţii ce conţin substanţe minerale (natriu, potasiu, sulf, fier, zinc, magneziu, seleniu), vitamine (A, E, D3, C, B1, B2, B3, B5 şi B12) şi alte substanţe stimulative (acid folic, biotină, menadionă etc.). Aceste soluţii complexe (tip Super Booster) oferă un suport pentru sănătatea oilor şi stimulează funcţia de reproducere prin: îmbunătăţirea parametrilor spermatici şi a vigorii berbecilor, creşte procentul de oi fătate şi de oi cu fătări duble, mieii au o vitalitate mai ridicată după fătare, iar colostru are calităţi superioare.
Produsele lichide cu vitamine şi minerale se recomandă să fie administrate în perioada de pregătire a reproducţiei şi la începutul montei, pentru a evita stresul de administrare.


NOILE TEHNICI DE STIMULARE A REPRODUCTIEI DAU REZULTATE ŞI ÎN ROMÂNIA
Fermierul Aron Cupea din localitatea Bărăteaz, jud. Timiş, a administrat ovinelor soluţii cu minerale şi cu vitamine cu circa trei săptămâni înainte de data programată pentru începerea montelor. Rezultatul? A obţinut fătări grupate (90% în două săptămâni), 46% din efectivul de oi şi mioare au fătat doi miei, produşii au fost mai viguroşi şi doar 3% dintre femele au fost sterpe. Rezultate asemănătoare au obţinut şi crescătorii de ovine din jud. Arad, care au practicat această tehnică şi în acest an.
În zonele cu păşuni sărăturate ar trebui făcute analize de sol pentru a identifica elementele minerale în exces şi cele deficitare şi apoi să se realizeze, în laboratoare de nutriţie specializate, soluţii de hrănire cu elementele minerale carenţate.
Atenţie oieri: prin aplicarea unor tehnici simple, eficienţa economică a exploataţiilor devine un obiectiv uşor de atins.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 16 (199) (15-31 septembrie 2017)

Vizualizat: 1233 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?