Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Între 3 şi 5 ore alocă ZILNIC vacile pentru HRĂNIRE

Publicat: 21 noiembrie 2017 - 01:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Zootehniștii care studiază comportamentul taurinelor știu că vacile urmează anumite obiceiuri. Prin urmare, în cea mai mare parte, crescătorii se încadrează într-un „buget” (program) strict în managementul fermei lor de lapte. 

În decursul unei zile, vacile dedică 3 până la 5 ore hrănirii, timp de 10 până la 13 ore stau culcate, 7-9 ore rumegă, iar 2,5-3,5 ore își petrec la muls. "Dacă respectă aceste perioade, ele pot fi animale sănătoase și productive", ne asigură Trevor DeVries de la Universitatea din Guelph într-o recentă Conferință despre nutriție, desfășurată la Universitatea Cornell - SUA. "Una dintre provocări este aceea că, deși suma totală a timpului pe care vacile trebuie să-l dedice acestor activități diferite este mult mai mică de 24 de ore, vacile nu au întotdeauna posibilitatea de a-și maximiza capacitatea de a exprima toate aceste comportamente diferite“, a explicat specialistul canadian Trevor DeVries.

Unul dintre momentele în care vacile sunt cel mai expuse riscului de a nu respecta programul ideal este cel imediat fătării, atunci când animalele trebuie să-și schimbe dramatic comportamentul pentru a intra în lactație. DeVries a explicat că, postpartum, vacile își petrec 4 până la 5 ore pe zi hrănindu-se, pentru a dubla ingesta de furaj și a acoperi cerințele de lactație, comparativ cu perioada anterioară, a repausului mamar. De asemenea, aceste animale petrec mult mai multe ore în picioare și la muls, în defavoarea timpului alocat odihnei și rumegării.

Managementul femelelor după fătare

În fermele americane de vaci de lapte, imediat după fătare animalelor li se aplică un protocol standard. Iată câteva dintre răspunsurile la întrebarea: "Cum gestionați vacile imediat după fătare?", adresată de editorii celebrei reviste americane “Hoard’s Dairyman” fermierilor câștigători ai premiilor decernate de „Dairy Cattle Reproduction Council” pentru rezultatele excelente obținute în managementul reproducției vacilor de lapte.

vaci-cu-lapte.2jpg_b

Pe larg despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (ediția 15-30 noiembrie)

Un articol semnat de GHEORGHE GHIȘE

Vizualizat: 1684 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?