Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Paza bună trece primejdia meteorismelor la oi

Publicat: 07 aprilie 2017 - 13:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În numărul trecut al revistei Ferma am prezentat riscurile majore care pot afecta ovinele odată cu ieşirea bruscă din stabulaţie la păşunat, prin consumul de plante toxice. Dar există şi alte riscuri care provoacă pagube însemnate în efectivul de ovine.

E vorba de consumul ridicat şi în timp scurt de leguminoase crude (lucernă, trifoi etc.), care provoacă dilatarea exagerată a rumenului. Sindromul este cunoscut de toţi oierii sub denumirea populară de umflat, sinonimă cu denumirea ştiinţifică de meteorism sau timpanism.

Pasune

Cum apare boala şi cum depistăm animalele afectate?
Meteorismul la ovine este o boală complexă provocată de acumularea unor mari cantităţi de gaze produse de microorganismele din rumen. În mod normal, după consumul de furaje, microorganismele ruminale produc cantităţi normale de gaze (metan, amoniac, bioxid de carbon, azot, hidrogen, oxigen), care se acumulează în partea superioară a rumenului. La o anumită presiune, rumenul se contractă şi sfincterul cardia, care închide esofagul, se relaxează şi permite evacuarea gazelor (eructaţia, numită popular râgâit). Eructaţia are loc în mod normal când receptorii localizaţi în peretele ruminal din zona superioară semnalează acumularea de gaze şi sfincterul cardio se deschide. În principiu, dacă perimetrul din jurul cardiei, cu receptorii de gaze, este acoperit de lichide sau spumă, sfincterul cardio, nu se mai deschide şi gazele se acumulează provocând distensia (balonarea) exagerată a rumenului, adică meteorismul. Se disting două tipuri de meteorism: cel gazos, provocat de acumularea exagerată de gaze, şi meteorismul spumos, provocat de acumularea de spumă la suprafaţa lichidului ruminal. De regulă, meteorismul gazos afectează indivizi izolaţi, dar meteorismul spumos afectează grupuri mari de ovine cu urmări care merg până la decesul lor.
Oaia cu meteorism respiră greu din cauza presiunii exercitate de rumen pe diafragmă, care la rândul ei presează plămânii şi inima. Multe oi afectate manifestă disconfort, scot limba, pulsul este accelerat, se aşază jos des, apoi se ridică şi se lovesc cu copitele peste abdomen. Dacă balonarea este maximă, prin lovirea flancului stâng balonat se aude un sunet timpanic (de aici şi denumirea timpanism).

Atenţie la păşunatul pe culturile de leguminoase crude!
La o furajare normală, în urma fermentaţiei furajelor în rumen, gazele produse se separă în masa solidă şi lichidă şi se acumulează în partea superioară (sacul dorsal) a rumenului. La o anumită presiune a gazelor, rumenul se contractă, sfincterul cardio, care închide esofagul, se deschide şi prin eructaţie gazele sunt eliberate prin esofag în mediul înconjurător.
După un consum exagerat de plante crude de lucernă sau trifoi, bogate în apă şi mai cu seamă în proteine solubile hemiceluloze, saponine, cloroplaste etc., se produce o fermentaţie rapidă cu degajare de gaze.
Dintre aceşti componenţi, proteinele solubile, hemicelulozele şi, mai cu seamă, saponinele formează o spumă abundentă. Pe de altă parte, conţinutul mare de apă în leguminoasele crude reduce sever secreţia salivară şi totodată nivelul mucinazei din salivă, care are un efect antispumant. Urmarea este acumularea în zona superioară a rumenului a unui strat stabil de spumă, care blochează receptorii şi împiedică deschiderea sfincterului piloric, provocând distensia (umflarea) exagerată a rumenului evidenţiată la exterior pe flancul stâng.
Factorii predispozanţi sunt: specia de plante (lucerna şi trifoiul, crude; sparceta nu prezintă risc), stadiul de maturitate (efectul meteorizant este foarte ridicol la faza tânără a plantei şi diminuează treptat până la înflorire).
Leguminoasele sunt mai puţin meteorizante în verile secetoase, urmare a conţinutului mai ridicat de substanţă uscată.
Sensibilitatea ovinelor la meteorism prin consumul de leguminoase crude este controlată ereditar şi, cel puţin la taurinele specializate pentru carne, întreţinute pe păşuni, se elimină de la reproducere animalele sensibile.

Preîntâmpinaţi pierderile de animale
Prevenirea meteorismului este măsura cea mai eficientă de a evita pierderile de ovine. Prima măsură preventivă şi cea mai importantă constă în interzicerea păşunatului pe parcele cu multe leguminoase în faza crudă. Riscul de meteorism după ieşirea la păşunat apare şi pe pajiştile cultivate cu amestec de graminee şi de leguminoase, fiindcă oile preferă speciile de leguminoase şi la început le consumă selectiv. Dacă nu avem o păşune cu procent scăzut de leguminoase, se recomandă ca dimineaţa înainte de ieşirea la păşune, pentru 10-14 zile, să se administreze 0,5-0,7 kg de fân grosier sau paie de bună calitate. Oile vor fi scoase la păşunat numai după ce se zvântă plantele leguminoase de rouă sau de apa de ploaie. Fânul sau grosierele reduc volumul de ingestie a furajelor leguminoase crude în rumen, stimulând salivaţia şi enzima mucinază.
În principiu, la animalele rumegătoare care au prestomace cu microsimbionţi specializaţi pentru un tip de furaj, atunci când se face trecerea de la un tip de furaj/furaje la altul, aceasta se face treptat, pentru o perioadă de 10-15 zile, pentru a oferi şansa dezvoltării microsimbionţilor specifici furajului/furajelor din noua reţetă. Pe baza acestui principiu, odată cu scoaterea oilor la iarbă, păşunatul se face treptat, în reprize scurte de 1-2 ore pe zi, şi se măreşte cu 20-30 minute zilnic, până se ajunge la circa 8 ore/zi. Este de reţinut că după o perioadă de obişnuire de 10-15 zile, cu un consum moderat de leguminoase mature, păşunatul oilor se poate face şi pe leguminoase, dar numai zvântate.
Oieri, organizarea bună trece primejdia apariţiei meteorismelor!

 

LIPSA CIOBANILOR - PAGUBA OIERILOR
Crescătorii de oi tradiţionali ştiu din tată-n fiu să se ferească de sindromul de meteorism sau timpanism, dar în perioada actuală, din cauza lipsei de forţă de muncă, oierii cu efective mai mari au fost nevoiţi să angajeze oameni total nepregătiţi. Mulţi ciobani români dedicaţi trup şi suflet oieritului sunt astăzi păstori la turmele de oi prin Spania, Portugalia, Italia, Franţa etc.
Fac aici o paranteză pentru a vă povesti o întâmplare reală. Cu ceva timp în urmă, un oier a plecat în Italia cu autocarul. La un popas, a văzut o turmă mare de oi şi a auzit un cântec de fluier specific zonei Sibiului şi, având impresia că îl cunoaşte pe oier, a strigat “Tu ieşti, mă, Ilie?”. Răspunsul a venit prompt: „Nu, măăă,… eu îs Ion. Ilie îi mai sus pe vale cu altă turmă”.
În momentul de faţă şi ciobanii necalificaţi se găsesc tot mai greu şi, ca urmare, proprietarii de oi trebuie să aplice toate măsurile de prevenţie atunci când angajează persoane străine cu pregătire mai redusă.

 

CUM SALVĂM OILE BOLNAVE?
La oile care manifestă primele semne de meteorism, se recomandă alergarea lor, cel mai adesea cu câinii ciobăneşti, iar la oile cu manifestări mai grave se poate interveni cu o sondă gastrică prin care se introduc în rumen substanţe tensioactive 200-250 ml (ulei de floarea-soarelui, lapte, lapte de var etc.), care reduc spumaţia şi fac posibilă eructaţia.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017

Vizualizat: 1015 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?