Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pavele! Nu investi bani mulţi în adăpostul de vaci

Publicat: 19 octombrie 2010 - 12:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ce vrea să facă Pavel

Click pe poza pentru galerie!

Prietenul meu Pavel doreşte să-şi dezvolte ferma de vaci, cu bani din programul SAPARD. Pentru aceasta şi-a prevăzut să construiască un grajd nou, să-l doteze cu utilajele necesare, care să asigure confortul vacilor şi viţeilor, igiena mulsului şi obţinerea unui lapte care să posede toate calităţile cerute de standardele europene.

Cea mai mare parte din banii nerambursabili pe care-i solicită din programul SAPARD doreşte să-i folosească pentru materialele necesare construirii adăpostului. Numai ceea ce îi mai rămâne vrea să-i folosească pentru dotarea adăpostului şi achiziţia de animale cu genetică superioară.

Lăudabilă iniţiativă este realizarea de proiecte cu finanţare din fonduri europene nerambursabile.
Aşa trebuie să facă oricare întreprinzător care doreşte să transforme ferma lui într-o afacere rentabilă. Întreprinderea trebuie restructurată continuu pentru a o face modernă, performantă şi neapărat să fie condusă după principii inginereşti.

Pentru a nu greşi este, însă, necesar să consulţi specialişti autentici în domeniu, care să fie în stare să-ţi întocmească un proiect, dar care să cuprindă toate amănuntele ce contribuie la obţinerea unui astfel de deziderat. Nu uita că ceea ce se prevede în proiect, trebuie înfăptuit cu sfinţenie şi numai aşa cum l-ai conceput şi nu altfel.

Intenţia ta, Pavele, are însă un mare defect. Tu vrei să cheltuieşti pentru construcţia adăpostului pentru vaci, exagerat de mulţi bani. Pentru a-mi susţine afirmaţia, eu îţi voi preciza doar trei reguli care trebuie să le aibă fermierul în minte, atunci când vrea să realizeze un astfel de proiect. Acestea sunt:

1. Să realizeze maximum de productivitate a muncii, pe hectolitrul de lapte sau pe 100 kg de carne;

2. Să recupereze (să amortizeze), într-un timp cât mai scurt, banii pe care îi va investi în construirea fermei;

3. Adăpostul pe care-l construieşte trebuie să asigure, pe lângă aerisire, răcoare şi confortul vacilor şi obţinerea unui lapte curat, alături de manifestarea într-o frecvenţă foarte joasă a mamitelor subclinice (cele care nu pot fi depistate cu ajutorul simţurilor).


„Vara şopron deschis, iarna grajd”...

Toate obiectivele precizate mai sus pot să fie îndeplinite simultan, dacă adăpostul pe care-l vei construi va fi făcut în aşa fel încât „vara el să fie şopron deschis, iar pe timpul iernii să poată fi transformat în grajd". Un astfel de deziderat se poate realiza doar dacă adăpostul nu va avea pereţi laterali, ci numai o plasă de sârmă, cu ochiuri mici, pe care, se lasă să cadă o prelată confecţionată din material plastic, pe perioada timpului rece.

Te sfătuiesc Pavele să procedezi astfel, deoarece noi fermierii trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putinţă, ca să ferim vacile de căldura zilelor anotimpurilor calde, care le provoacă un mare disconfort şi le reduce pofta de mâncare. Cum acestea durează cinci-şase luni, îţi dai seama, cu uşurinţă, că are loc o scădere substanţială a consumului de furaj în 24 ore.

O scădere cu numai 25% a consumului zilnic de furaje dintr-o raţie echilibrată în principii nutritivi, va atrage după sine, în mod firesc şi o scădere în aceeaşi proporţie şi a producţiei de lapte. Aceasta înseamnă o pierdere considerabilă de bani, din venitul total, pe care l-ai putea obţine dacă vei putea să fereşti vacile de căldura excesivă care s-ar forma într-un adăpost clasic închis, cu patru pereţi.

 

Un adăpost „rentabil”

Îţi dai seama Pavele că un astfel de adăpost, ca acela pe care eu îl propun, nu numai că este extrem de ieftin, dar din producţia de lapte pe care tu nu o vei pierde datorită căldurii şi a aerului plin cu gaze nocive, muşte şi microbi, te va ajuta să recuperezi foarte repede banii pe care i-ai învestit în noua construcţie.

În afară de aceasta din suma totală de bani care o investeşti în dezvoltarea fermei de vaci, vei putea să rezervi o mare proporţie din ea, mai ales, pentru cumpărarea unor maşini, utilaje şi echipamente care au menirea să sporească gradul de mecanizare şi automatizare a proceselor de muncă, sporind semnificativ productivitatea muncii.

Dacă construcţia adăpostului tău pe care vrei să-l faci va avea stabulaţie liberă a vacilor, va fi prevăzut cu alee de acces la ieslea comună, cu pat de odihnă în cuşete, pe aşternut format dintr-un strat gros (peste 25 cm) de nisip de râu, atunci şi odihna vacilor va fi completă, rumegarea şi digestia furajelor se va desfăşura cu eficienţă şi ca urmare şi producţia de lapte va fi mai mare, ugerul va rămâne permanent sănătos, ferit de infecţii, iar laptele va fi, în consecinţă, mult mai curat (încărcătura de microbi şi celule somatice va fi la nivel foarte scăzut).

Gândeşte în acest fel, dragul meu prieten: banii pe care-i vei investi într-un grajd „clasic” cu pereţi din cărămidă vor fi atât de mulţi încât tu nu vei trăi destul de mult pentru a-i putea recupera în întregime. Ţine minte: o afacere este prosperă doar dacă banii investiţi se recuperează în timp scurt. Altfel, investiţia devine cheltuială!

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4(30)/2004

Vizualizat: 8782 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Avram
|
07. 10, 2017. Monday 17:21

Doresc un număr de contact... cum pot achiziționa o astfel de preluată pentru construirea unui grajd

2.
Vreau sa fac un grajd ptr vaci
|
03. 19, 2016. Saturday 14:50
Buna ziua eu locuiesc in Finlanda si am in tar jud prahova 4 vaci as vrea sa imi fac un grajd in tara cu o capacitate de pana la 20 vaci pe bani mei dar nu stiu cum este mai bine sa il fac
1.
despre grajdul lui Pavel
|
03. 26, 2012. Monday 14:35
Ori de cite ori citesc un articol scris de dl. Vintila sunt mindru ca am aceasi profesie ca dinsul.
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?