Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Pavel Iovăneasă: Dacă Ţurcana este regina munţilor, Breaza este regina tuturor Ţurcanelor

Publicat: 31 octombrie 2022 - 10:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Toteşti, 2 octombrie 2022. Prima duminică a lunii lui Brumărel a readus iubitorii de Ţurcană Brează la târgul de toamnă din Ţara Haţegului. O tradiţie care continuă de 15 ani prin efortul renumitului oier al locului Pavel Iovăneasă, pasionat crescător al Brezei, oaie pe care se străduieşte să o omologheze de când a înfiinţat asociaţia.

În târg la Toteşti, crescătorii de Brează din Ţara Haţegului, membri ai Asociaţiei judeţene "Retezatul-Haţeg", şi-au adus în cele 55 de boxe expoziţionale cele mai bune exemplare din ferme, pentru a arăta miilor de vizitatori veniţi din toate colţurile ţării că ştiu să facă ciobănie şi să crească una dintre cele mai performante varietăţi de Ţurcană cu un potenţial imens de a deveni rasă autohtonă de lapte.

Foto 2 Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației Crescătorilor de Oi _Retezatul-Haţeg_ 2_b

                               

Unii «colegi» vor s-o omologheze ca Breaza de România

 

”Dacă Ţurcana este regina munţilor, Breaza este regina tuturor Ţurcanelor. Întotdeauna am promovat Breaza. Oaia şi-a avut nucleul în Valea Jiului şi s-a extins în zona Haţegului, de unde s-a răspândit masiv în toată ţara, datorită renumitelor târguri de ovine organizate în zonă. Cumpărătorii au numit-o Breaza de Haţeg. Noi am mers pe o denumire mai generală: Breaza de Hunedoara, din respect pentru crescătorii din zona unde s-a format nucleul. Acum unii «colegi» vor s-o omologheze ca Breaza de România, denumire în spatele căreia se ascund unele interese…”, ne-a declarat Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine "Retezatul-Haţeg", care păstoreşte peste 60 de crescători de Brează, cu un efectiv de 4.500 de capete înscrise în COP.

 

un articol de

DANIELA RADIŞ

OLIVIA FIRI

Vizualizat: 1252 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?