Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PĂŞUNEA din Iernut... LICITATĂ, rămasă NEMĂSURATĂ!

Publicat: 30 octombrie 2017 - 09:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De ceva timp, în oraşul Iernut, din judeţul Mureş, există o situaţie conflictuală între Vasile Biriş, crescător de ovine, pe de o parte, conducerea Primăriei şi un alt fermier, vecin de imaş cu primul crescător, pe de altă parte. Motivul nu este unul nou, ci-i de când lumea oieritului: păşunatul!

Vasile Biriş are 1.300 de oi ale sale, dar se îngrijeşte să păstorească şi cele 2.350 capete ale sătenilor din localităţile învecinate: Cipău, Sf. Gheorghe şi Oarba de Mureş. Pentru asta, avea nevoie de o suprafaţă suficient de mare de păşunat.
„În vara anului trecut, am participat la o licitaţie pentru o suprafaţă de păşune de 11,72 hectare, organizată de Primăria Iernut. Am câştigat, fiind singurul competitor, şi în data de 3 august 2016 am semnat contractul pentru păşune. Taxa este de 450 lei/ha/an. O primă constatare: suma mi se pare destul de mare. În fine, imediat după perfectarea actelor, cei de la Primărie ar fi trebuit să mă pună în posesie. Nu au făcut-o! Am depus nenumărate cereri, însă nu am primit nici un răspuns din partea conducerii Primăriei”, ne-a declarat crescătorul de ovine mureşean.

În primăvara 2017 au făcut, în cele din urmă, şi măsurătoarea locului de păşunat. Cum şi ce s-a întâmplat mai departe, ne-a relatat fermierul Vasile Biriş, partea „vătămată”: „De la Primărie a venit viceprimarul, însoţit de cineva, probabil un topometrist, şi mi-a spus: «De aici încolo e păşunea ta. Punct!» Mi-a măsurat păşunea în aşa fel încât mi-a blocat accesul la apă, de nu mai pot intra cu animalele la adăpat. O parte a păşunii a dat-o la cineva care a arat-o şi a pus porumb! Or, aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată aici!”

Ce spune viceprimarul comunei despre conflictul născut la păscut, aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-14 octombrie 2017!

Vizualizat: 1893 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!