Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Păşunea cu vite puţine se ţine cu subvenţii mari

Publicat: 25 februarie 2023 - 11:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Povestea a început din anul 2021 când Lucian Ulea din Stăneşti, comuna Măgireşti, jud. Bacău, s-a săturat să mai muncească în străinătate şi a ales să se întoarcă acasă, în sat, să crească animale.

Lucian Ulea s-a adresat primăriei cu o cerere pentru a primi o parcelă din imaşul comunal, însă, primarul, în dispreţul legii, a ignorat-o, preferând să iniţieze un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care să prelungească concesionarea islazului comunal unor cooperative săteşti născute moarte: fără activitate, fără angajaţi, fără bilanţ şi cu pierdere...        

 

INTENŢII BUNE PENTRU PĂŞUNE


ancheta pasune 03 2023_b

„Eu aveam vreo 30 de animăluţe din rasa de carne Aberdeen Angus şi după ce le-am trecut pe numele soţiei mi-am dorit să dezvolt afacerea. Anul trecut, soţia a solicitat Primăriei Măgireşti o bucată de păşune în suprafaţă de 14 hectare învecinată cu gospodăria mea. Era mai mult goală, fără încărcătură de animale. La început primarul s-a declarat de acord, îndemnându-mă să fac cerere pentru luna decembrie 2022, atunci când expiră contractul de concesiune cu Cooperativa Agricolă Stăneşti”, ne-a declarat băcăuanul.     

Familia Ulea avea de planuri mari şi dorinţă de a munci. Voia ca din banii din subvenţia de pe păşune, în jur de 2.000 de euro, să ridice gradul de fertilitate a terenului şi să depună un proiect cu fonduri europene pentru modernizarea fermei. 

Numai că până la sfârşitul anului trecut, edilul şef al comunei s-a răzgândit. 

 

CERERE JUSTIFICATĂ, DAR PE DEPLIN NEREZOLVATĂ!


Pe data de 5 decembrie 2022, Costina Ramona Ulea se adresează Primăriei Măgireşti: „Subsemnata Ulea Costina Ramona din sat Stăneşti, comuna Măgireşti, cu un efectiv de 30 de capete bovine rasa Aberdeen Angus, cu ferma în Stăneşti, solicit o suprafaţă de păşune din islazul comunal, respectiv din satul unde am ferma, pentru a putea păşuna animalele în perioada verii. Menţionez că nu deţin în proprietate personală suprafaţa necesară păşunării animalelor. Solicit comunicarea hotărârii şi modalitatea de atribuire”.  

Însă, a doua zi primarul a convocat Consiliul Local şi, fără a fi inclusă cererea petentei pe ordinea de zi, a supus la vot prelungirea concesionării contractelor pentru păşunea comunală cooperativelor agricole Stăneşti (41,7 ha) şi Şesuri (33,6 ha). 

ancheta pasune 01 2023_b 

PRIMĂRIA RĂSPUNDE ÎN IANUARIE


Abia după ce petiţionara revine cu o nouă adresă, Primăria Măgireşti îi răspunde, în 06.01.2023: „Referitor la solicitarea Dvs nr 9681 din 05.12.2022 cu privire la concesionarea unei suprafeţe de teren în vederea păşunatului pe islazul comunal, vă aducem la cunoştinţă faptul că, în urma întâlnirilor de la sediul Primăriei comunei Măgireşti şi a convorbirilor telefonice vi s-a oferit oportunitatea păşunatului animalelor pe care le deţineţi Dvs în satul Stăneşti, comuna Măgireşti, pe păşunea concesionată de Cooperativa Agricolă Stăneşti”.

Deci, petiţiei unui cetăţean, Primăria îi răspunde prin... convorbiri! 

Şi mai la vale, tot pe cale... orală: „vi s-a adus la cunoştinţă posibilitatea asocierii cu Cooperativa Agricolă Şesuri şi Cooperativa Agricolă Stănileşti în vederea obţinerii unor finanţări nerambursabile de la APIA ori alte instituţii.   

Motivat de faptul că islazul comunal este concesionat de către cooperative (...) şi aţi refuzat propunerile noastre, suntem în imposibilitatea de a vă pune la dispoziţie teren în vederea asigurării păşunatului animalelor deţinute de Dvs”.

Semnează primarul Ionică Câdă.

 

INTERES PENTRU... SUBVENŢII?


„Primarul mi-a spus că nu poate să-mi dea, că el mi-a oferit mie verbal şi telefonic să mă duc cu animalele în alt sat, la vreo nouă kilometri şi să intru în altă cooperativă. Dacă islazul ăsta de lângă mine este gol - în satul Stăneşti, dacă sunt 20 de vaci! - de ce să mă duc în altă parte!? Legea spune ca păşunile să se împartă crescătorilor de animale, aşa cum au făcut toate comunele din jurul nostru! Am înţeles că sunt banii de subvenţie la mijloc (şi nu puţini) care trebuie luaţi de cine... trebuie, numai de cei care deţin animale, nu!”, a răbufnit Lucian Ulea.

„M-am tot săturat să plec prin străinătate, sincer să fiu! M-ar ajuta cei 2.000 de euro de pe păşune ca să nu mai fiu nevoit să plec afară. Au făcut cooperativele să poată dirija banul! Într-o discuţie în particular, primarul mi-a spus că nu poate scoate la licitaţie păşunea că vin crescători din Vaslui, din alte judeţe şi ne vor lua islazul. Aşa că e mai bine să fie sub... control, aşa cum s-a întâmplat şi până acum!”

 ancheta pasune 04 2023_b

 

PROBLEMA NU ESTE LA PRIMĂRIE!


Contactat, primarul Ionică Câdă s-a spălat pe mâini ca Pilat din Pont, susţinând că “problema nu este la primărie, e la adunarea generală a cooperativei! Primăria Măgireşti avea o suprafaţă de teren pe care a concesionat-o unei cooperative a crescătorilor de animale, care întâmplător este a satului Stăneşti.

Lucian Ulea păşunează animalele pe această suprafaţă concesionată, dar dânsul vrea să anulez contractul de concesiune şi să-i dau dumnealui. Motive de reziliere a contractului nu sunt. 

El trebuie să se înţeleagă cu preşedintele şi cu membrii cooperatori care gestionează păşunea!”

 

CÂND SUNT ORGOLII, ŞI VACILE AU DE PIERDUT


“Noi i-am propus o altă suprafaţă şi nu doreşte decât acolo. Sunt nişte orgolii între preşedintele cooperativei şi dumnealui; islaz este, iarba e bună, mulţumim lui Dumnezeu!

Nu-i treaba primăriei! Să bage sabia în teacă şi rezolve problema în asociaţie, nu la primărie!”, a fost destul de categoric primarul Ionică Câdă, aflat la al patrulea mandat în fruntea comunei Măgireşti.

Lucian Ulea reclamă faptul că primarul nu a supus dezbaterii consilierilor cererea pentru păşune înainte de prelungirea concesionării terenului cooperativelor agricole, considerând că este un abuz, o nerespectare a legii. „Nu-i corect ce a făcut dumnealui, problema e că domnul primar a prelungit contractele fără să ţină cont de cererea mea. Eu vreau să fiu un exemplu pentru mulţi oameni din care se întorc, eu mai am amici care ar putea investi 50 mii de euro”. 

ancheta pasune 05 2023_b 

ANIMALELE PUŢINE CU CHELTUIALĂ SE ŢIN!


Câteva cuvinte despre cele două cooperative agricole, aşa cum rezultă din situaţiile financiare publicate pe siturile de specialitate:

sunt instituţii gemene, înfiinţate la aceeaşi dată (14.04.2017);

în obiectul de activitate niciuna nu are zootehnie: Cooperativa Agricolă Şesuri codul CAEN 125 - Cultivarea arbuştilor fructiferi, căpşunilor, nuciferilor şi a altor pomi fructiferi, iar Cooperativa Agricolă Stăneşti Codul CAEN 161 - Activităţi auxiliare pentru producţia vegetală;

amândouă au acelaşi destin: sunt născute… moarte!;

în primii doi ani de la constituire au înregistrat pierderi: Cooperativa Agricolă Şesuri un “profit” de minus 1.420 lei, iar Cooperativa Agricolă Stăneşti minus 2.085 lei;

ambele au zero activitate, tot atâţia angajaţi, adică niciunul!, şi nu au mai depus bilanţ la organele fiscale din 2018 (conf. www.listafirme.ro);

În decembrie 2022 Consiliul Local Măgireşti le-a prelungit contractele de concesiune pe 5 ani pentru suprafaţa de islaz de 75,3 hectare din domeniul privat la comunei Măgireşti!

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 2421 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?