Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PĂŞUNATUL OPTIM. Cum EVALUĂM viteza de CREŞTERE a ierbii?

Publicat: 07 aprilie 2017 - 17:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ştim cu toţii că păşunatul pajiştilor la stadiul optim de dezvoltare a plantelor asigură o iarbă apetisantă pentru animale, bogată şi echilibrată în substanţe nutritive. 

Dar cum stabilim momentul optim de începerea a păşunatului, fie pe pajişte naturală sau semănată?

“Păşunatul la o fază avansată de dezvoltare a speciilor de graminee din compoziţia floristică a pajiştilor influenţează negativ valoarea furajeră a pajiştilor prin scăderea puternică a indicilor de calitate a ierbii (o scădere de 2-3 ori a conţinutului de proteină brută şi a digestibilităţii şi o creştere de 40-60% a conţinutului de celuloză).”, spune prof. Univ. Nicolae Dragomir, într-un articol publicat în revista Ferma.

Potrivit acestuia, în perioada de reluare a vegetaţiei primăvara, cât şi de refacere a vegetaţiei după cosire sau păşunat, producţia de masă verde a pajiştilor se corelează cu nivelul de creştere a plantelor:
• în primele 6-9 zile de la reluarea vegetaţiei, producţia de masă verde este de cca 0,5 t/ha datorită creşterii lente a plantelor;
• după 12-14 zile se realizează o creştere rapidă a plantelor, iar producţia de masă verde creşte de aproape opt ori (4 t/ha);
• după aproape 3 săptămâni de la reluarea vegetaţiei (21-24 zile), producţia de masă verde ajunge la cca 6 t/ha (o creştere de 12 ori faţă de prima fază);
• după aproape 4 săptămâni (30 de zile), când speciile din vegetaţia pajiştilor au înălţimea de 18-22 cm şi sunt în faza de început de înspicare - butonizare, iar altele la începutul fazei de înflorire, producţia de masă verde este de cca 7 t/ha (o creştere de 14 ori faţă de prima fază).

Vaci pe păşune_bClick pe poza pentru galerie!

“Un element important de care trebuie să ţină seama crescătorul de animale atunci când stabileşte încărcătura de animale (numărul de unităţi vită mare pentru un hectar de pajişte) este viteza de creştere - formare a ierbii, respectiv cantitatea de masă verde (substanţă uscată) ce se realizează zilnic şi care se raportează la un hectar de pajişte. Astfel, în prima parte de reluare a vegetaţiei, în primăvară sau după cosire-păşunat, creşterea mai lentă a plantelor asigură o cantitate de 50-100 kg masă verde/ha/zi. În perioada de creştere mai puternică a plantelor, în intervalul de 7-14 zile de la reluarea vegetaţiei, cantitatea de masă verde realizată este de 300-400 kg/ha/zi, iar în ultima perioadă de creştere (mai lentă), producţia zilnică de masă verde este de 150-200 kg/ha/zi”, explică Nicolae Dragomir.
Viteza zilnică de creştere a plantelor de pajişti este condiţionată de o multitudine de factori naturali şi tehnologici: gradul de umiditate, seceta, temperatura, gradul de fertilitate a solului, lucrările de ameliorare aplicate etc.

Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2017!

Vizualizat: 2643 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?