Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pariu pe rasa Aubrac

Publicat: 20 august 2018 - 16:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierul sibian Ciprian Gherghel a luat de curând o decizie importantă: a renunţat să mai crească vaci de lapte şi s-a apucat de exploatarea taurinelor de carne. Omul este medic veterinar de profesie, dar şi un fermier cu experienţă, aşa că, suntem convinşi, nu a luat această hotărâre fără temei. 

Pe Ciprian l-am cunoscut în primăvara aceasta, în luna mai, la Agraria 2018, mai exact lângă standul de la Zootehnica Show, unde îşi expusese o vacă din rasa Aubrac însoţită de un viţeluş fătat în martie, fiind, cred, cel mai tânăr animal din specia bovină adus pe platforma expoziţională de la Jucu. Bovinele lui Gherghel erau diferite, ca aspect, de exemplarele numeroase din rasele Bălţată Românească şi Angus, dominante la târg. Erau, de fapt, singurele exemplare din rasa Aubrac prezente la expoziţie.

Ciprian Gherghel_b

Fân din Bruiu, vaci din Franţa
”Timp de 17 ani am crescut vaci de lapte. Am pornit cu vreo şapte capete şi am ajuns într-un final la două sute. Ferma mea e într-o zonă de deal, la Bruiu, în judeţul Sibiu. De anul trecut am renunţat cu totul să mă mai ocup de vacile de lapte. Le-am vândut pe toate şi mi-am cumpărat vaci de carne din Franţa. Am nevoie de mai puţini angajaţi şi muncesc mai puţin”, îmi expune fermierul situaţia sa.
Potrivit recensământului din 2011, în comuna Bruiu se aflau 703 locuitori, cu 92 de locuitori mai puţin decât au fost înregistraţi la recensământul din 2002. ”E, într-adevăr, o zonă depopulată. Nu sunt mulţi fermieri acolo”, confirmă Ciprian. Nefiind mulţi crescători de animale, nu e nici concurenţă, aşa că fermierul nu trebuie să ducă obişnuitele bătălii pentru păşunile comunale: ”Am şi teren arabil, am şi fâneţe. Sunt destule pajişti permanente. Vara ţin vacile pe păşune, iar iarna le hrănesc cu fân”. Totuşi, fermierul s-ar bucura dacă ar mai fi şi alţi consăteni care să crească vaci de carne: ”E loc pentru tineri. Problema este că zootehnia e o activitate complicată, trebuie să munceşti mereu, nu ai sâmbătă, nu ai duminică. De aceea, tinerii preferă să lucreze la o firmă. Ar fi bine dacă ar face şi ei ce fac eu”.

Aubrac_b

Preţurile sunt încă sus
Vizitatorii se opresc şi privesc viţeluşul cafeniu, care parcă şi-ar dori acum să zburde pe dealurile Bruiului. Unii îl fotografiază alături de Florica, vaca alăptantă, o vacă blajină cu coarne mari, deschise larg. Viţeluşul nu are un nume popular, cum ar fi Florinel, ci un număr matricol: RO 507007226395. A fost fătat în 27 martie 2018, avându-i ca tată pe Depute şi ca mamă pe Fidele.
Fermierul a ajuns în prezent la 150 de vaci şi intenţionează să ajungă la 400. ”Am decis să acopăr etapa de reproducţie şi să îngraş viţeii până la 8 luni, când pot atinge 330 de kilograme. Îi vând altor fermieri care au capacitatea să-i îngraşe mai mult şi să-i livreze în final abatoarelor”, îmi dezvăluie Ciprian strategia sa. Rasa Aubrac este monitorizată în România de Asociaţia Angus RO, care mai deţine Registrul Genealogic şi pentru rasele Highland, Galloway şi Sura de Stepă - Hungaryan Grey, asociaţia având sediul în localitatea Baia din jud. Suceava. Fermierul sibian Ciprian Gherghel şi-a înscris animalele în COP şi încasează SCZ-ul, care reprezintă un venit important pentru afacerea sa.
Dacă i se face poftă să bea o cană cu lapte, merge la magazin. Îmi spune că timpul va stabili dacă a luat decizia cea mai bună, lansându-se în creşterea vacilor de carne. Deocamdată, piaţa îi dă dreptate. Potrivit datelor publicate de Comisia pentru Clasificarea Carcaselor, în săptămâna 21 (21 - 27 mai a.c.), preţul mediu ponderat la intrarea în abator pentru carcasele de tăuraşi a fost de 1368,35 lei/100 kg (în scădere în ultimile trei săptămâni), iar pentru carcasele de vaci a fost de 1219,79 lei/100 kg, menţinându-se constant în ultima lună.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 13/218 (ediţia 1-14 august 2018)

 

Vizualizat: 650 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!