MODIFICĂRI LA LEGEA PAJIŞTILOR. Din 26 ianuarie 2018 este în vigoare Legea 44/2018 pentru modificarea şi completarea OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor.
Legea 44/2018 stabileşte că pajiştile din domeniul privat al comunelor pot fi închiriate prin atribuire directă, în baza cererilor, crescătorilor de animale persoane fizice sau juridice care au animalele înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE), sunt membri ai colectivităţii locale sau au sediul social pe teritoriul localităţii respective (Art. 8, alin. 2). Pajiştea se închiriază proporţional cu efectivele de animale deţinute, pe o perioadă între 7 şi 10 ani. Suprafeţele de pajişti nealocate se atribuie crescătorilor cu animale înscrise în RNE.
Asociaţiile crescătorilor locali şi persoanele juridice cu sediul social pe teritoriul localităţii trebuie să fie legal constituite cu cel puţin un an înainte de data depunerii cererii pentru atribuirea directă a pajiştii. Acestea trebuie să depună şi un tabel cu membrii asociaţiei pentru a dovedi că au suficiente animale înscrise în RNE ca să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha.
SANCŢIUNI MAI MULTE ŞI MAI MARI!
Noua lege a pajiştilor introduce contravenţii noi şi amenzi mai mari. Astfel, pentru primarii care NU iniţiază procedura de concesionare/închiriere a pajiştilor până la data de 1 martie a fiecărui an şi care NU verifică respectarea încărcăturii optime de animale/ha/an, amenzile sunt între 4.000 lei la 8.000 lei.
Tot atâta costă şi neîndeplinirea atribuţiilor cu privire la elaborarea şi realizarea amenajamentelor pastorale, iar pentru neaplicarea amenajamentului pastoral amenda este de 500-1.000 lei pentru persoana fizică, respectiv 4.000-8.000 lei pentru persoana juridică.
Legea 44/2018 stabileşte condiţii noi şi pentru schimbarea categoriei de folosinţă a pajiştilor şi pentru scoaterea definitivă sau temporară a acestora din circuitul agricol.
Noua lege mai prevede că amenajamentele pastorale vor fi obligatorii pentru a încasa subvenţia APIA pe pajişte abia de anul viitor. Vezi detalii AICI: AMENAJAMENTELE PASTORALE, obligatorii din 2019!