BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pagube şi în apicultură

Publicat: 10 februarie 2020 - 13:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Apicultorii australieni din zonele forestiere mistuite de foc sunt printre cei mai încercaţi fermieri. Ei au fost printre primii locuitori afectaţi de flăcările care au înghiţit pădurile din partea aceea a continentului. Numeroşi apicultori se aflau cu stupii în luminişurile pădurilor sau în zonele cu fâneţe, de asemenea distruse de incendiile apocaliptice.

Înainte să-şi vadă stupinele arzând, apicultorii australieni au auzit animalele sălbatice urlând de durere, cu carnea topită de flăcări, în timp ce coloane uriaşe de flăcări şi de fum se ridicau spre cerul tot mai întunecat. O atmosferă sinistră, care le-a pus moralul la pământ, mai ales apicultorilor tineri aduşi de cei experimentaţi să înveţe munca în stupină.

Foc in Australia_b

Stupari traumatizaţi

Preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din statul New South Wales, Stephen Targett, citat de site-ul beekeepingbasic.com, a descris situaţia ca fiind „cu adevărat devastatoare” şi traumatizantă pentru apicultori. El a adăugat: „Te scoate din minţi să auzi ţipetele de durere ale animalelor cu trupul plin de arsuri, este absolut îngrozitor. Tinerii angajaţi de apicultori sunt cei mai traumatizaţi”. Ca să-i ajute să depăşească starea emoţională negativă, conducerea asociaţiei i-a pus în contact cu consilieri în psihologie şi le-a recomandat să nu se mai întoarcă la prisaca din pădure pentru o perioadă de timp. Unele prisăci, însă, au fost distruse de incendiu, iar flăcările expansive au ars şi baza meliferă, peste un milion de hectare de fâneţe. Apicultorul Peter Matthinson din Elands estimează că a pierdut 70% din stupii săi şi 90% din baza meliferă a albinelor sale. Matthinson a spus: „Sunt un tip destul de rezistent în situaţii nefavorabile, dar, totuşi, am pierdut o mulţime de albine”. El a adăugat: „Albinele sunt pentru mine mai mult decât nişte vietăţi... Mă gândesc la ele ca şi cum sunt tatăl lor, le îngrijesc şi ele au grijă de mine. Dacă ar trebui să mai văd arzând şi stupii care mi-au rămas, după ce am pierdut deja o mulţime, nu ştiu cum aş putea să o iau de la capăt, nu ştiu ce aş putea face mai departe". În plus, Matthinson prevede că ar fi nevoie de cel puţin trei ani pentru ca vegetaţia să se refacă şi să fie din nou folosită ca bază meliferă.

Solidaritate

Conducerea Asociaţiei Apicultorilor din NSW solicită ajutorul proprietarilor de terenuri, pentru a găzdui stupinele relocate din zonele forestiere distruse de incendii. Au fost deja primite câteva apeluri de la proprietari care îşi oferă pământul pentru ca apicultorii să-şi amplaseze stupii acolo. Stephen Targett a spus că apreciază foarte mult fiecare ofertă şi se bucură că oamenilor le pasă şi înţeleg importanţa albinelor. Mai mult, speră să obţină aprobarea guvernului pentru a permite apicultorilor să folosească terenuri publice. Incendiile din Australia au ucis milioane de albine şi au distrus un număr considerabil de stupi, prin urmare, acest lucru va fi de mare ajutor pentru apicultori.


MIEREA DE MANUKA, PRODUCŢIE COMPROMISĂ

Arborii Manuka au fost în număr mare carbonizaţi. Va fi foarte dificil pentru apicultori să obţină miere de Manuka în următorii trei ani. Incendiile au fost foarte intense în locurile unde vegetau aceşti arbori, iar apicultorul australian crede că unii arbori vor avea nevoie de 20 de ani pentru a putea înflori din nou şi să redevină surse de polen şi nectar pentru albine. Alţi arbori au fost atât de afectaţi, încât se vor usca. Compromiterea producţiei de miere de Manuka ar dăuna grav afacerilor apicole, fiindcă acest sortiment de miere le aducea până acum cele mai consistente venituri: „Fără mierea de Manuka în următorii trei ani, nu vom supravieţui. Să producem miere de masă obişnuită nu merită pentru noi”.


Articol publicat în revista Ferma nr. 1/250 (ediţia 1-31 ianuarie 2020)

 

Vizualizat: 1204 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?