Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ovine de elită la Agraria

Publicat: 03 mai 2017 - 14:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Expoziţia Agraria rămâne evenimentul agricol de vârf al Transilvaniei. Ediţia din acest an, desfăşurată la Jucu pe un timp capricios de primăvară, a fost aşteptată cu viu interes de oieri şi admiratori ai ovinelor.

Comuna Jucu, aflată la 15 km de Cluj-Napoca, la interferenţa Câmpiei Transilvaniei cu Podişul Someşan, este cunoscută pentru platformele sale industriale, dar şi pentru Expoziţia Agraria. Localitatea Jucu (Jucu de Jos şi Jucu de Sus) a fost atestată documentar încă din secolul al XIV-lea. Domeniul Jucu a fost proprietatea familiei nobiliare Suki, de origine germană, odinioară una dintre cele mai bogate şi influente familii din Transilvania. Pe acest domeniu a funcţionat încă din anul 1332 o şcoală sătească, apreciată ca fiind cea mai veche din Ardeal.
Un obiectiv principal al expoziţiei a fost consolidarea unor relaţii profesionale între fermieri, specialişti, manageri, autorităţi din domeniul agriculturii sau cercetători. Nu puţine au fost firmele care au prezentat produse pentru protecţia plantelor, medicamente, echipamente şi multe pentru gospodăria ţărănească.

Agraria 2017_b

Rase diverse, exemplare atent alese
În acest an, la sectorul Ovine s-au prezentat mult mai mulţi crescători cu rase diverse şi din zone diferite ale ţării. Dintre rasele de ovine autohtone au ieşit în evidenţă Ţurcanele albe şi breze şi Ţigăile ruginii.
Lucian Mureşan a prezentat berbeci, miori şi tineret de 12-14 luni (noateni) de Ţurcană bălă care s-au remarcat prin dezvoltare corporală, vigoare, armonie corporală şi lână foarte lungă (circa 50 cm) de culoare albă. Oierul din Jucu a prăsit oile de la părintele Cristian Pomohaci, acesta din urmă prezentând şi el la expoziţie miori şi tineret mascul de Ţurcană bălă de elită. Din Maramureş, localitatea Seini, au participat cu Ţurcane albe şi breze fraţii Pop, doi tineri pasionaţi de creşterea ovinelor, care doresc să facă o afacere prosperă din exploatarea oi Ţurcane. Pe acelaşi ton de performanţă s-a prezentat şi crescătorul Nichifor Dan de lângă Cluj (Sărădiş), care a expus tot Ţurcană albă.
Pentru mine, surpriza sectorului de ovine din expoziţie au fost berbecii de Ţigaie, varietatea ruginie, expuşi de Lăscău Nichifor, care au uimit prin conformaţia şi dezvoltarea corporală deosebite, specifice raselor de carne.

Breaza de Haţeg s-a adatptat bine în zona Someşului Mic
Surpriza a fost numărul mare de boxe cu oi Ţurcane breze, specifice zonei Haţegului şi Văii Jiului. Interesul crescut pentru aceste oi în zona Someşului Mic se explică prin preocuparea crescătorilor de aici pentru oi rustice, dar cu producţii mai bune de lapte. Toate Brezele expuse la Jucu aveau o constituţie fină, corpul lung, talie mare, dar cu brezătura de pe faţă variabilă ca formă şi mărime, în unele cazuri, atipică acestor ovine. Laptele de oaie are cea mai favorabilă piaţă externă şi internă spre deosebire de carne şi/sau lână şi orientarea crescătorilor spre oile Ţurcane breze are şanse mari de reuşită, mai cu seamă dacă se aplică mulsul mecanic.
Crescătorii Gheorghe Popa, din Teleorman, şi Cosmin Rădulescu, din Buzău, au bătut drum lung ca să prezinte ardelenilor, şi nu numai lor, oile de rasă Cap Negru de Teleorman, fiind în perioada actuală rasa autohtonă cu cel mai mare potenţial de dezvoltare corporală. Pentru perfecţionarea acestei rase, Asociaţia din Teleorman colaborează eficient cu specialişti de marcă, sub coordonarea inginerului Horia Grosu de la IBNA Baloteşti.
Rasele de ovine specializate pentru producţia de carne au fost bine reprezentate de rasele Suffolk şi Ile de France, expuse de Tibor Barto din Mădăraşi jud. Harghita, un cunoscut crescător al acestor rase.
Consider că exemplarele expuse la Agraria pot reprezenta România cu succes la expoziţiile internaţionale de top. Totuşi, ar fi fost necesar să fie prezentate şi ovine Merinos de Transilvania, rase specializate pentru producţia de lapte (Friză, Lacaune, Assaf etc.) şi ovine autohtone de Ţurcană bucălaie.
Prin exemplarele de ovine expuse pe rase, sex şi categorii, sectorul de ovine la Agraria a avut şi un important rol instructiv şi educativ, fiind totodată o locaţie adecvată pentru discuţii de specialitate între oierii pătimaşi. Per ansamblu, Agraria a promovat cu succes ovine cu performanţe superioare şi a fost, prin excelenţă, un mijloc de cunoaştere, instruire şi socializare pentru oieri, specialişti în domeniu şi publicul larg.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-15 mai 2017

Vizualizat: 514 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?