Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ouăle bio, la mare căutare

Publicat: 13 ianuarie 2020 - 10:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Monitorizarea consumului de produse organice pe piaţa europeană a relevat că ouăle obţinute în ferme certificate ecologic sunt cele mai cumpărate mărfuri de acest tip. În termeni comerciali, ouăle ecologice au cea mai mare cotă de piaţă în sectorul bio, potrivit unui studiu european.

 

Consumul diferă însă de la o ţară la alta. În Danemarca a fost înregistrat cel mai mare procent: 33% din piaţa produselor bio, în timp ce în Franţa, 30% cotă de piaţă, în Austria 22%, iar în Germania 21%. Potrivit cerinţelor europene, ouăle din producţie ecologică sunt marcate cu 0, păsările ouătoare fiind crescute după norme stricte legate de suprafaţă, dar şi de furajele administrate acestora.
Fructele şi legumele proaspete obţinute în sistem ecologic se află pe locul doi în preferinţele consumatorilor europeni, cota de piaţă fiind peste 10% în ţări ca Austria, Danemarca şi Suedia. Laptele ecologic deţine o cotă de piaţă de peste 10% în Austria şi Suedia.

Oua_b

Bio costă!
Cine consumă produse agroalimentare certificate bio în România? Proprietara unui magazin de profil din Cluj-Napoca a afirmat cu ocazia unei întâlniri de lucru la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, pentru realizarea unui Plan Regional de Acţiune pe Agricultură Ecologică (proiect european SME Organics), că ”...peste 99% dintre clienţii magazinului mei sunt oameni bolnavi sau au în familie oameni care suferă de boli precum diabet, cancer, obezitate, sau boli cardiovasculare. Restul de consumatori (circa 1%) sunt mame cu bebeluşi şi doar o fracţiune infimă de consumatori responsabili”. Afirmaţia a fost citată pe pagina sa de facebook de profesorul clujean Avram Fiţiu. Acesta a comentat că ”analiza este extrem de şocantă, datorită faptului că există în rândul populaţiei prejudecata că pentru a consuma produse ecologice trebuie să ai bani. Ei bine, această paradigmă este depăşită în cazul clienţilor Casei Bio şi ridică la fileu oamenilor de ştiinţă o necunoscută extrem de gravă legată de starea de sănătate a populaţiei”.
Numai că preţurile produselor afişate pe site-ul magazinului nu sunt pentru toate buzunarele. Un kilogram de mere costă 26 de lei. Un kilogram de lămâi valorează 42 de lei. Preţul unui kilogram de pere eco este 31 de lei. Pentru un kilogram de cartofi dulci magazinul cere 42 de lei. Usturoiul costă 67 de lei. Un mesaj corect formulat ar suna aşa: 99% dintre clienţii magazinului sunt oameni cu probleme de sănătate, dar cu venituri suficiente pentru a cumpăra 1 kg de ardei cu 60 de lei. Sau unul de roşii cu 26 de lei. Oricum, statusul profesorului clujean este corect pe fond: românii descoperă produsele bio de obicei când se îmbolnăvesc.
Precizăm că în România, numărul operatorilor certificaţi în agricultura eco a crescut în 2018 la 9008, de la 8434 câţi au fost înregistraţi în 2017. Suprafaţa totală în agricultura ecologică a fost de 326.259,55 ha, faţă de 258470,927 ha în 2017.

 Gaini_b

Sursa foto: pexels.com


ECOLOGIC, ÎN SCOP TERAPEUTIC
Mihaela Buligoanea, fermier care produce în Tărtăşeşti, judeţul Dâmboviţa, legume bio sub brandul ”Legume fericite”, spune că 50 la sută dintre clienţii ei sunt oameni cu probleme medicale: ”Producem ecologic, de opt ani de zile, legume şi fructe; vorbesc personal cu mulţi dintre clienţi şi concluzia este aceeaşi: peste 50% dintre ei sunt cei care au probleme de sănătate, restul familii cu bebeluşi şi oameni care conştientizează felul în care sunt obţinute aceste produse (...); mai sunt câţiva clienţi care chiar îşi propun să susţină producătorii adevăraţi”.


Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 926 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?