Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Organizarea montei și prosperitatea fermei (II)

Publicat: 19 august 2016 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Eficiența productivă și economică a unei exploatații de ovine este sever condiționată de performanțele de reproducere ale oilor matcă atât pentru producția de lapte, cât și pentru producția de carne.

Click pe poza pentru galerie!

În numărul trecut al revistei Ferma am tratat activitățile necesare pentru pregătirea berbecilor destinați pentru montă. Performanțele superioare în activitatea de reproducere a oilor se obțin numai dacă atât berbecii, cât și oile sunt pregătite corespunzător pentru campania de montă.

 

Pregătirea oilor pentru montă

Oile din rasele autohtone, Țurcană și Țigaie, mai rustice și care reprezintă 94% din structura de rasă la ovine în țara noastră, se reproduc sezonier, adică manifestă estrus cu frecvență ridicată (peste 90%) numai la sfârșitul verii și toamna, preponderent în luna septembrie când temperaturile se situează între 22 și 27oC și ziua lumină este egală cu noaptea (raport 1:1), cu tendința de scădere treptată a zilei lumină.

Pentru a obține o natalitate (nr. de mieii fătați/100 oi matcă) la limita potențialului biologic, trebuie să maximizăm procentul de oi în călduri, fecunditatea (oi gestante/100 montate) și prolificitatea (mieii obținuți/100 oi fătate) și să minimalizăm procentul de oi sterpe și avorturile.

Indiferent de perioada aleasă pentru a avea în momentul începerii companiei de montă oi apte pentru reproducere, crescătorul trebuie să realizeze următoarele acțiuni: înțărcarea oilor, evaluarea lor sanitar-veterinară și zootehnică, reforma, furajarea stimulativă și introducerea berbecilor încercători între oi în perioada de pregătire a oilor pentru montă.

• Înțărcarea oilor este obligatorie, deoarece oile rustice, în comparație cu vacile, manifestă călduri cu frecvență mai scăzută (30-40%) în perioada de lactație și cele care se montează se întorc frecvent în călduri (fecunditatea sub 50%) iar campania de montă se prelungește exagerat la 2-2,5 luni.

Crescătorii care exploatează oile pentru carne și practică autoînțărcarea mieilor la 5-6 luni controlează oile iar pe cele care mai au lapte le separă într-un grup (turmă) și le înțarcă treptat, practicând un muls/zi pe o perioadă de o săptămână și apoi un muls la 2 - 3 zile într-o perioadă de 7-10 zile. La oile pentru lapte înțărcarea se realizează pe parcursul a 2-3 săptămâni, după același procedeu. Oile se înțarcă mai repede și mai ușor dacă pășunează pe o pășune cu vegetație mai uscată.

• Evaluarea sanitar-veterinară, în perioada actuală, se recomandă să fie făcută de medicul veterinar concesionar, care supraveghează, pe bază de contract, starea sanitar-veterinară a efectivelor, și de crescătorul de oi. Pentru efectivul matcă destinat pentru montă se vor reține doar animalele sănătoase și corespunzătoare standardului de rasă. Dacă este cazul, se vor face tratamente pentru combaterea paraziților și tratamente sau vaccinuri pentru prevenirea /combaterea bolilor infecțioase.

La evaluarea zootehnică se iau în considerare caracterele tipice de rasă, dezvoltarea corporală, armonia de ansamblu și, dacă sunt date, numărul de descendenți din anul/anii anteriori.

• Reformarea oilor se face la sfârșitul perioadei de lactație și corespunde, la oile de rasă Merinos, cu lunile iunie - iulie, iar pentru oile Țigaie și Țurcană, cu lunile august - septembrie. În prima etapă se reformează oile foarte slabe, cu afecțiuni pulmonare, cu afecțiuni grave ale ugerului (mamita gangrenoasă etc.), ale copitei. În a doua etapă se reformează oile cu valoare zootehnică mai scăzută: oile sterpe care nu au fătat doi ani consecutiv, oile cu dezvoltare corporală redusă sau cu defecte grave de conformație (șira spinării înșeuată, crupa puternic teșită etc.), uger asimetric, sfârcuri prea mari sau prea mici etc.

Reforma de vârstă deține, cel mai adesea, ponderea, fiind de 15-20% din efectivul de oi. În sistemul tradițional de creștere a oilor, tineretul femel de înlocuire se introduce în efectivul matcă în luna august-septembrie, la vârsta de 1,5 ani. Astfel, la începutul perioadei de reformare, în efectiv avem ovine în vârstă de 1,5 ani (mioare); 2,5; 3,5; 4,5; 5,5; 6,5 și chiar 7,5 ani, din care se vor reforma majoritatea celor de 6,5 ani și cele de 7,5 ani, ce reprezintă 15-17 % din efectiv.

În realitate, unii crescători, care au și condiții mai bune de creștere, nu reformează toate oile care au ajuns la vârsta medie de reformare și mai mențin până la 8,5 - 9 ani oile cu constituție robustă și productive. Reținerea oilor reformă, cu dinții puternic nivelați și o parte căzuți, este riscantă, întrucât aceste oi nu supraviețuiesc peste iarnă sau fată și au lapte foarte puțin sau deloc.

 

Furajarea stimulativă

De regulă, după perioada de lactație, oile au o stare de întreținere medie sau slabă. Rezultate bune privind procentul de oi în călduri și fecunditatea se obține la oile recondiționate, care au o stare bună de întreținere.

În acest sens se aplică un sistem de furajare stimulativă (flushingul nutrițional) prin pășunatul oilor 4-5 ore pe zi pe pajiști otăvite, miriști înverzite de grâu, orz, ovăz, mazăre și apoi 4-5 ore/zi pe miriști de porumb, pentru o satisface și aportul de energie. Cel mai adesea se practică pășunatul de o zi pe pășuni cu masă verde de calitate și o zi pe miriști de porumb, floarea-soarelui, soia etc. Mai cu seamă, în această perioadă oile trebuie să aibă la dispoziție tot timpul sare bulgări sau găleți cu sare și microelemente din care consumă 10-10 g/zi.

Perioada de recondiționare a oilor pentru montă va începe, în funcție de condiția corporală a oilor, cu cel puțin 2-3 săptămâni înainte și continuă încă 3-4 săptămâni după montă, pentru a reduce la minim pierderile embrionare. Recondiționarea oilor apte pentru montă are efecte majore pentru oile cu stare medie de întreținere și mult mai reduse pentru oile foarte slabe sau grase.

 

Prezența berbecilor încercători

În perioada de pregătire pentru montă, prezența acestor berbeci (cu penis deviat, canalele deferente blocate) în turmele de oi mărește, în perioada de montă, frecvența zilnică a oilor care manifestă călduri și scurtează perioada de montă. Raportul de utilizare a berbecilor încercători este de 1/100 oi-matcă toamna și 1/75 primăvara. Efectul stimulativ asupra oilor se explică prin acțiunea feromonilor secretați de berbeci, în principal prin intermediul glandelor suborbitale. Berbecii încercători se scot din turma de oi matcă în momentul începerii campaniei de montă.

Oieri, nu uitați că de buna pregătire a berbecilor și a oilor pentru montă depind rezultatele productive și economice ale exploatației dumneavoastră din anul care vine.

 

 


ÎNCEPUTUL CAMPANIEI DE MONTĂ

Crescătorii de ovine români își programează perioada de montă din toamnă în funcție de Sărbătoarea de Paști din anul viitor și în funcție de posibilitățile de cazare și de furajare a oilor în perioada sezonului rece.

Acei crescători care nu au furaje suficiente pentru iarnă și nici condiții normale de adăpostire, de regulă, organizează montele după 15 octombrie, pentru a avea fătările în perioada 15 martie - 15 aprilie, când temperaturile sunt peste 0oC și oile în zona de șes și depresionară pot beneficia, cel puțin parțial, de iarbă de pe pășune.

Reamintesc crescătorilor de oi că în anul 2017 Sărbătoarea de Paști la confesiunea ortodoxă și catolică este în data de 16 aprilie, deci pentru a avea miei de lapte de vânzare, în greutate de 18-20 kg în perioada 20 martie - 8 aprilie, campania de montă la oi trebuie să înceapă în jurul datei de 1 septembrie 2016.


 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 - 31 august 2016

Vizualizat: 693 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!