Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ordinul 119/2014 creează “disconfort” legislativ

Publicat: 29 aprilie 2015 - 16:00
35 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Reglementarea strictă a distanței minime de amplasare a unui obiectiv zootehnic față de zonele locuite, fără a avea un fundament științific și legal, contravine normelor de protecție a mediului și de sănătate publică aplicate în Comunitatea Europeană. Continuăm să evidențiem neconformitățile legislative între reglementările europene și cele care se aplică în prezent în România.

Click pe poza pentru galerie!

Analizând textul Ordinului 119/2014 al Ministrului Sănătății, pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, și comparându-l cu legislația națională și europeană, dar și cu literatura de specialitate din domeniu, observăm și alte neconcordanțe între acest ordin și prevederile legale naționale și europene. Dincolo de aceste inconveniente de ordin legislativ, cel mai dureros aspect este dezavantajarea crescătorilor români de animale în raport cu cei europeni. Legislația națională trebuie armonizată cu cea europeană și să protejeze cetățeanul, indiferent că este producător sau consumator. Dintre cele două categorii, prevederile legislative nu trebuie să dezavantajeze sau să avantajeze nici o parte. Însă Ordinul 119/2014 cuprinde prevederi restrictive atât pentru fermele mari, cât și pentru micile gospodării care își încep o mică afacere în zootehnie, încălcându-le acestora drepturile fundamentale cu privire la crearea unui climat propice pentru dezvoltarea unor activități prospere și pentru bunăstarea lor. 

 

Cine reglementează, cine controlează?

În toată Comunitatea Europeană, autoritatea cu rol de reglementare și de control în domeniu este Ministerul Mediului, cum e și firesc, având în vedere impactul activității fermelor asupra mediului înconjurător, aspect analizat și controlat de către cei de la mediu. În România, în afară de autoritatea de mediu, mai există și alte instituții care își arogă dreptul de control pe acest domeniu, organisme de stat al căror personal este specializat pe cu totul alte probleme decât cele care privesc poluarea. 

Conform definiției, “Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieții sau cu funcția naturală a ecosistemelor (organismele vii și mediul în care trăiesc)”, se face referire și la contaminarea mediului înconjurător cu germeni patogeni. Menționez că termenul corect este “contaminare”, nu infestare, cum greșit se exprimă unii dintre cei care formulează comentarii la articolele pe acest subiect publicate pe siteul revistei Ferma.

 

Norme stricte în Marea Britanie, dar nu restrictive!

Pentru a susține și a argumenta punctul de vedere prezentat anterior, exemplificăm cu câteva reguli din Marea Britanie, cu atât mai mult cu cât în această țară există politici deosebit de dure pentru promovarea sistemului free-range în sectorul de creștere a păsărilor, în timp ce alte măsuri stimulează renunțarea sau diminuarea importanței produselor de origine animală din sistemul intensiv.

Așadar, în Marea Britanie, instituția cu rol de control în domeniu (creșterea păsărilor) este Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra), atenție, susținută de către industria avicolă! Așadar, orice deținător de păsări cu peste 50 de capete în exploatație trebuie să se înregistreze, telefonic sau online, în acest organism de inspecție și control. Avantajul înregistrării este faptul că membrii sunt avertizați permanent, în funcție de alerte, cu privire la unele boli care pot apărea. Din punct de vedere al protecției mediului, atenție!, pentru efective mai mari de 40.000 capete de păsări - cităm din legislația englezească - fermierul “trebuie să aplice la Agenția de Mediu pentru un permis de mediu personalizat, pentru a opera în cazul în care deține o capacitate mai mare de 40.000 de păsări de curte”. 

Cu privire la comercializarea ouălor (standarde de comercializare), regulamentele europene nu se aplică ouălor:

- provenite de la păsări de curte, altele decât găinile ouătoare din rase specializate;

- vândute direct consumatorului pentru uz propriu;

- vândute de producător pe cont propriu direct din fermă;

- vândute de către producător într-o piață publică locală (cu excepția vânzărilor la poarta fermei, în piețe publice sau prin licitații locale).

Reguli cu privire la comercializarea cărnii:

Reglementările europene nu se aplică pentru:

- preparate (sau produse conservate) din carne de pasăre de curte (fiartă, prelucrată, tratată termic);

- carnea de pasăre destinată exportului din Comunitatea Europeană (CE);

- vânzările de carne din ferme cu o producție anuală de sub 10.000 de păsări;

- fermele care furnizează carne proaspătă de pasăre în aceeași localitate unde își desfășoară activitatea sau în localitățile învecinate;

- păsările crescute în sistem tradițional, cu creștere lentă (ferma tradițională).

 

Intrăm și noi în linie dreaptă cu legislația națională?

În timp ce britanicii au găsit formule legislative prin care fermele mici să fie exceptate de la unele condiții și norme specifice exploatațiilor industriale, în micile ferme românești medicii noștri ar fi în stare să solicite amplasarea fermelor de păsări în sistem tradițional, dacă se poate, în afara țării, să nu cumva să ne contaminăm! Opinia generală a specialiștilor cu expertiză în domeniul protecției mediului este că Ordinul 119/2014 sabotează activitatea zootehnică în acest sector - avicultură.

Având în vedere cele prezentate anterior, este absolut necesară abrogarea Art. 11 - cu privire la distanțele minime de protecție sanitară între teritoriile protejate și o serie de unități care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației - și Art. 15 din Normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, aprobate prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 119 din 4 februarie 2014, deoarece reglementarea strictă a unor distanțe minime între unitățile care produc disconfort, în speță exploatațiile zootehnice/gospodăriile populației și locuințe, precum și numărul maxim de animale per exploatația zootehnică/gospodărie contravin drepturilor cetățenești stabilite printr-o serie de legi fundamentale. 

Să le analizăm pe rând. Conform Constituției României, în urma aderării la UE, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate față de dispozițiile contrare existente în legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare. 

În privința normelor de poluare se aplică Directiva (UE) nr. 75 din 24 noiembrie 2010, care prevede că dispozițiile pentru sectorul zootehnic se aplică numai pentru exploatațiile mai mari de 40.000 de păsări, fermelor de porci la îngrășat cu o capacitate mai mare de 2.000 capete și pentru fermele de reproducție suină, în speță scrofițe, cu o capacitate mai mare de 750 de capete. 

Un lucru foarte important: în cazul fermelor zootehnice care depășesc capacitățile precizate anterior, în legislația comunitară nu este precizată nici o distanță între zonele de locuit și untitățile care produc disconfort. Acest tip de exploatații trebuie să aplice doar “Cele mai bune tehnologii disponibile (Best Available Technics - BAT)". Această Directivă europeană este transpusă în legislația românească prin Legea 278/2013 și prin O.U.G. 195/2005. 

Cu privire la depozitarea dejecțiilor, reglementarea legală este prevăzută în Ordinul Ministerului Mediului nr. 1182 din 22.11.2005 și în Ordinul Ministerul Agriculturii nr. 1270 din 30.11.2005, care stipulează că distanța dintre platforma de dejecții și ultima casă este de minim 50 m. 

Comparând reglementările menționate anterior cu prevederile art. 11 și art. 15 din Normele de aplicare a Ordinului Ministrului Sănătății 119/2014, concluzionăm fără tăgadă că ultimele prevederi legale sunt nule de drept și vin în contradicție totală cu legislația europeană și chiar cu cea națională.

În urma celor expuse, insistăm pe necesitatea modificării urgente a situației existente în fapt, deoarece consecințele socio-economice care decurg din aceste inadvertențe legislative sunt deosebit de grave. 

La închiderea ediției, solicitarea noastră referitor la acest subiect adresată Ministerului Sănătății a primit un răspuns, pe care-l vom reda într-un număr viitor al revistei. 

Vizualizat: 3606 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [35]  
Pagini: [1]  1   
35.
catre anonim, 14-Aug-2016 22:17:16
|
08. 17, 2016. Wednesday 12:17
si care este problema,daca ai germeni patogeni in hala ai si puii morti si atunci s-a dus dracu afacerea. si sa nu imi spui ca la spitale se intra ca la NASA si nu iese nimic, stau aia cu gemurile si usile inchise si nu intra nimeni si nu iese nimeni.
34.
Catre "anonim, 13-Aug-2016 10:00:00"
|
08. 14, 2016. Sunday 22:17
Buey! Tu chiar nu ai habar! Una este sa exhausteze aer incarcat cu praf prin ventilatoare si alta este sa nu exhausteze!! Chiar esti plan PARALEL...
33.
demonstratie
|
08. 13, 2016. Saturday 10:00
Puteti demonstra ca spitalele si dispensarele medicale nu sunt bombe biologice? ce faceti cu bacteriile rezistente din spitale????
32.
Dr. STAFIE
|
06. 16, 2016. Thursday 17:55
Ati demonstrat ca oamenii/locuitorii vecini fermelor nu imbolnavesc animalele! Puteti si invers???
31.
http://www.ziaruldesanatate.ro/
|
05. 31, 2016. Tuesday 15:11
un ziar scris de "specialisti" nici nu gasesti ce pregatire profesionala au ziaristii. Nu tot ce zboara se mananca
30.
http://www.ziaruldesanatate.ro/
|
05. 31, 2016. Tuesday 15:11
un ziar scris de "specialisti" nici nu gasesti ce pregatire profesionala au ziaristii. Nu tot ce zboara se mananca
29.
http://www.ziaruldesanatate.ro/
|
05. 31, 2016. Tuesday 15:11
un ziar scris de "specialisti" nici nu gasesti ce pregatire profesionala au ziaristii. Nu tot ce zboara se mananca
28.
http://www.ziaruldesanatate.ro/
|
05. 31, 2016. Tuesday 15:11
un ziar scris de "specialisti" nici nu gasesti ce pregatire profesionala au ziaristii. Nu tot ce zboara se mananca
27.
Pune mâna pe carte dr. Stafie !!!...
|
05. 31, 2016. Tuesday 14:41
daca apucai sa citesti articolul nu mai comentai. Conform drepturilor de autor și politicii ziarului, textul copiat poate fi utilizat dacă este specificată în mod corect sursa, după cum urmează: Informații preluate de pe http://www.ziaruldesanatate.ro/articole/medicina-functionala/era-microbiomului-noua-frontiera-a-medicinei/ Copyright © Ziarul de Sanatate Asistăm în zilele noastre la o adevărată isterie microbiană, iar copiii nu mai sunt lăsați nici ei să se joace murdari de pământ sau noroi, omul modern a devenit obsedat de super-igienă. Şi totuşi, cu cât am devenit mai sterili şi mai „curați“, cu cât într-o țară este alimentată şi mai mult fobia microbiană, cu atât oamenii au început să sufere de boli noi, aproape necunoscute în trecut
26.
Pune mâna pe carte dr. Stafie !!!
|
05. 21, 2016. Saturday 16:48
http://www.ziaruldesanatate.ro/articole/medicina-functionala/era-microbiomului-noua-frontiera-a-medicinei/
25.
Nu e nicio rastalmacire ...
|
05. 21, 2016. Saturday 12:24
Ati intrebat ASOCIATIA FERMIERILOR si ati primit raspuns de la ASOCIATIA FERMIERILORn cum ca OAMENII NU IMBOLNAVESC ANIMALELE. Intrebati AUTORITATILE DE SANATATE PUBLICA (ECDC de exemplu) daca ANIMALELE imbolnavesc OAMENII din vecinatati si veti afla REALITATEA!
24.
Corect
|
05. 20, 2016. Friday 09:01
cine are de inteles intelege, daca o sa stati sa rastalmaciti fiecare cuvant o sa fim tot in aceasta situatie
23.
Corect raspuns din partea UE
|
05. 17, 2016. Tuesday 19:54
Nici chiar eu nu cred ca oamenii din localitatile alaturate fermelor pot imbolnavi animalele din ferme!! Asta spune si UE...DAR INVERS??? NU TREBUIE CA FERMELE SA FIE MAI DEPARTATE DE LOCALITATI???
22.
Leonard Constantin STAFIE
|
12. 17, 2015. Thursday 08:50
Dear Sir,In the EU legislation on animal health minimum distances between holdings and urban residential areas are not laid down for any livestock species. Stimate domn, În legislația UE privind sănătatea animalelor nu există prevederi care să reglementeze distanțe minime între exploatațiile agricole și zonele rezidențiale urbane pentru nicio specie de animale. Cu stimă, AGRI-ANIMAL-PRODUCTS-INT European Commission DG Agriculture and Rural Development Unit C3 - Animal products
21.
Abrogarea Ordinului de urgenta
|
09. 09, 2015. Wednesday 09:19
pai normal ca nu doriti remediaerea acestui ordin ca dupa aia nu aveti motive sa intrati in ferme si sa luati spaga trantorilor de la DSP ca de fapt asta este motivul pentru care tineti cu dintii de acest Ordin. spagari nenorociti! ar trebui sa mutati si spitalele in afara oraselor deoarece sunt pline cu bacterii rezistente la antibiotice. Spagarilor, in loc sa va vedeti de treaba voastra va bagati in ferme ca sa aveti de mancare la degeaba.
20.
dreptul la munca...
|
09. 09, 2015. Wednesday 09:08
Este stipulat in Constitutia României.pe timpul lui tovarasilor satele românești erau pline de animale si nu mai plângea nimeni. Acum suntem saraci si fudui vorbim de un mediu curat dar mu aruncam deseurile menajere la tomberon si nici selectiv. Avem wc-ul in fundul curtii nu folosim pasta de dinti si săpun dar vrem un mediu curat.
19.
Leonard Constantin STAFIE
|
09. 09, 2015. Wednesday 09:01
dar dumneata ai vazut ce pierderi sunt? au fost sacrificate de necesitatepasarile si nu am auzit nici un caz in SUA de imbolnavire la populatiei. Va rog sa mai cititi si daca nu intelegeti apelati la un prieten sa va traduca si sa va explice pe intelesul dumneavoastra iar dupa aia sa va apucati de scris comentarii.
18.
48 MILOANE de pasari afectate de GRIPA AVIARA / 2015 in SUA
|
09. 05, 2015. Saturday 19:00
https://www.aphis.usda.gov/wps/portal/aphis/ourfocus/animalhealth/sa_animal_disease_information/sa_avian_health/sa_detections_by_states/ct_ai_pacific_flyway/!ut/p/a1/lVLLcoIwFP2WLrpkEnm7FF-gUq22VdhkLgEkU14D0Q5_34Bd2I6vZpGZ3HvOfZwT5KMd8nM4sj1wVuSQtm9fJ7OlLfcsLDvTTX-MnZePiWsuDGVpqwLgCQC-cgb4N385d_SWv8aWPerhjYK2yEc-zXnJE-RBmbCa0CLnUc5JyoIKquYZ10CKQ0Xigh7q7gU5yyAlSQQpT84jIasjqCPC8riosm6JU_rIID_HhxGPaJuuSdCQmgOPRGnKCTBSAmUxoyROmy9o2vlKykLkxbJOAeRYUnQtkNQQy1IQm1hcGGuqCXqPxj963Fj4IT2H04GtGguhoGrK2BkJstF3MXb0e_xOzzsVOsAty_40mY4t0WSyWBnzmYznGvLEkMbVKfoq2vxTtdkDssiVO3T3oizwRGoNRrubxp_SZ8Z3gUvGo91F47eW-JlZ9Ba8ojJ7z0ylYdLn2sSKlu5XztM3-rrJlg!!/?1dmy&urile=wcm%3apath%3a%2Faphis_content_library%2Fsa_our_focus%2Fsa_animal_health%2Fsa_animal_disease_information%2Fsa_avian_health%2Fsa_detections_by_states%2Fct_ai_full_list
17.
Mey... ala cu ,,, Moromete
|
09. 05, 2015. Saturday 18:51
Tu pricepi ca nu mai sunt bacteriile cum le mancai tu cu lingura cand mergeai descultz? Ai avut tu de-a face cu gripa aviara capcaune? Ai vazut ce a facut GRIPA AVIARA in Statele Unite in primavara anului 2015 - ce pierderi au fost capcaune?
16.
Moromete
|
07. 07, 2015. Tuesday 09:53
Ba astia care ati venit la tara , faceti pe mirinositii , tot de aici ati plecat, ati uitat mirosul de balega, ati uitat ca umblati desculti de primavara pana dedea inghetul , s-a boierit taranu la oras !
15.
Domnu anonim
|
07. 04, 2015. Saturday 20:57
Se pare ca dumneata ai vazut europa de vest pe Animal Planet Eu unul personal nu am vazut microferme in curtea omului in Marea Britanie si nici in alta parte in europa si mai ales cu o capacitate de 40000 de pasari atentie "de curte" Se pare ca nu esti in toate mintile...
14.
MRSA - habar nu aveti
|
06. 17, 2015. Wednesday 13:04
ar trebui sa mutati spitalele la mai mult de 2 km de ultima casa conform articolului la care ai trimis link-ul asa se traduce.http://www.bfr.bund.de/en/questions_and_answers_about_methicillin_resistant_staphylococcus_aureus__mrsa_-11201.html Meticilino-rezistent la meticilina (MRSA), sunt bacterii care sunt rezistente la anumite antimicrobiene care pot provoca, printre alte boli, plăgi infectate și inflamație a sistemului respirator la om. În trecut, aceste bacterii au fost găsite, în principal în spitale în care au fost transmise prin contact de la persoană la persoană. În ultimii ani, au existat un număr crescut de cazuri de infectii care oamenii au contractat in afara spitalului.
13.
MRSA....
|
06. 17, 2015. Wednesday 13:02
Sunteti retarzi cu totul daca pui o ferma la 10 km nu se mai rapsndeste MRSA? ganditi cu partea dorsala daca o sa considerati ca fermele trebuie sa fie la mama dracului si de abia atunci nu va inbolnaviti in cazul unor pandemii
12.
MRSA
|
06. 16, 2015. Tuesday 16:37
Sa-mi spui daca mai vrei, mai rau ca MRSA nu exista... http://www.bfr.bund.de/en/questions_and_answers_about_methicillin_resistant_staphylococcus_aureus__mrsa_-11201.html
11.
cuiu'
|
06. 16, 2015. Tuesday 16:22
TOVARASHI ... ati rupt cuiul! Onoare Muncii!!
10.
CONTAMINAREA CU BACTERII IN ZONA FERMELOR...
|
06. 13, 2015. Saturday 14:56
tovarasu mai invata si limba engleza pentru ca studiul Risks caused by bio-aerosols in poultry houses de la http://www.fao.org/ag/againfo/home/events/bangkok2007/docs/part2/2_10.pdf se refera la riscul imbolnavirii personalului care lucreaza in aceste ferme si daca ai sa deschizi ochii este scris de un medic veterinari si nu de medici ginecologi de la Ministerul sanatatii ca in Romania
9.
Bravo
|
06. 09, 2015. Tuesday 12:11
Foarte bine ați pus problema, sper ca Min Mediului sa reanalizeze legislatia pt ca intradevar franeaza initiativele fermierilor mici si culmea a sistemelor de crestere prietenoase cu mediul. Sustin initiativa!
8.
Adresa Ministerului Sănătății
|
05. 31, 2015. Sunday 18:18
Pune ADRESA Ministerului Sănătății sa radem si noi!
7.
infecta versus molipsi
|
05. 23, 2015. Saturday 07:16
Ptr cel care a comentat infecta. Colegu chiar nu stii limba romana. Nici nu iti dai seama cat de penibil esti.citez (dex : a (se) infecta, a (se) molipsi.) ADICA CE SA INTELEG CA MEDIUL SE MOLIPSESTE? MAI BAIATULE DEX-UL NU ESTE PENTRU A COPIA MOTAMO.Mai TREBUIE SA TRECI SI PRIN FILTRU MINTII. ASTA ESTE TARE MEDIUL SE MOLIPSESTE CU BACTERII. AI FACUT NUMAI LIMBA RUSA DUPA CUM SE VEDE.
6.
sunteti sariti de pe fix
|
05. 23, 2015. Saturday 06:53
Unde scrie in reportaj despre gropile de gunoi a oraselor? Voi ori nu stiti sa cititi ori sunteti sariti de pe fix. Comentati de dragul comentariilor dar gara sa cititi
5.
Vedeti ce se intampla?
|
05. 18, 2015. Monday 21:51
http://www.gandul.info/reportaj/curajul-apicultorului-amator-aristide-maxim-stopa-construirea-unei-gropi-gunoi-varful-muntelui-1000-sateni-afectati-cateva-zeci-indraznesc-protesteze-vorbim-avem-probleme-14265626
4.
CONTAMINAREA CU BACTERII IN ZONA FERMELOR
|
05. 18, 2015. Monday 21:31
http://www.fao.org/ag/againfo/home/events/bangkok2007/docs/part2/2_10.pdf
3.
Documentul BREF - corect pag. 71-71 (luati aminte!!!!)
|
05. 18, 2015. Monday 21:28
Stii ce scrie in documentul Comisiei Europene BAT/BREF la pagina 71-72 si altele privind CONTAMINAREA (dex : a (se) infecta, a (se) molipsi.) CU BACTERII REZISTENTE LA ANTIBIOTICE????????????????????????????????????
2.
magheru
|
05. 13, 2015. Wednesday 13:57
Decat calici si cu ajutoare sociale mai degrabă cu animalele in centru pe Magheru
1.
Opinia generală a specialiștilor cu expertiză în domeniul protecției mediului este că Ordinul 119/2014 ...
|
05. 10, 2015. Sunday 21:37
iresponsabilitate si inconstienta! S-a transformat Romania intr-un grajd prin "grija" autoritatilor si voua nu va ajunge mey>? Unde vreti sa bagati animalele - in centru pe Magheru ca asa va doua voua in calcule?
Rezultate: [35]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?