Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ongloanele produc... lapte!

Publicat: 23 noiembrie 2017 - 00:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În Germania, mai mult de 15% din efectivul de vaci de lapte este reformat din cauza afecţiunilor podale, principalul factor incriminat fiind pardoselile din grajduri. Pe lângă sănătatea animalului, costurile şi managementul joacă un rol hotărâtor în economia fermei. 

Sănătatea onglonului, mai ales în fermele mari, este un factor de primă importanţă. Nu avem în vedere doar drumurile mai lungi care trebuie parcurse în grajd, ci şi creşterea automatizării aduce cu sine necesitatea existenţei unei cirezi omogene, cu vaci a căror stare de sănătate să fie stabilă. Atunci când cazurile izolate de îmbolnăvire a animalelor se extind asupra întregului grup, apar pierderi economice mari. Depistarea precoce şi o evaluare cât mai exactă a gravităţii situaţiei existente joacă un rol important.

Soluţia KRAIBURG este covorul profiKURA_b
Pierderile economice se văd direct, în cheltuielile cu tratarea pododermatitelor mecano-infecţioase, şi indirect, în producţia mică de lapte, în scurtarea perioadei de exploatare a animalului, creşterea intervalului dintre fătări, moartea violentă a animalului ş.a.m.d. De pildă, la producţia de lapte se observă scăderi de până la 17% în cazul vacilor care prezintă şchiopături de gravitate medie şi de până la 36% la animalele cu şchiopături mai severe!
CALITATEA SUPRAFEŢELOR DE MIŞCARE trebuie să influenţeze pozitiv starea onglonului şi să facă posibilă o polizare suficientă, dar nu exagerată, a stratului de corn. Suprafeţele trebuie să asigure deplasarea animalelor în siguranţă, fără a exista pericolul alunecării şi rănirii, şi să poată fi păstrate curate şi uscate. Nu în ultimul rând, ar trebui ca suprafeţele din grajd să poată fi curăţate cu uşurinţă şi să permită utilizarea tehnicilor mecanizate.

Soluţia KRAIBURG este covorul profiKURA_b
ATENŢIE! În ultimul timp s-a constatat apariţia pe piaţă a unor covoare pentru mişcarea vacilor, pardoseli a căror suprafaţă seamănă cu benzile de rulare ale anvelopelor. Profilarea accentuată a suprafeţei covorului ar trebui să fie responsabilă de siguranţa la deplasare a vacilor. S-a pierdut însă din vedere un aspect important: în adânciturile covorului staţionează permanent dejecţiile, onglonul vacii vine astfel în contact cu un mediu umed şi cu o încărcătură bacteriană din ce în ce mai mare. Ce folos că suprafeţele moi reduc afecţiunile mecano-traumatice ale onglonului, dacă aceste covoare sporesc incidenţa afecţiunilor podale infecţioase?!
Soluţia KRAIBURG este covorul profiKURA. ProfiKURA, covorul din familia KURA, poate fi utilizat în tot grajdul sau cu precădere în zonelele unde există o pantă mai mare de 4% sau pur şi simplu acolo unde pericolul de alunecare este maxim (zona adăpătorilor, pasaje). Astfel, animalele vor înainta cu încredere şi în siguranţă pentru a se hrăni şi adăpa, îşi vor manifesta natural căldurile sau îşi vor linge ugerul stând stabil pe trei membre, contribuind astfel la scăderea incidenţei afecţiunilor mamare şi la creşterea productivităţii fermei.
Moliciunea covorului protejează onglonul şi creşte aderenţa acestuia, deoarece onglonul se afundă în covor la mişcarea vacilor. Corindonul - al doilea material ca duritate după diamant - introdus în mod controlat în suprafaţa covorului, asigură suplimentar creşterea aderenţei onglonului, fără a fi necesară profilarea adâncă a covorului şi fără a reduce posibilităţile de curăţare şi de igienizare.
În concluzie, profiKURA înseamnă moliciune şi siguranţă la deplasare plus igienizare şi curăţare fără probleme.

Simona EHMANN/Kraiburg

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (203) (15-30 noiembrie 2017)

Vizualizat: 337 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?