Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ongloanele poartă laptele!

Publicat: 12 februarie 2019 - 01:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru a îmbunătăţi sănătatea ongloanelor vacilor dumneavoastră, trebuie să aplicaţi următoarele măsuri:

• Curăţaţi cât mai des suprafeţele de mişcare. Pardoseala umedă din grajd este critică pentru calitatea cornului onglonului, rezistenţa acestuia la rupere depinzând de conţinutul de apă. În plus, dejecţiile din grajd au un potenţial ridicat de distrugere a celulelor cornului. Apar crăpături microscopice - o poartă de intrare a bacteriilor care vor ataca mai departe cornul, iar solicitarea mecanică exercitată asupra acestuia va continua procesul de distrugere.

sănătatea ongloanelor vacilor_b
De aceea, la suprafeţele de mişcare fără grătare de beton (plane), plugul raclor trebuie să funcţioneze de cel puţin 6-8 ori pe zi. Curăţenia aleilor cu grătare de beton depinde de activitatea de mişcare a vacilor, dar şi aici se poate mări gradul de curăţenie prin folosirea roboţilor. Onloanele trebuie să rămână curate şi uscate!
• Poziţionaţi corect limitatorul de greabăn! Vacile trebuie să rămână în decubit confortabil şi timp îndelungat! Cu cât odihna animalelor este mai lungă (minim 12 ore pe zi), cu atât ongloanele vor fi mai mult timp uscate, iar staţionarea în mediul umed va fi redusă. De aceea, cuşeta trebuie să fie uscată, moale şi curată. Dacă vacile nu se aşază şi staţionează cu trenul inferior pe aleea de mişcare udă şi murdară, de vină este de multe ori poziţionarea incorectă a limitatorului de greabăn. De aceea, montaţi limitatorul astfel încât vaca să stea cu toate cele 4 membre în cuşetă. Pentru o potrivire perfectă (dacă există animale cu talie diferită), limitatorul de greabăn dur, sub formă de bară din metal, se înlocuieşte cu un material flexibil (lanţ îmbrăcat într-un tub de cauciuc, bandă cauciucată etc.)
• Întreţineţi corect ongloanele! Efectuaţi trimajul regulat, de cel puţin 2 ori pe an! Obţineţi astfel o solicitatare egală asupra unghiei interne şi externe şi pentru diminuarea solicitărilor punctuale! Din cauza greutăţii ugerului, unghiile exterioare de la membrele posterioare suportă cea mai mare solicitare. Corectaţi prin tăiere lungimea unghiei exterioare astfel încât să se potrivească cu lungimea unghiei interne. Îndepărtaţi cât mai puţin corn posibil de la unghia internă!

sănătatea ongloanelor vacilor_b
Tăiaţi cornul din talpă cât mai puţin posibil! Dacă ongloanele sunt prea coborâte (unghiul prea ascuţit), rezultă solicitări defavorabile şi ulcerul tălpii.
• Efectuaţi furajarea corect. Depozitele de grăsime din copită amortizează, precum un pantof modern de sport, solicitările care apar la contactul cu suprafeţele de mişcare. Calculaţi corect raţiile de furaje şi aveţi grijă ca animalul să se hrănească efectiv! La asimilarea necorespunzătoare a hranei va rezulta un deficit de energie care va diminua „amortizoarele” naturale ale vacii.
• Oferiţi vacilor posibilitatea de a se mişca. Suprafeţele de mişcare moi stimulează activitatea animalului. Prin natura sa, vaca este un animal care se deplasează mult (pe pajişte parcurge 4-6 km/zi), pentru ca vascularizarea ongloanelor să fie optimă şi să poată fi furnizate vitaminele şi mineralele necesare cornului.
Dacă aveţi posibilitatea, lăsaţi vacile să se plimbe pe pajişte! Onglonul este, din punct de vedere anatomic, perfect constituit pentru deplasarea pe pajişti.
• Utilizaţi în tot grajdul covorul KRAIBURG profiKURA, considerat un “multitalent” printre suprafeţele de mişcare. Are un profil cu crampoane dedesubt, o grosime de 24 mm şi este prevăzut pe suprafaţă cu un material special abraziv. ProfiKURA oferă vacilor zone de mişcare moi, sigure la alunecare şi contribuie la păstrarea optimă a formei ongloanelor.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/229 (ediţia 1-14 februarie 2019)

Vizualizat: 771 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?