Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Omul după grai, ca şi clopotul după sunet, îndată se cunoaşte”

Publicat: 27 noiembrie 2017 - 22:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dumitru Bebeşelea-Sterp, din localitatea Călacea, com. Orţişoara, judeţul Timiş, este originar din comuna sibiană Jina. A copilărit la stână, în munte, pe crestele Cindrelului.

Anii tinereţii l-au adus însă în Banat şi-aici a rămas! “N-am venit la furat în Banat, ci pentru că o fost traiul mai bun aicea. Iarna-i mai blândă. Nu se compară ce cheltui cu o oaie în Banat şi ce cheltui cu ea la Jina, unde ninge de la 1 octombrie. De la 12 ani am crescut undeva după Vf. Cindrelu. Când am văzut prima oară ursul, nu mi-a fost frică. Eu mi-am îngrăşat partea de urşi de munte la Sibiu, mi-am hrănit lupii, şi-am lăsat să mai facă şi alţii”, răspunde oierul, întrebat dacă s-ar mai întoarce vreodată acasă, în Mărginimea Sibiului. Dar să-i cunoaştem mica fermă de familie.

Dumitru BebeÅŸelea-Sterp_b

FAMILIE
- stare civilă: căsătorit cu Paraschiva, iar împreună au 4 fiice şi 9 nepoţi;
- numele şi vârsta copiilor: Paraschiva de 37 ani şi Emilia 42 ani sunt mai aproape de fermă.

PREGĂTIRE PROFESIONALĂ
- ultima şcoală absolvită şi ce profil: şapte clase primare
- cursuri de agricultură: atestat de fermier.

DATE DESPRE FERMĂ
- tipul fermei: mixtă de familie;
- număr capete animale: 626 ovine matca, plus 85 capete tineret, din rasa Bucălaie de Sibiu încrucişată cu Bucălaia de Novaci;
- rasa preferată: Bucălaia, ecotipul de Novaci, pentru că e bine adaptată la câmpie;
- producţie zootehnică: jumătate din producţia de lapte îngraşă mieii pentru sacrificare, lâna o aruncă, restul laptelui este procesat în brânzeturi pentru autoconsum şi vânzare din fermă;
- suprafaţa de teren agricol: 36 hectare în proprietate şi 52,92 ha de păşune comunală închiriată pe 5 ani începând din acest an;
- culturi vegetale: culturi furajere (lucernă, trifoi - fân balotat şi căpiţe);
- valorificarea producţiei: recolta de plante furajere o foloseşte exclusiv în zootehnie; mieii îi vinde pe la jumătatea verii, când ating greutatea de 25-30 kg;
- utilaje aflate în fermă: ”Nu-mi plac motoarele!”, aşa că deţine doar o maşină de teren cu care transportă baloţii;
- utilaje de care mai aveţi nevoie: “Niciunul, pentru că lucrez cu prestatori de servicii”.

PROVOCĂRI
• Aţi apelat la un nutriţionist pentru a gestiona mai bine hrana animalelor din ferma Dvs.? Dar la alţi specialişti? Da, la medicul veterinar.
• Cum vedeţi viitorul fermei Dvs.? Ne omoară ăştia. Oieritul în familia mea e pe cale de dispariţie, pentru că n-am urmaşi în meseria asta.
• De cine credeţi că depinde viitorul fermei Dvs., al oierirului? De unitatea oierilor şi de umanitatea noastră.
• Ce înseamnă subvenţiile agricole pentru Dvs.? Avem nevoie de ele!
• Sunteţi membru al unei asociaţii profesionale? Nu!


„FIE ROATA ŞI PĂTRATĂ, TOT SE-NVÂRTE EA ODATĂ!”
Aflat la târgul Agromalim, Dumitru Bebeşelea-Sterp s-a abătut preţ de o oră pe la standul revistei Ferma. N-a venit cu mâna goală. Şi nici cu fruntea descreţită. În ciuda prezenţei lui agreabile cu care ne-a împărtăşit din tumultuoasa lui viaţă de oier ajuns la vârsta de 68 de ani.
De decenii la rând se bucură de un trai mai bun oferit de pusta Banatului pentru familia şi turma lui de mioare. Însă de anul acesta, oierul nostru nu pare să mai aibă linişte. Necazul lui sta scris pe o petiţie pregătită pentru a o înmâna tuturor celor care i-ar putea readuce liniştea şi dreptatea. De peste 20 de ani, păşunează fără probleme o bucată de izlaz comunal, unde s-a statornicit cu stâna, încropindu-şi toate cele de trebuinţă pentru animale, inclusiv sursa de apă. De ceva vreme, în peisaj a apărut un oportunist, care, aşa cum ne spune interlocutorul nostru,, ar face orice să-l vadă pe baci plecat din locul acela. “Anul acesta, am câştigat prin licitaţie 52,92 ha de păşune, pe care le folosesc de peste 20 de ani. Contract semnat pe cinci ani, la preţul de 210 lei/ha. În zonă a apărut un aşa-zis crescător de oi, care a licitat până mi-a ridicat preţul, doar, doar voi renunţa. Acum că am terenul cu acte în regulă, individul acesta apelează la tot felul de agresiuni pentru a mă face să plec şi să-i rămână lui păşunea. Mi-a spart casa, o sărit la bătaie la mine, mi-a dat foc la păşune şi acum vrea să-mi ia sursa de apă. La ce să mă mai aştept!?”, se-ntreabă îngândurat şi dezamăgit Dumitru Bebeşelea-Sterp. Răspunsul ar trebui să-l ofere autorităţile locale, cele obligate să-i asigure oierului nostru liniştea şi siguranţa de a-şi duce mai departe traiul şi munca. Dar poate că, aşa cum ne-a citat oierul din vorbele înţelepte ale românilor, “fie roata şi pătrată, tot s-o-nvârti ea odată“ în favoarea celui care a căzut la viaţa lui în primejdii mai dihai decât ambiţia unora de a pune mâna pe bunul altora cu orice preţ.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/201 (editia 15-31 octombrie)

 

Vizualizat: 399 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?