Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

OMS 119 îi ia pâinea de la gură şi vacile din grajd!

Publicat: 27 februarie 2020 - 22:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Despre cazul revoltător al fermierului Ionel Musta din satul Coşteiu de Sus, comuna Margina, jud. Timiş, am scris încă din 2018, de când "celebrul" Ordin 119/2014 al Ministerului Sănătăţii i-a spulberat omului, la propriu, orice şansă de a-şi continua activitatea pe care o desfăşoară de 16 ani.

Are ferma, adică un grajd în care ţine 22 de taurine, din care 17 sunt vaci cu lapte şi un teren de cca. 1 ha, la marginea satului. În 2016, Ioan Dănilă, care locuieşte în ultima casă din sat, l-a dat în judecată pe Ionel Musta, invocând art. 11 din Ordinul 119/2014 al Ministerului Sănătăţii şi anume că grajdul este prea aproape de casa lui. Procesoman înrăit, cum îl caracterizează Musta, vecinul s-ar fi plâns in faţa instanţei inclusiv de faptul că ar fi făcut astm bronşic din cauza vacilor. Musta nu a avut bani să îşi ia un avocat, plus că i se părea că argumentele sale sunt suficient de solide. Procesul s-a judecat la Judecătoria Făget, iar hotărârea Instanţei, definitivă, îl obligă pe fermier să îşi mute grajdul la cel puţin 50 de metri de casa vecinului şi să depoziteze gunoiul de grajd la cel puţin 500 de metri depărtare. De precizat că distanţa dintre grajd şi vecin e de 28 de metri, dar şi faptul sau mai ales faptul că adăpostul animalelor e pe aceeaşi locaţie din anul 1967! Cum poţi să vii în 2014 cu un ordin care să fie aplicat fără drept de preempţiune pentru fermele deja existente? Pe bună dreptate se întreabă fermierul, cine îi garantează că, dacă îşi mută grajdul la 50 de metri de ultima casă de locuit, un alt imobil răsărit peste noapte nu-l va arunca din nou în ilegalitate?!

IONEL-MUSTA_b

"Am obosit să lupt... Am vorbit cu autorităţi, am cerut sprijin, nimeni nu mă ajută cu nimic, în ciuda promisiunilor. Trebuie să lichidez ferma pe care am construit-o de la zero", mi-a spus mâhnit omul, chiar în ziua în care trimiteam revista la tipar. Este şi motivul pentru care am decis să aduc din nou în discuţie problema distanţelor dintre ferme şi spaţiile de locuit pentru că, după cum se vede, consecinţele implementării acestui ordin aberant se produc şi sunt foarte grave!

Deşi am făcut propuneri bazate pe fundamente ştiinţifice, elaborate de către un grup de specialişti şi asociaţii profesionale, care au fost înaintate Ministerului Sănătăţii, nici până la această oră nu s-au făcut modificări la OMS 119. Adresez o întrebare absolut pertinentă atât Ministerului Agriculturii - care ar trebui să aibă un punct de vedere ferm asupra acestei probleme, cât şi asociaţiilor profesionale ale fermierilor şi crescătorilor de animale care încă nu au avut de suferit de pe urma distanţelor stabilite prin lege: Câte ferme mai trebuie să dispară şi câţi fermieri trebuie să ajungă victime ale unor prevederi abuzive ca să luaţi atitudine şi să cereţi public revizuirea acestui Ordin?!

Vrem să fim europeni, dar ignorăm legislaţia comunitară după bunul plac. Vrem ferme ca în restul Europei dar, ce să vezi, la noi NU SE POATE să ai grajdul lângă restaurantul pensiunii tale sau lângă casa în care locuieşti sau lângă casa vecinului care te felicită pentru că eşti un bun fermier şi produci mâncare bună inclusiv pentru familia lui.
Deci, stimaţi decidenţi, în care colţ uitat de Europă vreţi să înghesuiţi ţara asta?!

Citiţi AICI detalii despre lupta absurdă pe care o poartă Ionel Musta pentru a-şi apăra drepturile şi ferma.


Editorial publicat in Revista FERMA nr. 4(253)/1-14 martie 2020


Vizualizat: 7567 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?