Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

OLANDA: mai multe vaci/fermă și mai mult lapte/vacă

Publicat: 15 aprilie 2017 - 20:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vacile Holstein aflate în Controlul Oficial al Producției în Olanda produc în medie aproape 10 mii kg de lapte/lactație, iar efectivul mediu al fermelor de vaci de lapte este de 101 capete. Acestea sunt concluziile statisticii oficiale anuale a Olandei.

 

Sfârșitul sistemului de cote, din aprilie 2015, a fost un semnal pentru mulți fermieri pentru a spori și mai mult producția de lapte. La acea dată, Olanda avea un șeptel de 1,51 milioane de vaci de lapte iar după un an efectivul a crescut cu 105 mii de capete. Această creștere considerabilă a fost însoțită de o scădere, de numai 1%, a numărului de ferme (la 14.951 exploatații).
Efectivul de vaci pe fermă a crescut anul trecut cu 8 vaci/fermă, ajungând în 2016 la 101 capete/fermă. În 2006, dimensiunea medie a fermei era de 67 de vaci. Deci vorbim de o creștere de aproape 50% în zece ani.

80 mii kg/vacă de-a lungul vieții productive
Și producția medie de lapte a crescut în 2016. Astfel, producția medie/vacă a fost de 8.663 kg de lapte, cu 4,38% grăsime și 3,55% proteine. Aceasta înseamnă o creștere considerabilă în comparație cu 2014, respectiv mai mult cu 290 kg de lapte și cu 0,04% grăsime per lactație.
De asemenea, producția de lapte pe parcursul vieții productive s-a stabilizat anul trecut la 30.967 kg lapte, cu 4,35% grăsime și 3,53% proteine. Vorbim de o creștere de aproape 100 kg de lapte față de anul 2015. În 2014, producția de lapte/viața productivă a fost puțin mai mare decât în 2016, deoarece atunci selecția era mult mai riguroasă.
Până la sacrificare, vacile olandeze de lapte produc în medie aproape 31 mii kg de lapte. Dar în cele mai bune ferme de lapte din Olanda, o vacă produce în medie aproape 80 mii kg de-a lungul vieții productive.

Red Holstein: 9.000 kg de lapte superior calitativ
Și vacile din rasa Red Holstein, aflate în Controlul Oficial al Producției de lapte, au realizat anul trecut o producție medie de peste 9.106 kg, cu 4,52% grăsime și 3,62% proteine. Ceva mai puțin față de „colegele” lor Holstein bălțate cu negru, dar cu un conținut de proteină și de grăsime mai mare.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 7 (190) din 15-30 aprilie 2017

Vizualizat: 1339 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!