Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Oierii români pot pierde pariul cu bunăstarea

Publicat: 24 august 2015 - 18:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Cu ocazia consfătuirilor pe care le-am avut în acest an cu oierii, am observat că entuziasmul lor, manifestat în perioada 2007-2012, s-a diminuat în ultimii doi ani, iar pentru unii s-a transformat în dezamăgire urmată de lichidarea parțială sau totală a efectivelor de ovine. Iar descurajarea crescătorilor tradiționali de ovine este pe cât se poate de justificată. 

Click pe poza pentru galerie!

În ultimii trei ani, subvenția pentru sectorul ovine a scăzut semnificativ de la 42 la 28,2 lei/oaie și, totodată, din 2013 s-a introdus impozitul pe norma de venit, în valoare de 8-10 lei/oaie. Mai mult, Ministerul Agriculturii (MADR) anunță că subvenția pe cap de oaie sau capră, și așa mică, va scădea treptat până în anul 2020. Acest ajutor de stat se acordă pentru exploatații cu minimum 50 de capete de femele ovine/25 de capete de femele caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului în care se depune cererea unică de plată.

De anul acesta, s-a renunțat și la acordarea subvențiilor pentru animalele din zona defavorizată, în cuantum de 3,43 euro/cap de ovină în 2014. {i atunci, unde să fie visele frumoase ale oierilor români, care sperau să primească și ei, măcar câțiva ani, subvenția de 20 euro pe care o primesc de ani buni crescătorii din vestul Europei?

Vestea bună vine tot de la MADR, care anunță că, din acest an, pe lângă ajutoarele tranzitorii din sectorul zootehnic (ANTZ) - conform Ordinului 619 din 06.04.2015), se acordă și sprijinul cuplat pentru zootehnie (SCZ) conform Ordonanței 1468/09.06.2015.

 

Până aici toate bune, dar doar la prima vedere...

Ajutorul național tranzitoriu pentru ovine (ANTZ), adică fostul sprijin pe cap de oaie, acordat până în anul 2014, a ajuns în acest an la numai 20 lei, iar impozitul pe norma de venit probabil va rămâne la același nivel din ultimii doi ani. Sprijinul pentru zona defavorizată, acordat tot până anul trecut, este într-un fel înlocuit cu sprijinul cuplat (SCZ) pentru ovine, despre care Ministerul spune că în 2015 va fi de 7 euro și va ajunge treptat la 12 euro în anul 2020. Așa să fie, dar din analiza condițiilor impuse oierilor pentru a primi sprijinul SCZ se constată că unele cerințe sunt limitative, iar altele greu de îndeplinit. 

Tot de la MADR s-a lansat informația că sprijinul cuplat se acordă numai pentru circa 3 milioane de ovine din cele 9,5 milioane cât sunt declarate în momentul de față (sursa FAOSTAT 2014). Calculele ministerului sunt aproape de realitate. În primul rând, majoritatea crescătorilor deține sub 150 ovine, mai cu seamă în zona de deal și de munte, iar în zona de șes, cu precădere în zona de vest a țării și în Dobrogea, oierii cresc între 700 și 4000 de capete. Este foarte clar că oierii care dețin mai puțin de 150 oi eligibile nu vor primi nici un leu din sprijinul cuplat, în condițiile în care ajutorul național tranzitoriu (ANTZ), și așa foarte mic, va scădea până la eliminare în anul 2020, iar marii crescători de oi vor primi acest ajutor doar pentru 600 ovine. 

Atunci este normal să ne întrebăm ce vor face ceilalți crescători care dețin peste 6 milioane de ovine și care nu vor intra în schema pentru SCZ?

 

Cerințele imposibile împuținează efectivele pe listele de plată

A doua întrebare se referă la posibilitatea reală ca, în această perioadă, trei milioane de oi să fie înscrise în Registrul genealogic a rasei pe care o dețin crescătorii de ovine. Pentru a fi înscriși în acest registru, oierii încă din această toamnă trebuie să aplice un sistem de montă dirijată (monta în harem, monta naturală dirijată, monta cu berbeci cu ham, inseminarea artificială), pentru a cunoaște originea mieilor și, totodată, pentru a îndeplini cerințele minime privind performanțele productive ale ovinelor. În această zonă, îndeplinirea ambelor cerințe este puternic limitată de posibilitățile reale ale crescătorilor de ovine activi. Majoritatea oierilor români, spre deosebire de cei din celelalte țări UE, la începutul toamnei pleacă în transhumanță în zonele de șes, pe miriști de porumb, de soia etc. Fiind într-o permanentă mișcare până la începutul iernii, nu pot practica un sistem de montă dirijată, deși mulți cresc ovine performante. 

Soluția reală ar fi să se accepte înscrierea în acest registru, dar separat, atât pentru cei care pot îndeplini cerințele de control al originii și performanțelor (sistemul COP), cât și pentru cei care pot efectua numai controlul performanțelor proprii (PP) de nivel ridicat, bineînțeles cu o diferențiere a sprijinului cuplat în favoarea sistemului COP, care necesită mai mult efort din partea oierilor.

Până în anul 1990 erau funcționale două sisteme de control a valorii zootehnice a ovinelor: sistemul OP (Controlul originii și productivității), simultan cu COP, și Sistemul PP (Controlul performanțelor proprii), care au funcționat în paralel.

Pe baza cunoașterii nemijlocite a activității multor oieri, apreciez că, în cazul în care se acceptă pentru înscrierea în Registrul genealogic al rasei numai sistemul COP, doar până la un milion de oi vor îndeplini condițiile de înscriere și vor primi sprijinul cuplat pentru ovine. De deciziile care se vor lua la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în această privință, depinde hotărâtor viitorul creșterii ovinelor în România.


CONDIȚII PENTRU ACORDAREA SCZ 
Sprijinul cuplat pentru creșterea ovinelor se acordă fermierilor activi care îndeplinesc următoarele condiții:
• solicită SCZ pentru un efectiv de minimum 150 și maximum 600 de capete de femele ovine și/sau berbeci de reproducție, inclusiv, pe beneficiar, în exploatații cu cod ANSVSA, care au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare a SCZ;
• solicitanții cu un efectiv mai mare de 600 de capete de femele ovine și/sau berbeci de reproducție beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 600 de capete de femele ovine și/sau berbeci de reproducție;
• femelele ovine și/sau berbecii de reproducție din exploatație, pentru care beneficiarul solicită SCZ, să aibă vârsta de maximum 8 ani pentru femele și, respectiv, 6 ani pentru berbecii de reproducție, la data limită de depunere a cererii unice de plată;
• efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat și înregistrat în RNE la data depunerii cererii; 
• să dețină registrul individual al exploatației, completat și actualizat, în conformitate cu prevederile legale;
• femelele ovine și/sau berbecii de reproducție pentru care se solicită SCZ trebuie să fie menținuți, pe o perioadă de reținere de 100 de zile de la data limită de depunere a cererilor unice de plată, la adresa exploatației și/sau locației, menționată în cerere;
• femelele ovine și/sau berbecii de reproducție pentru care se solicită SCZ, începând cu anul de cerere 2016, trebuie să fie înscriși în Registrul genealogic al rasei; 
• animalele beneficiază de sprijinul cuplat în zootehnie o singură dată pentru berbecii de reproducție și anual pentru femelele ovine. 
Vizualizat: 744 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
subventie vs impozit
|
12. 15, 2015. Tuesday 03:38
sunt foarte surprins ca jurnalistii de ani buni nu isi fac temele si sunt repetenti la capitolul subventii si impozite.exemplu:subventie 50 euro pe ovina germania dar si impozit 30 euro plus veterinar 10-30 euro pe an.profit?terenuri:subventie 370 euro cost arenda 700-800 euro.profit - 400.lasati subventiile strainilor in pace ca sunt mici fata de ale noastre.
1.
Oi si celelalte
|
09. 24, 2015. Thursday 20:40
Cum o dam,tot la colectiv ajungem.Nu mai bine ramanea colectivul?Oricum,lucrurile erau bine stabilizate.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!