Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Oierii de munte, la masa dezbaterilor

Publicat: 04 iulie 2018 - 12:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Scrapia, boala despre care toată lumea implicată în oierit ştie că există, dar oficial nimeni nu suflă o vorbă, a fost unul dintre subiectele abordate de membrii Federaţiei Oierilor de Munte (FOM) la Adunarea Generală de la Moeciu de Sus (18-19 februarie 2018), opinia preşedintelui Eugen Gonţea fiind că trebuie neapărat un program de testare a rezistenţei ovinelor. Desigur, oile mai suferă de multe alte boli, care, după o adevărată lecţie de profilaxie ţinută de medicul veterinar Marius Badea, ar putea fi evitate prin tratarea păşunilor. 

Oierii au însă alte bătăi de cap. Cu ce preţ îşi vor vinde berbecuţii anul acesta? Cum vor avea turmele acces la păşune după aplicarea noilor modificări în legislaţie? Îşi vor mai primi banii pentru oile deja vândute unor samsari rău-platnici?

Oierii de munte, la masa dezbaterilorClick pe poza pentru galerie!

Teste necesare
Eugen Gonţea i-a informat pe oieri că pentru un număr mai mare de 20 de berbeci, ANSVSA face gratuit testele pentru scrapie. Din spusele unor preşedinţi de asociaţie, echipe de la DSVSA au fost deja în teritoriu şi au efectuat aceste teste. Constanţa Ştefan, preşedinta Asociaţiei ”Ţara Loviştei”, a spus că anul trecut a venit o echipă de la DSVSA Vâlcea la fermele care au peste 20 de berbeci şi a prelevat probe în vederea depistării rezistenţei la scrapie. Au fost testate trei sute de animale, unsprezece fiind depistate cu rezistenţă slabă, mai mică de zece la sută. În consecinţă, masculii au fost sacrificaţi sau castraţi. Şefa asociaţiei ne-a asigurat că niciunul dintre aceşti berbeci nu era cu certificat de origine, în judeţ fiind, oricum, puţine exemplare cu patalama de rasă. ”Testarea a fost făcută în septembrie, după ce am băgat berbecii la montă, iar rezultatele au venit în noiembrie. Ar trebui ca probele să fie prelevate mai din timp, ca să avem rezultatele înaintea montei”, a cerut reprezentanta oierilor din Ţara Loviştei. Se vede treaba, programul de funcţionare a agenţiilor noastre nu consonează cu ciclurile de reproducţie ale turmelor de oi. Bine măcar că există această gratuitate, deşi fermierii au aflat târziu dacă berbecii au fost sau nu apţi pentru montă. Rezultatele le vor folosi, totuşi, pentru anul următor, când vor şti sigur pe care berbeci îi vor trimite în „arenă”.
Prelevări de probe au fost făcute şi la Bacău, fiind depistaţi 13 berbeci cu rezistenţă slabă la scrapie. Profesorul Ioan Pădeanu a ţinut să le spună oierilor că ”toate ţările au probleme cu scrapia. Există un program naţional lansat de MADR, dar nu s-a prea aplicat. Scrapia nu are tratament. Bine că nu se transmite la om”. Reprezentantul Ministerului Agriculturii, Ioan Roşu, a informat că ”există trei laboratoare în ţară unde sunt făcute analize pentru depistarea scrapiei: IDSA Bucureşti, DSVSA Prahova şi DSVSA Suceava”. Analiza pentru un exemplar costă 10-15 euro.
Toată lumea a fost de acord că ministerul ar fi trebuit să oblige furnizorii de berbeci de rasă să aibă buletin de analize pentru fiecare exemplar.

Răfuieli inter-profesionale
Medicii veterinari concesionari au fost şi de data asta ciuca bătăilor. Dumitru Ardelean, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale din Sălaj, a tunat şi fulgerat împotriva lor: ”Care este rolul lor? Să ne dea cu bâta în cap? Ei trebuie să-l ajute pe fermier. Să vă dau un caz. Un medic veterinar nu l-a găsit acasă pe un oier şi, drept pedeapsă, l-a sunat şi i-a cerut să vină cu toată turma la el la cabinet! Ei sunt foarte supărăcioşi, deşi ei încasează (bani - nota redacţiei) totdeauna”. Constanţa Ştefan, de la prezidiu, a susţinut cele spuse de Ardelean: ”Nu mai vrem veterinar concesionar impus”. Ironia situaţiei este aceea că tocmai preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Corbii de Piatră este medic veterinar concesionar. Prin urmare, Ion Săvescu le-a explicat colegilor săi din federaţie că serviciul medical veterinar nu e scump în sine, dar pare scump fiindcă sunt bani puţini în sector: ”Trebuie să fim plătiţi, taxele nu sunt mari, dar sectorul produce bani puţini. În Franţa, serviciul veterinar e mai scump decât vaca. Dacă sunteţi PFA, puteţi să vă faceţi voi singuri aceste servicii”. Oierii au reclamat şi diferenţele mari de taxe de la un judeţ la altul, crotalierea ajungând până la 13 lei.
Un avocat ferm al medicilor veterinari concesionari s-a dovedit a fi Tiberiu Ştef, director Agrom-RO, dar şi consilier „part-time” al ministrului Agriculturii, Petre Daea, după ce până de curând a fost consilier al FOM. ”Eu ştiu mulţi veterinari şi le port o consideraţie nedezminţită. Unul pleacă din cabinet dimineaţa la ora 3 sau chiar 4, fiind activ într-o zonă unde sunt 30.000 de oi. Trebuie să încetăm să aruncăm anatema. Dacă sunt cazuri, arătaţi-le, dacă aveţi sânge în instalaţie”, a tranşat Ştef chestiunea. Totodată, consilierul ministerial a invocat situaţia din Franţa, unde fermierii sunt organizaţi în cooperative, iar serviciul veterinar este asigurat de medicul cooperativei. ”Trebuie şi ăla plătit”, a intervenit Ion Săvescu.

Punctele de sacrificare
Dacă tot am folosit în acest articol, la figurat, verbul ”a tranşa”, e timpul să informez că oierii au dezbătut şi problema punctelor de sacrificare în fermă, subiect abordat şi de noi recent în paginile revistei Ferma. Tiberiu Ştef a expus cele ”Opt legi ale muntelui”, aflate în prezent în Senat, şi în cadrul acestei expuneri a vorbit şi despre abatoarele pentru ovine, proiectând pe ecran imagini cu interioare dintr-un abator. Oierii s-au inflamat când au constatat că abatorul din imagini nu e tocmai ce şi-ar dori ei, fiind unul mare, pentru construirea căruia trebuie bani serioşi. Eugen Gonţea a luat foc, spunând că în alte ţări europene nu sunt atâtea constrângeri legislative, lucrurile fiind mult mai simple. Ştef a insistat că legile sunt bune, urmează să fie adoptate în curând, dar problema majoră o va reprezenta finanţarea proiectelor: ”Banii va trebui să fie alocaţi din Fondul Suveran de Investiţii, dar şi fondul acela trebuie legiferat şi legea aia încă nu a fost adoptată”. Punctele de sacrificare sunt deja legiferate de ANSVSA, dar, după cum am arătat în revista Ferma, condiţiile de eligibilitate sunt în aşa fel formulate, încât un oier persoană fizică nu poate primi autorizaţie de la ANSVSA.
Am remarcat la întâlnirea oierilor de munte lecţia de profilaxie ţinută de medicul veterinar Marius Badea, toată lumea fiind atentă, aşa cum se întâmplă când asistă la prezentarea unui specialist. Despre necesitatea tratării păşunilor pentru a evita parazitozele, dar şi despre interzicerea tratării ovinelor în băile în aer liber, aşa cum se practică în prezent, voi scrie într-un număr viitor.


OAIA ŞI BICICLETA
Oierii nu sunt chiar aşa de preocupaţi de punctele de sacrificare în ferme. Interesul lor este să funcţioneze exportul de ovine, iar animalele să fie bine plătite. Eugen Gonţea le-a explicat că ar fi un moment favorabil pentru exportul de ovine în ţările arabe, deoarece carnea oilor din Australia nu ar mai fi pe placul consumatorilor rafinaţi. În schimb, ar putea să-i încânte carnea oilor noastre. ”A venit un băieţaş din Kuweit, căsătorit cu o româncă de-a noastră, şi mi-a spus că ei ar da 16 lei/kg, dar să asigurăm noi transportul. Ar trebui înfiinţată o agenţie de export. Pe pieţele externe preţurile au crescut, la noi au scăzut. Când am semnalat neregulile, m-a ameninţat unul că s-ar putea să dea o bicicletă peste mine”, a relatat Gonţea.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Vizualizat: 103 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?