Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Oierii de la Şomcuta Mare

Publicat: 27 decembrie 2019 - 18:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După ce s-a anunţat că la Expoziţia naţională IndAgra nu vor mai fi standuri cu animale, ca măsură de prevenire a răspândirii pestei porcine africane, totuşi o asociaţie cu oieri hotărâţi a îndrăznit să organizeze, în data de 26 octombrie a.c., o expoziţie mare de ovine de rasă Ţurcană. Temerarii oieri fac parte din Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Maramureşul”, din oraşul Şomcuta Mare.

Organzaţia maramureşeană a fost înfiinţată în anul 2006 pentru sprijinirea directă şi profesională a crescătorilor de ovine şi caprine din judeţ. AJCOC „Maramureşul” este prima asociaţie profesională de ovine şi caprine din judeţul Maramureş, avându-l ca preşedinte, încă de la înfiinţare, pe Gheorghe Buda, crescător de ovine din rasa Ţurcană şi totodată primarul actual al oraşului Şomcuta Mare.
Pentru buna desfăşurare a activităţilor specifice, acesta este ajutat de secretarul Cătălin Chiş şi de vicepreşedinţii Alin Cîndea, Vasile Dunca, Vasile Mariş şi Aurelian Nichita, oameni de nădejde, dedicaţi trup şi suflet pentru oiţe şi oieri.
AJCOC „Maramureşul” îşi are sediul în oraşul Şomcuta Mare, tocmai în inima Chioarului istoric.

Oierii de la Åžomcuta MareClick pe poza pentru galerie!

45.000 de ovine în activitatea de selecţie
Începând cu luna februarie 2009 AJCOC Maramureşul a primit acreditare de efectuare a Controlului Oficial din partea Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie. La ora actuală, efectuează controlul oficial al producţiilor pentru un număr total de 220 de crescători de ovine Ţurcane. Efectivul aflat în lucrările de selecţie este de aproximativ 45.000 de capete. În cadrul acestor turme se găsesc oi din rasa Ţurcană, care aparţin varietăţilor: Bălă (45%), Oacheşă (35%), Brează (10%) şi Bucălaie (10%).
Cu peste 30 de ani în urmă, în zona Chioarului ovinele de rasă Ţigaie şi Merinos de Transilvania deţineau ponderea în structura de rasă, însă acum peste 90% sunt Ţurcane.

Evaluarea oilor prezentate
În cadrul Expoziţiei de Ovine 2019, Ediţia a XIII-a, au fost prezentate 550 de ovine, numai de rasă Ţurcană, expuse în 54 de standuri aparţinând unui număr de 40 de crescători. Ovinele au fost împărţite şi expuse pe trei categorii, în funcţie de vârstă: oi mame - berbeci, miori - mioare şi tineret an curent. În fiecare boxă/stand expoziţional au fost expuse nouă femele şi un mascul. Dintre exemplarele prezentate s-au remarcat, prin caractere tipice, armonie şi dezvoltare corporală, ovinele următorilor crescători: Otto Koşa, Vasile Sima, Vasile Ţiplea, Adinel Pop, Viorel Zupcek, Vasile Dunca, Laurenţiu Nechita, Vasile Gheorghe Bledea.
Pentru evaluarea celor mai performante ovine din expoziţie, s-a format o comisie compusă din: subsemnatul, Ioan Tăpălagă şi Ştefan Csizamadia, care au apreciat caracterele tipice de rasă, varietatea şi conformaţia, iar pentru o apreciere obiectivă a dezvoltării corporale, au cântărit în faţa crescătorilor miorii, mioarele şi tineretul de an curent.
Pe baza acestor criterii de evaluare s-au ierarhizat şi premiat ovinele cele mai performante din expoziţie.

Premii pentru cele mai performante exemplare
Nicolae Cioranu, preşedintele Federaţiei ROMOVIS, care este coordonatorul Registrului genealogic al AJCOC „Păstorul-Crişana”, a oferit premii substanţiale pentru ovinele înscrise în acest registru, pe categorii.
• la tineret an curent: premiul I s-a acordat crescătorului Vasile Sima, premiul II lui Viorel Zupcek, premiul III lui Cosmin Trif;
• la miori: premiul I - Otto Koşa şi Adinel Pop; premiul II - Nicolae Rad, premiul III - Mariana Codrea;
• la mioare: premiul I - Ilie Nemeş; premiul II - Călin Moga, premiul III - Laurenţiu Nechita.
Subsemnatul a anunţat acordarea unui abonament la revista Ferma ca premiu special pentru următorii crescători: Vasile Sima, Adinel Pop, Otto Koşa, care au prezentat în expoziţie cele mai frumoase ovine. AJCOC Maramureş, prin preşedintele Gheorghe Buda, a premiat cele mai frumoase exemplare oferind premii valorice tuturor expozanţilor şi totodată două reviste Ferma din ultimele apariţii.
Expoziţia Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Maramureşul” a fost şi în acest an cel mai frumos eveniment de profil din zonă. Pe lângă frumoasele exemplare de ovine expuse, muzica în surdină şi lumina caldă a toamnei au fost ingredientele care au făcut atmosfera mult mai frumoasă şi au umplut sufletele de bucurie. După vizitarea standurilor expoziţionale, toţi participanţii au degustat tradiţionalul balmoş, gătit cu măiestrie de angajaţii asociaţiei, după care expozanţii au fost invitaţi la o masă festivă într-o frumoasă sală de evenimente, unde crescătorii de ovine, români şi maghiari ai locului, s-au bucurat frăţeşte de atmosfera prietenească.
Începând cu anul 2020, AJCOC „Maramureşul” doreşte să organizeze acest eveniment pe data de 26 octombrie, de sfântul Dumitru, făcând din acest eveniment o tradiţie.
Felicităm oierii din ţinutul Chioarului pentru ovinele frumoase prezentate şi pentru buna organizare.

Ioan PĂDEANU
USAMVB Timişoara
Raluca CHIS
AJCOC Maramureşul

 

SCURTĂ ISTORIE A LOCULUI
Localitatea Şomcuta Mare este atestată documentar încă din anul 1358 sub denumirea de „Somkuth” şi are în perioada actuală în componenţă localităţile: Buciumi, Vălenii Şomcutei, Hovrila, Ciolt, Finteuşu Mare, Buteasa şi Codru. Dacă în secolul al XIV-lea localitatea, împreună cu domeniul Chioar, se aflau în posesia voievozilor români din Maramureş, în 1978 Chioarul se transformă în Ţinut independent. Din acel moment, Şomcuta Mare a devenit cea mai importantă localitate a ţinutului. După Al Doilea Război Mondial, localitatea cunoaşte importante transformări şi progrese, atingând un înalt nivel de dezvoltare şi, ca urmare, s-a situat pe primul loc între localităţile rurale ale judeţului Maramureş. Din anul 2004, Şomcuta Mare a fost declarată oraş.


Articol publicat în revista Ferma nr. 20/247 (ediţia 15-30 noiembrie 2019)

 

Vizualizat: 227 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?