Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Oierii continuă „războiul” cu ANZ!

Publicat: 13 octombrie 2021 - 16:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Şeful Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie recunoaşte că doar 5-10% din berbeci corespund cu ascendenţa din certificate! Crescătorii de ovine continuă războiul în instanţă cu instituţia.

„Ştiţi foarte bine ce înseamnă testul de paternitate. E doar o estimare, dar zic că nu sunt mai mult de 5%, hai să zicem 10%, din toţi berbecii din programele de ameliorare, la toate rasele, care să corespundă cu ascendenţa măcar până la părinţi, nu ne gândim la bunici”, a declarat, pentru Revista Ferma, Vaida Bela, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie.

 Vaida Bela ok_b

Vaida Bela, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie


Nici o cerere pentru testarea originii


Şeful ANZ crede că acesta este principalul motiv pentru care ANZ nu a primit până în luna septembrie nici o cerere pentru determinarea originii berbecilor prin teste de sânge, deşi face gratuit aceste teste pentru berbecii fătaţi în 2020 şi înscrişi în programele de ameliorare.

Crescătorii de ovine au contestat în instanţă, încă de anul trecut, OMADR 180/2020, care îi obligă să facă teste de sânge pentru stabilirea paternităţii berbecilor din programele de ameliorare, precum şi teste de genotipare a rezistenţei la screpie pentru toţi berbecii autorizaţi pentru montă naturală. Aceste prevederi ale Ordinului au fost suspendate de o primă instanţă până când se termină procesul, iar următorul termen de judecată este 19 octombrie 2021.

 

ANULĂM JUMĂTATE DIN REPRODUCĂTORI!


Tot în instanţă au ajuns şi deciziile prin care ANZ le cere celor 11 asociaţii care au programe de ameliorare la ovine să inactiveze certificatele de origine a berbecilor din RG care nu sunt actualizate conform Regulamentului 1012/2016.

Adrian Zamfirachi_b

Adrian Zamfirachi, consilier juridic - Asociaţia „Păstroul Crişana” şi Caprirom

„Potrivit acelor notificări, anulăm jumătate din reproducătorii care sunt astăzi. Pierderea ar fi imensă pentru crescătorii de ovine. Dacă acele notificări şi-ar produce efectele, toţi descendenţii din 2020 şi 2021 ai berbecilor inactivaţi nu ar putea fi înscrişi în registrele genealogice şi ar rămâne cu calitatea de animale de pe marginea drumului, nu de rasă pură”, a spus Adrian Zamfirachi, consilier juridic al Asociaţiei „Păstroul Crişana” şi al Caprirom, într-un schimb aprins de replici cu şeful ANZ, Vaida Bela, la o întâlnire a crescătorilor de ovine, la Agromalim.

 

DECIZII SUSPENDATE DE INSTANŢELE DE JUDECATĂ


Zamfirachi a acuzat ANZ că „vrea să aplice retroactiv Regulamentul 1012” (în vigoare din 2018 - n.red.), în sensul că produşii berbecilor care au dobândit deja calitatea de animale de rasă pură şi au certificate de origine nu ar mai putea să fie înscrişi în registrele genealogice dacă berbecii nu ar corespunde cerinţelor regulamentului european, care sunt ulterioare înscrierii acelor berbeci în RG.

O parte dintre deciziile transmise de ANZ au fost deja suspendate de instanţe până când se încheie judecarea pe fond a constestaţiilor depuse de organizaţiile crescătorilor de ovine.

„Şase instanţe de judecată au spus că nu este legal ce face ANZ şi este în defavoarea crescătorilor de ovine. Instanţele de judecată vin şi spun sec: nu există măsuri tranzitorii adoptate de statul român şi nici un alt stat din cele care au aderat la acest regulament nu a venit să îşi sancţioneze crescătorii”, a adăugat consilierul crescătorilor de ovine.

 

SĂ FACĂ DIFERENŢA ÎNTRE RASĂ PURĂ ŞI RASĂ CURATĂ


„E foarte bine că aţi contestat în instanţă. Dacă, noi autoritatea competentă, nu făceam nimic, având în vedere că pe baza acestor certificate zootehnice (certificatele de origine a berbecilor –n.red.) se obţin fonduri europene ce pot fi oricând suspuse unui audit extern. Când auditul extern va constata că certificatele nu sunt conforme, vom arăta senţinţa instanţelor din România”, a răspuns Vaida Bela.

Acesta a declarat, pentru Revista Ferma, că „ei (crescătorii de ovine - n,red.) nu vor să facă diferenţa între program de ameliorare în conformitate cu Regulamentul 1012, care defineşte ce înseamnă rasă pură şi ce trebuie să facem noi ca un animal să fie de rasă pură, şi un reproducător într-un program de ameliorare de rasă curată, de exemplu. Nu mă bag în activitatea lor, dar cred că nici nu sunt consiliaţi juridic bine”.

Şeful ANZ mai susţine şi că Ordinul 180 este în favoarea crescătorilor de ovine care au folosit certificate neactualizate conform Regulamentului 1012, care stabileşte că un animal este de rasă pură dacă are toţi părinţii şi bunicii înscrişi în secţiunea principală a RG şi aceştia aparţin aceleiaşi rase.

 berbec 002_b

CE BERBECI A VERIFICAT ANZ? Aflaţi din Revista FERMA, ediţia 1-14 octombrie 2021!

Click AICI şi vezi lista asociaţiilor recunoscute de ANZ care deţin registrele genealogice pentru ovine de rasă pură!

 

PROIECT: SCZ ŞI PENTRU METIŞI


Şeful ANZ le-a mai spus crescătorilor de ovine de la Agromalim că este în lucru un ordin care reglementează clar ce înseamnă program de ameliorare de rasă pură, de rasă curată şi program de ameliorare prin metisare: „În momentul de faţă, cei care fac metisare nu pot primi sprijin cuplat. Vom da şanse egale fiecărui crescător să poată beneficia de sprijinul cuplat, care este ajutorul financiar cel mai consistent pentru dumneavoastră”.

 

 

un articol de

VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 1917 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?