Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Oierii bistriţeni mai un cuvânt de spus

Publicat: 10 august 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În fiecare săptămână, crescătorii de oi din Bistriţa se întâlnesc pentru a mai afla noutăţile, pentru a-şi mai spune unii altora supărările şi pentru a împărtăşi laolaltă bucuria unui fapt împlinit. La sfârşitul lunii februarie, oierii bistriţeni ne-au invitat la întâlnirea lor săptămânală, ocazie cu care, timp de trei ore, am discutat pe seama problemelor care au venit ca un tăvălug peste ei odată cu aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.

Click pe poza pentru galerie!

Fără a epuiza, în această ediţie a revistei, subiectele abordate şi concluziile pe care le-am formulat după vizita la Bistriţa, vă voi prezenta câţiva crescători de oi pasionaţi din zonă şi, pe scurt, tipul de oaie pe care aceşti oameni îl exploatează şi de care sunt tare mândri.

Referitor la păsurile acestor crescători, parcă nimic nu îi doare mai mult lipsa unei subvenţionări reale, regulile stricte, de multe ori absurde, impuse de instituţiile statului, inexistenţa unei pieţe sigure de desfacere pentru carne, lapte şi lână. Dar de admirat este că, în ciuda piedicilor de care se lovesc în activitatea lor zilnică, oierii bistriţeni au înţeles că asocierea şi reprezentarea lor comună le poate aduce răspunsuri şi soluţii la multe dintre problemele pe care le au.

Astfel, în anul 2000, ei au pus bazele Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Bistriţa-Năsăud. Anul trecut, în 10 mai, asociaţia s-a afiliat la Federaţia "Romovis 10 Mai 2006", singura federaţie a crescătorilor din România legal constituită, structură care cuprinde 18 asociaţii din diferite judeţe ale ţării. Cu dată şi mai recentă, bistriţenii au fost invitaţi să adere la structurile nou-înfiinţatei Federaţii Naţionale a Producătorilor Agricoli din România.

"Oamenii sunt supăraţi şi de multe ori neîncrezători în formele asociative. Cu toate acestea, existăm datorită contribuţiei lor la tot ceea ce facem, statul nu ne ajută cu nimic. Noi, crescătorii de oi, nu avem sărbători sau zile libere. Nu ducem oile în spate, dar gândurile ne frământă şi în somn. E dureros să vezi că este cerere pe piaţă, de miel, de lapte, de produse din lapte şi că noi nu avem acces la această piaţă.

Suntem de acord că trebuie să ne modernizăm, dar să fim anunţaţi din timp asupra tuturor măsurilor care se iau, nu când deja este prea târziu să mai facem ceva", spune Ioan Câmpian, preşedintele Asociaţiei oierilor bistriţeni, sintetizând o bună parte dintre necazurile oamenilor pe care îi reprezintă.

Până la urmă lucrurile o vor lua pe un făgaş normal şi problemele îşi vor găsi rezolvarea. Desigur, e nevoie de timp, răbdare şi încă multe sacrificii. O bună parte dintre crescătorii pe care i-am cunoscut la Bistriţa sunt dispuşi să rişte şi să mai spere.

 

Cum s-a născut "Bălă de Bistriţa"

În mozaicul de motivaţii, tradiţii şi stiluri de creştere a oilor în judeţul Bistriţa-Năsăud, începând cu anul 1985 au fost cumpărate şi aduse în judeţ primele 200 de mioare de rasă Ţurcană, varietatea albă, tipul Bălă de Satu Mate, care şi-au demonstrat imediat superioritatea în privinţa performanţelor de producţie.

După doi ani au mai fost aduse în judeţ o sută de oi. Imediat a apărut interesul achiziţionării de astfel de berbeci pentru depozitele de stat. Şi tot aşa, crescătorii de oi din Bistriţa au prins drag de această oaie, pe care au început să o perfecţioneze, să o adapteze la condiţiile locale şi să îmbunătăţească numeric şi calitativ, prin programe de selecţie, efectivul iniţial. Aşa s-a născut oaia "Bălă de Bistriţa". În prezent, în cadrul asociaţiei, sunt în control 12 mii de capete din acest tip de oaie.

Conform rezultatelor controlului oficial realizat de specialişti din cadrul U.A.R.Z. Bistriţa, la solicitarea Asociaţiei Crescătorilor de Ovine, fecunditatea acestui tip de oaie variază între 97 şi 99%, iar prolificitatea între 106 şi 108%. Greutatea corporală medie este de 3-4,2 kg la fătare, iar la vârsta adultă are valori diferenţiate, de 60-70 kg la femele şi 90-100 kg la masculi.

Producţia medie de lână este de 3,3-4,2 kg la oi şi 6,5-7,5 kg la berbeci, cu un randament de spălare de peste 70%. Producţia de lapte este de 130-140 litri în condiţii medii de furajare şi de peste 140 litri, chiar şi până la 250 litri, în condiţii îmbunătăţite de hrănire, având în vedere o perioadă de lactaţie de 7-8 luni.
În zonele de munte, oile de rasă Ţurcană realizează cea mai bună producţie de lapte dintre toate rasele autohtone de oi, şi cu atât mai mult varietăţile ameliorate din punct de vedere morfoproductiv.

 

Ioan Cîrcu din Bistriţa este crescător de oi de la 15 ani. A început cu 20 de capete şi a ajuns, în prezent, la peste două sute. Nu se prea plânge de nimic, deşi greutăţi are multe. Ba că nu găseşte ciobani de încredere, ba că vecinii nu îi dau pace. La oi îl ajută soţia şi cei doi feciori. Nu a luat niciodată vreo subvenţie. Oile le ţine până la sfârşitul lui martie în gospodărie, după care le deplasează cam un kilometru la deal, unde îşi are locurile de păşunat.

Ioan Cîrcu spune că Bălă de Bistriţa este o rasă bună şi de carne şi de lapte, se adaptează uşor zonei şi e uşor de întreţinut.

Cu lacrimi în ochi, la propriu, crescătorul nostru a spus că nu va renunţa la oi orice greutăţi ar întâmpina. Are încredere în viitorul oieritului în România. Cu puţin sprijin din partea statului...

 

Ioan Lucesc din Buduş, decanul de vârstă al oierilor bistriţeni, are acum în gospodărie 170 de oi mame, 20 capete tineret din 2006, plus mieii din acest an. Spune că ar vinde oile, că vârsta nu îi mai permite să se ocupe de ele. Dar când e să facă târgul, se codeşte parcă şi nu îi mai vine aşa uşor să renunţe.

 

Cu Bălă la târgul de oi

De trei ani încoace, la sfârşit de octombrie, Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu Oficiul de Consultanţă Agricolă, organizează la Viişoara, lângă Bistriţa, expoziţia-târg de oi "Bălă de Bistriţa". Evenimentul are o dublă însemnătate, respectiv de prezentare a celor mai valoroase exemplare aparţinătoare tipului promovat, dar şi de târg, în cazul în care se doreşte efectuarea tranzacţiilor cu aceste oi.

Sute de animale defilează la această manifestare dedicată exclusiv crescătorilor împătimiţi, care au înţeles că păstrarea tradiţiei se împacă foarte bine cu aplicarea unor tehnologii moderne de exploatare, care să le aducă profit şi uşurinţă în muncă. La ediţia din această toamnă vom participa şi noi, pentru că se anunţă o organizare de excepţie şi vom avea ocazia să vedem cum s-au adaptat ciobanii bistriţeni la rigorile primului an de "europenizare".

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(46)/2007

Vizualizat: 1028 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?