Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Oierii bănăţeni au stat la givan la Banat Agralim

Publicat: 16 iulie 2019 - 13:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României” din Timişoara a deschis seria expoziţiilor agricole în acest an, în zona de vest a României. Cea de-a XVII ediţie a Banat Agralim s-a ţinut în perioada 24-26 mai în campusul USAMVB Timişoara şi a reunit cadre didactice, fermieri şi firme, cercetători şi 190 de expozanţi din ţară şi din străinătate.

Organizatorii au avut ca obiectiv principal să aducă împreună ştiinţele vieţii într-o nouă concepţie bazată pe soluţii inovatoare şi pe agricultura de precizie. Tematica expoziţiei Banat Agralim s-a axat pe instruirea, evidenţierea, promovarea fermierilor, a fermelor, a producătorilor de utilaje agricole şi a distribuitorilor pentru: cultura plantelor, creşterea şi sănătatea animalelor, industrie alimentară, cinegetică, produse tradiţionale şi ecologice şi pe extensia rezultatelor favorabile din cercetarea agricolă.
Pe parcursul celor trei zile de târg, vizitatorii au asistat la demonstraţii în câmp cu utilaje şi maşini agricole, concursuri de echitaţie şi dresaj canin, iar în pauză au givănit, cum spun bănăţenii, despre agricultură la un pahar de bere şi la o tură de mici.
Deschiderea expoziţiei Banat Agralim a fost realizată de către Cosmin Alin Popescu, rectorul USAMVB Timişoara, care a marcat convingător importanţa acestui eveniment pentru zona de vest a României. Apoi au luat cuvântul reprezentanţi oficiali ai Prefecturii şi ai CCIA Timiş. Cu interes a fost urmărit şi discursul preşedintelui ASAS - Valeriu Tabără, care a afirmat, cu argumente convingătoare, că agricultura de precizie în România trebuie bazată pe cercetări româneşti inovatoare şi aplicative.

Oierii bănăţeni au stat la givan la Banat AgralimClick pe poza pentru galerie!

Oficialii au luat-o la pas printre standuri
După luările de cuvânt şi tăierea panglicii, grupul de oficiali a vizitat pavilionul expoziţional şi a stat de vorbă cu vizitatorii şi expozanţii.
La pavilionul de ovine/caprine au expus Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Ovine şi Caprine Caransebeş şi oierii pătimaşi de la cele trei asociaţii din judeţul Timiş (Ovis Banatim, Ovitim Mioriţa şi Tim Mioriţa), din judeţul Arad (Păstorul Crişana) şi din judeţul Caraş-Severin (Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine).
Obiectivul principal al organizatorilor şi crescătorilor a fost prezentarea unor exemplare performante de ovine, înscrise în Registrul Genealogic, promovarea unor rase specializate pentru carne sau lapte şi a hibrizilor între aceste rase încrucişate cu oile autohtone.
Totodată, s-au purtat discuţii între crescători cu referire la amenajamentele pastorale şi tehnologiile actuale de ameliorare a oilor şi caprelor, conform normelor europene (Regulamentul 1012).
Varietăţile de }urcană au făcut senzaţie
Dintre rasele de ovine autohtone prezentate în expoziţie, oile şi berbecii de }urcană albă (belă), mândria munţilor Carpaţi - expuse de Mircea Ghiorghioi şi Mircea Babu, oieri vestiţi de pe Valea Sebeşului din localitatea Şugag, naturalizaţi în Banat, dar nu de tot -, au impresionat încă o dată prin armonia şi dezvoltarea corporală, lâna foarte lungă, albă şi bine extinsă.
Crescătorul Petru Rain a expus în acest an tineret de }urcană brează tipic şi bine dezvoltat, apreciat favorabil de oierii profilaţi pe producţia de lapte.
Oierul Florin Datcu, fiind la a doua participare la acest târg, s-a prezentat cu miori de rasă }urcană bucălaie, viguroşi, cu corpul lung, talie mare, lâna cu şuviţe clare, animale care au făcut senzaţie printre vizitatori.

Oierii bănăţeni au stat la givan la Banat Agralim_b

Oi expuse pentru prima oară la Banat Agralim
Pătimaşul oier Florin Vîşcu, un crescător de oi Valache cu coarne în tirbuşon (Raţca), fala oierilor bănăţeni originali, a adus exemplare tipice şi valoroase din varietatea albă.
Aprecieri la superlativ a primit şi tineretul din varietatea Raţca neagră, bine dezvoltat şi cu caractere tipice, adus pentru prima dată de SCDCOC Caransebeş, reprezentată de Maria Sauer, care deţine un lot valoros de 50 de exemplare, unicat în ţară.
La această ediţie, oile cu lână semifină au fost reprezentate de rasa }igaie bucălaie, ecotipul de Banat, expuse pentru prima dată de crescătorul Ban Nicolae din Teremia, jud. Timiş.

Oierii bănăţeni au stat la givan la Banat Agralim_b

Rasele de carne au dominat sectorul ovinelor
Rasele de ovine specializate pentru carne au fost mai numeroase în acest an. Cele şase rase prezente au fost admirate de vizitatori pentru dezvoltarea corporală şi a musculaturii, armonia corporală, adâncimea şi lărgimea trunchiului. Astfel, crescătorul Mircea Barbu a adus mieii de rasă Dorper, vioi, grăsuţi, cu talie mai redusă, care au fost admiraţi de copii şi mai cu seamă de oieri.
Rasele masive de carne au fost reprezentate pentru prima dată de Merinolandschaf, expuse de un mare crescător, Gheorghe Maniţiu, şi de Wurttenberg şi Bergamască, aduse de Gheorghe Ardelean, un pasionat şi priceput crescător de oi.
La fel ca şi în anii anteriori, vizitatorii au admirat din nou cu satisfacţie ovinele de rasă Germană de carne cu cap negru, proprietatea studentului Ion Cioran, şi ovinele de rasă Suffolk, aduse de Ovidiu Boroş, ambii prezenţi la mai multe ediţii ale expoziţiei.
Exemplare excepţionale de ovine specializate pentru producţia de lapte, din rasele Friză şi Lacaune, au fost aduse din nou de Ştefan Pop şi Mihai Cioran, crescători care s-au orientat spre producţia de lapte de calitate. Ferma Penitenciarului Timişoara de la Buziaş s-a prezentat cu un lot uniform de mioare hibride Lacaune x }urcană, bine dezvoltate şi adaptate condiţiilor locale.
Sectorul caprine a fost reprezentat de tineret şi capre adulte, din rasele Carpatină şi Albă de Banat, expuse de SCDCOC Caransebeş, şi ieduţe din rasa Alpina franceză, performante pentru producţia de lapte, aduse de Mihaela Moldovan.

Ioan PADEANU
Sorin-Octavian VOIA
USAMVB Timişoara

CALITATE ŞI VARIETATE
Din discuţiile avute cu vizitatorii şi crescătorii de oi, a reieşit că în acest an calitatea şi varietatea raselor expuse a fost mai bună comparativ cu anii anteriori. Totodată, au apreciat că perioada de organizare a expoziţiei (24-26 mai) a fost mult mai bine aleasă şi animalele nu au suferit de căldură.
Cu toată atmosfera de festivitate şi relaxare s-au auzit şi nemulţumirile oierilor legate de lipsa ciobanilor şi preţul foarte fluctuant la mieii achiziţionaţi pentru export.
Varietatea mare de rase de ovine, caprine autohtone şi specializate, bine îngrijite şi armonioase a asigurat o bună reuşită şi în acest an a sectorului Ovine/Caprine a expoziţiei Banat Agralim.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/238 (ediţia 15-30 iunie 2019)

 

Vizualizat: 633 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?